Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:06 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 18:31

Ελληνική Λύση: Πρωτολογία & Δευτερολογία Προέδρου Κ. Βελόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ (ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ) ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ -  κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τη θλίψη μου για την εικόνα του ελληνικού κοινοβουλίου γιατί αν δεν αντέχουν οι πρόεδροι κομμάτων να ακούσουν άλλους προέδρους κομμάτων αυτό σημαίνει ότι δεν σέβονται την γνώμη των αντιπάλων τους και ό,τι κάνουν το κάνουν για επικοινωνιακούς λόγους. Και εδώ σήμερα συζητάμε για ένα μείζον θέμα. Για όσα έρχονται μετά την πανδημία στην οικονομία της χώρας. Και είναι πολύ σημαντικό, γιατί πρόκειται για τον προϋπολογισμό του κράτους, ο οποίος κατετέθη τον Δεκέμβριο και πλέον χρειάζεται αναθεώρηση.

Χάρηκα γιατί ο κ. πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Θουκυδίδη στην ομιλία του. Ήταν όντως μια εξαιρετική αναφορά. Όμως η αναφορά γίνεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό από το σήμερα. Η αναφορά του Θουκυδίδη είχε να κάνει με ό,τι άφησε πίσω του ο Περικλής που αφορούσε στην αυτάρκεια της Αθήνας για την περίοδο της ειρήνης και για περίοδο πολέμου. Ούτε όμως η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και ΣΥΡΙΖΑ αφήσατε την χώρα αυτάρκη για ειρήνη και πόλεμο.

Μιλήσατε για ένα δίκαιο μοίρασμα των βαρών, αλλά αν θέλετε δίκαιο μοίρασμα γιατί επί 10 έτη οι Έλληνες πληρώνουν μόνο βάρη; Και όσα θα έρθουν μετά την πανδημία θα είναι πολύ σοβαρά και δύσκολα και οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν φταίνε για την πανδημία. Και τα λέω όλα αυτά γιατί δεν άκουσα από εσάς προτάσεις.

Εκείνο που με προβλημάτισε είναι το πλάνο για τους πλειστηριασμούς. Δίνετε λέτε μια 3μηνη παράταση. Γατί δεν την κάνετε ετήσια, όπως κάνατε για τους φίλους σας τους καναλάρχες; Κάντε το ίδιο και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Μεταθέστε το μέτρο για την επόμενη χρονιά.

Είπατε ότι στόχος σας είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες. Ωραίος ο στόχος! Δεν μας λέτε όμως τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνετε αυτό. Γιατί κι εγώ μπορεί να έχω στόχο να γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά πρέπει να έχω και τον τρόπο.

Μιλήσατε για τα «λεφτόδεντρα» και είπατε ότι δεν υπάρχουν. Αλλά μετά από λίγο αυτό – διαψευστήκατε μιλώντας για παροχές. Στο τέλος όμως ούτε λεφτά αλλά ούτε και δέντρα θα υπάρχουν.

Να μείνουμε λοιπόν στο θέμα των πλειστηριασμών που τους μεταθέτετε για μετά από 3 μήνες. Πείτε μου τι φαντάζεται ο υπουργός οικονομικών; Ότι οι πολίτες μετά από 3 μήνες θα έχουν λεφτά για να πληρώσουν; Δεν μας λέτε με ποιόν τρόπο θα ανακουφίσετε τους δανειολήπτες. Και αφού ήρθατε εδώ και μας είπατε πέντε πράγματα μας λέτε ότι οι υπουργοί θα μας ενημερώσουν το απόγευμα. Γιατί; Δεν μπορούσε δηλαδή ο πρωθυπουργός να μας τα πεί; Όχι. Εσείς ήρθατε να μας πείτε ότι θα ενημερωθούμε το απόγευμα κατά τις 6 – 7 λίγο πρίν από τα δελτία ειδήσεων και θα αρχίσουν τα ΜΜΕ τα δικά σας να σας «χαϊδεύουν». Όμως η τηλεόραση κ. πρωθυπουργέ δεν είναι παρέλαση υπουργικών αστέρων. Όλοι καθημερινά ακούμε «ο πρωθυπουργός είπε αυτό», «ο τάδε υπουργός είπε εκείνο», «ο δείνα υπουργός είπε το άλλο». Παίζουν και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, βάζουν και λίγο ΚΙΝΑΛ και λίγο ΚΚΕ και εμείς είμαστε ανύπαρκτοι. Καλό θα ήταν να μαζευτούμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα και το ΕΣΡ και να δούμε τι θα γίνει.

