Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:32 πμ
 
wm small
Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 18:02

Απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κατά του Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Παρασκευή 24 Απριλίου κατατέθηκε στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ύστερα από μια διόλου δημοκρατική διαδικασία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η “Πρωτοβουλία Μηχανικών Περιβάλλοντος” του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Γράφουν συγκεκριμένα:

“Εμείς ως φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών ερχόμαστε στην θέση να κρατήσουμε τον ρόλο της ύπαρξης μας ψηλά και αυτός δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος.

Μακριά από κομματικές τοποθετήσεις, μιας και όλα τα κόμματα ευθύνονται για την σημερινή κατάστασή και την χρόνια απαξίωση της ελληνικής φύσης σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες υπογραφές.

Η δημοκρατία πλέον υπάρχει μόνο ως προσωπείο , μιας και τα κρυφά άρθρα χρωματίζουν ύποπτα την όλη διαδικασία αναμόρφωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Πιο αναλυτικά:

• Κατάθεση του νομοσχεδίου σε άδεια βουλή (25 άτομα) σε εποχή που η βουλή λειτουργεί μόνο για τα κατεπείγοντα και ενώ όλοι ‘’μένουμε σπίτι’’ με διαδικασίες – εξπρές. Μήπως όχι όλοι όμως;

• Ελλιπής χρονικό περιθώριο για την δημόσια διαβούλευση που απαιτείται .120 και πλέον φορείς, οργανώσεις και πανεπιστημιακοί λένε ΟΧΙ στην καταστροφή της ελληνικής υπαίθρου. Παρόλα αυτά η δημόσιαδιαβούλευσηκράτησεελάχιστοχρόνο και οι ενστάσεις αγνοήθηκαν. ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;

• Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκαν τα μισά σχεδόν άρθρα από ότι το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 24 Απριλίου ολοκληρώνοντας έτσι το σκιώδης αυτό νομοσχέδιο.

Γη και ύδωρ στους επενδυτές

Πολλοί ξένοι και ντόπιοι επενδυτές έχουν καταφτάσει ήδη στην χώρα πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, πράγμα που εύλογα δημιουργεί την σκέψη ότι είναι προσχεδιασμένη η παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας .
Λογικό αν σκεφτεί κάνεις ότι καταπατούνται ευρωπαϊκές νομοθεσίες και οδηγίες για τις προστατευόμενες περιοχές και έτσι πλέον οι Ευρωπαίοι επενδυτές μπορούν να κάνουν αυτά που δεν επιτρέπονται στην χώρα τους. Ολλανδικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Δανέζικες εταιρείες μαζί με Έλληνες επενδυτές τρέχουν να προλάβουν ποιες νησίδες και βουνά θα καταλάβουν πρώτοι.

Επιπλέον να σημειωθεί πως εν μέσω κορονοϊου τα έργα συνεχιζόντουσαν κανονικά και δασικοί δρόμοι άνοιγαν από το πουθενά χωρίς έγκριση του Δήμου ώστε να διευκολύνουν την έλευση των μυρίων επενδυτών.

Το αφήγημα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Με το πρόσχημα της κρίσης κορωνοϊου και την ανάγκη άμεσων επενδύσεων παραδίδουν δημόσια γη στο κεφάλαιο, υπογράφοντας ένα εγκληματικής φύσης νομοσχέδιο.
Υπόσχονται μια Ελλάδα πρότυπο πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενώ στην πραγματικότητα η εκμετάλλευση και καύση υδρογονανθράκων δεν θα λέγαμε ότι συνάδει με ανεξέλεγκτα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα και σίγουρα δεν πρόκειται για πράσινη ανάπτυξη.

Παράδοξο και ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι ενώ η χώρα μας έχει πετύχει τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές CO2,παρολα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να θυσιάσει τις παρθένες εκτάσεις παγκόσμιας περιβαλλοντικής σημασίας στο όνομα του βρώμικου χρήματος για τους ολίγους.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα έχουν την δυνατότητα να δουν τον τόπο τους γεμάτο επισκέπτες και η ελπίδα για ήπια τουριστική ανάπτυξη θα είναι μηδαμινή.

Τα έργα αυτά θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο ανάγλυφο και τον υδρολογικό κύκλο ,ενώ οι συνέπειες για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον θα είναι μεγάλες.

Η έλλειψη ορθών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διαφαίνεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της περιοχής από μια ενδεχομένη αποχώρηση επενδυτών, ειδικότερα στην περίπτωση των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων που εγκαθίσταται ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό διότι όπως γνωρίζουμε πολύ καλά δεν υπάρχει αποκατάσταση του περιβάλλοντος στα έργα αυτά.

Τι περιλαμβάνει το πολύ-νομοσχέδιο

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος με υπουργό τον Χατζηδάκη.

• Κατακερματισμός των περιοχώνNatura 2000. Απο τις 4 ζώνες ειδικής προστασίας στις 3 θα έχουν το δικαίωμα οι επενδυτές να κάνουν μεταλλευτικές εξορύξεις ,Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα και εξορύξεις πετρελαίου.

• Κατακερματισμός των οικοσυστημάτων από την αλόγιστητοποθέτησηανεμογεννητριών. Μεγάλα έργα οδοποιίας για την μεταφορά των ελίκων και στηλών σε ανέγγιχτες περιοχές. Ισοπέδωση ανάγλυφου, διάνοιξητρυπώνπλάτουςδεκάδωνμέτρων και πλήρωση τους με τόνουςσκυροδέρματος.Επιπλέονοικονομικήεπιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκέρδους για τους επενδυτές. Ανεπανόρθωτες βλάβες σε ανάγλυφο και υδρολογικό κύκλο. Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών και πλημμυρών σε αυτές τις περιοχές.

• Κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Η αυτοτέλεια των ΦΔΠΠ καταργείται και όλα περνάνε σε μια κρατική αρχή που θα διαχειρίζεται ό,τι έχει απομείνει. Ηδιαβούλευσημεταξύτοπικήςκοινωνίας και ΦΔΠΠ παύει να υπάρχει εις βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων της.

• Προνόμια για τους κυνηγούς.

Νομοθέτηση της Ιερακοθηριας με το πρόσχημα της παράδοσης. Δηλαδή αρπαγή άγριων αρπακτικών από τις φωλιές τους,η εκτροφή και φυλάκιση αυτών με μοναδικό σκοπό την χρήση τους στο κυνήγι ή ως θέαμα καθίστανται ως έγκλημα στην άγρια ζωή.Την ίδιαώρακαταδικάζειεκατοντάδεςσπάνιαείδηπτηνών που είτε διαμένουν μόνιμα στην χώρα μας είτε είναι μεταναστευτικά,μιας και η Ελλάδα ανήκει στον χάρτη με την σπάνια βιοποικιλότητα παγκοσμίως που πρέπει να προστατευτεί πρώτιστα (BiodiversityHotspot).Αντιθέτως η πλούσια αυτή ορνιθοπανίδα έρχεται αντιμέτωπη με έλικες και υποηχους των αιολικών πάρκων .

Η διαγραφή των παραβάσεων θήρας την προηγούμενη βδομάδα από την κυβέρνηση προκαλεί σκάνδαλο και γράφει με μελανά χρώματα το μέλλον της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας.

• Ανεξέλεγκτη έρευνα υδρογονανθράκων.Οι έρευνες υδρογονανθράκων πριν ακόμα και από την άντληση πετρελαίου,προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Ψάρια αφήνουν τα οικοσυστήματα τους και θαλάσσια θηλαστικά εκβράζονται από τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της ΕλληνικήςΤάφρου.Δάσηκατακερματίζονταιαπό την επίγεια άντληση πετρελαίου.

• ΕκχώρησηΜελετώνΠεριβαλλοντικώνΕπιπτώσεων σε ιδιώτες.Άμεσες γνωμοδοτήσεις των ιδιωτικών υπηρεσιών υπό το καθεστώς των επενδυτών. Πλήρης οικονομική εξάρτηση στους επενδυτές .Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά είναι στις πρώτες θέσεις διαφθοράς στην ΕΕ.

• Απλοποίησηδιαχείρισηςστερεώναποβλήτων. Κανένα μέτρο για διάθεση λυμάτων σε ρέματα και χωρίς αδειοδοτηση οι χώροι απόθεσης αποβλήτων εξόρυξης.

• Νομιμοποίησηκτισμάτωνεντόςδασικώνπεριοχών και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων.

Άμεση απόσυρση

Ως απόφοιτοι και σπουδαστές του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών ,κατέχοντας πολύτιμη γνώση στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον δεν αποδεχόμαστε για το μέλλον μας:
• Να εργαζόμαστε σε εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου που μολύνουν τις θάλασσες μας και εξαφανίζουν φάλαινες και δελφίνια.

• Να κάνουμε επιθεωρήσεις σε αιολικά νταμάρια υπό την εξάρτηση των επενδυτών.

• Αρνούμαστε να καταμετράμεπτώματαπροστατευόμενωνπτηνών σε αιολικά πάρκα,μιας και η χώρα μας φιλοξενεί τουςπερισσότερουςμεταναστευτικούςδιαδρόμους στην Ευρώπη.

• Δεν δεχόμαστε να βλέπουμε τα βουνά και τα νησιά μας να υφίστανταιανεπανόρθωτηκαταστροφήπου δεν χωράει αποκατάσταση .

• Δεν αποδεχόμαστε να βλέπουμε την ελληνική ύπαιθρο απαξιωμένη και κατακερματισμένη,ΕΝΩ θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών 365 μέρες τον χρόνο και νέοι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν και πέρα από τα αστικά κέντρα, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη ΕΕ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
ΑΠΟΣΥΡΕ ΤΟ”.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 844 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.