Πάμε τώρα στα αλλοπρόσαλλα που επιτρέψατε εσείς να γίνουν. Ακούμε όλο αυτόν τον καιρό: «Δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι αλλά αν πρέπει να βγεις κάνε μια βεβαίωση». «Όλα τα μαγαζιά θα είναι κλειστά αλλά μερικά θα είναι ανοιχτά». «Τα γάντια και ο μάσκες δεν βοηθούν αλλά μπορεί και να βοηθούν». «Ο ιός θα φύγει το καλοκαίρι, αλλά ίσως και να μείνει για πάντα, ή μπορεί να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο». Όλα αυτά  έχουν μπερδέψει τον κόσμο. Γιατί πέρα από την τρομοκρατία που έχει υποστεί ο Έλληνας από τα ΜΜΕ υπάρχει και μια αλλοπρόσαλλη ενημέρωση από τους ειδικούς. Τους ακούσαμε που έλεγαν: «Ο ιός δεν επηρρεάζει τα παιδιά εκτός από αυτά που αρρωσταίνουν», «Ο ιός προέρχεται από τα ζώα αλλά τα ζώα δεν αρρωσταίνουν», «Για να μην αρρωστήσεις να φοράς μάσκα». Αυτό είναι καινούργιο γιατί πριν από μερικούς μήνες μας λέγατε ότι δεν πρέπει να φοράμε μάσκες. Τώρα όμως που έχουμε απόθεμα επιβάλλεται να τις φοράμε!

Επίσης, θεωρώ ύποπτο το γεγονός ότι όλο το σύστημα έχει πέσει πάνω στην Εκκλησία επί 15 ημέρες. Ακούγαμε τους ειδικούς να λένε ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες, να μην ακούγονται τα μεγάφωνα, να μην ακούγονται οι παπάδες, να μην γίνεται λειτουργία. Και τώρα εσείς, επειδή το Ραμαζάνι ξεκίνησε πριν από 5 ημέρες, λέτε να ανοίξουν και οι Εκκλησίες. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κλείσει τα τζαμιά και αποφάσισε να ανοίξει τις Εκκλησίες. Πείτε μου ποιος επιστήμονας είπε ότι ο ιος μεταδίδεται από τα μεγάφωνα ή από την περιφορά του Επιταφίου; Επομένως φοβηθήκατε ότι δεν μπορείτε να κλείσετε τα τζαμιά και γι’ αυτό ανοίξατε τις Εκκλησίες.

Μεγάλες πολιτικές και μεγάλες κυβερνήσεις είναι αυτές που τα μεγάλα προβλήματα τα κάνουν να φαίνονται μικρά και να επιλύονται εύκολα. Εσείς ακολουθείτε την πολιτική του να διογκώνετε ένα πρόβλημα και να λέτε ότι το πήρατε από τους προηγούμενους. Αυτό όμως πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί ο Χαρδαλιάς να κυκλοφορεί τη μία μέρα με μάσκα και την άλλη χωρίς μάσκα. Το ίδιο έκανε και ο Τσιόδρας. Δεν θα πω για το τριαξονικό της Πρωτοψάλτη. Γιατί καθώς φαίνεται ο ιός κολλά με ψάλτη αλλά δεν κολλάει με Πρωτοψάλτη! Δεν μπορείτε να λέτε στους πολίτες να καθήσουν στα σπίτια τους και εσείς να βγαίνετε και να χτυπάτε παλαμάκια στην Πρωτοψάλτη.

Επικαλεστήκατε τις δημοσκοπήσεις και έχετε δίκιο ότι καταγράφετε 83% αποδοχή και θετικά σχόλια. Η ιστορία όμως αναπαράγεται σκληρά. Το ίδιο συνέβαινε και με τον κ. Τσίπρα το 2015. Από το «ωσαννά» μέχρι το «άρον άρον σταύρωσον αυτόν» μεσολαβεί μια στιγμή.

Τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν τους πολίτες με μια διαφήμιση (που στοίχισε κάποια εκατομμύρια) για να μείνουν στο σπίτι. Μα για να μείνει ο Ελληνας στο σπίτι πρέπει να υπάρχει σπίτι και Ελλάδα. Γιατί λοιπόν δεν κάνατε και ένα σποτάκι που να λέει στους πολίτες να στηρίξουν τα ελληνικά προϊόντα. Το κάνει η Ιταλία. Το κάνει η Τουρκία. Ας οδηγήσουμε τον πολίτη να καταναλώνει ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα. Έτσι θα μειώσουμε την ψαλίδα του εμπορικού ελλείμματος.

Παράγει μάσκες ένας φίλος σας της ΝΔ κάποιος κ. Νταβέλης. Μπράβο. Όμως χρειαζόμαστε κι άλλα προϊόντα να παράγουμε εδώ. Δεν μπορείς να επιβάλεις καθεστώς διαφήμισης σε ένα προϊόν που παράγεται εδώ και η πρώτη ύλη του είναι εισαγόμενη. Δεν μπορώ να κάνει βιομηχανία με εισαγόμενες πρώτες ύλες. Κι εγώ παράγω προϊόντα αλλά το 70% των πρώτων υλών είναι εισαγόμενες.

Είπατε για μια «γέφυρα ασφαλείας». Ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να ρισκάρει την υγεία των παιδιών μας; Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «το άνοιγμα των σχολείων είναι σημαντική πρόκληση με αβεβαιότητα». Αν θέλει κάποιος προσωπικά να ρισκάρει ας το κάνει. Εσείς όμως δεν μπορείτε να ρισκάρετε την υγεία των άλλων. Και ιδιαίτερα των παιδιών όταν το 70% των εκπαιδευτικών είναι πάνω από 50 ετών.

Εχω εδώ (κατάθεση στα πρακτικά) ερωτήσεις με τις υπογραφές βουλευτών της ΝΔ, με τις οποίες κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για απ’ ευθείας αναθέσεις. Μιλάμε για πάνω από 400 ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ με καταγγελίες. Και είχατε δίκιο γιατί αυτό «μύριζε σκάνδαλο». Και σήμερα εσείς κάνετε το ίδιο. Δεν μπορείτε ως αντιπολίτευση να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις απ’ ευθείας αναθέσεις και ως κυβέρνηση να ακολουθείτε την ίδια πολιτική. Κάνατε απ’ ευθείας ανάθεση για την κατασκευή των μασκών. Γιατί;

Πάμε στα ΚΕΚ και την χρηματοδότησή τους. Ήταν λάθος. Και δεν είναι κακό να παραδέχεται κάποιος ότι έκανε ένα λάθος. Αλλα να το διορθώσετε. Δίνατε στους δικηγόρους 600 ευρώ κατά κεφαλή και τα ΚΕΚ θα εισέπρατταν 1.060 ευρώ. Για ποιο λόγο; Ας τα δίνατε σε κουπόνια για να στηρίξουν οι πολίτες τα ελληνικά προϊόντα. Κάποιοι εδώ χαμογελούν γιατί δεν έχουν δουλέψει στην ζωή τους. Προσέφεραν μόνο υπηρεσίες. Όμως αυτή είναι η αλήθεια. Το Πάσχα οι κτηνοτρόφοι πείνασαν γιατί οι πολίτες δεν αγόρασαν κατσίκια. Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός είναι ρεαλισμός. Κάντε μια έμμεση πριμοδότηση. Το κάνει η Ισπανία. Εσείς όμως έχετε μπερδέψει τον λαϊκισμό με την ρεαλιστική πολιτική.

Σας καλώ κ. πρωθυπουργέ να τηλεφωνήσετε στα υπουργεία σας και να ρωτήσετε τους υπουργούς σας πόσοι έχουν φακέλους έτοιμους για τα ΕΣΠΑ. Και μιλώ για κανονικές επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν αν δώσουν δουλειά σε Έλληνες. Γιατι τα καθυστερείτε; Λέγατε προεκλογικά και κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού ότι θα επισπεύδατε τις διαδικασίες. Και το χειρότερο είναι ότι ο ιδιώτης πρέπει να έχει το μισό κεφάλαιο στην τράπεζα έτοιμο, δεσμευμένο και να περιμένει, με τα λεφτά που δεν μπορεί να αγγίξει για να αποδεσμεύσετε τα ΕΣΠΑ. Αναλάβετε πρωτοβουλίες επιτέλους!

Το δύσκολο δεν είναι να κλείσει η οικονομία αλλά να την ξεκλειδώσετε. Τώρα ξεκινουν τα δύσκολα για εσάς. Εύχομαι να πάει καλά το σχέδιό σας. Αν έχετε σχέδιο. Εγώ όμως άκουσα για μέτρα με δανεικά. Δεν άκουσα τρόπο παραγωγής πλούτου. Και αυτά είναι δανεικά που θα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Αν όμως δεν δουλέψουμε την πρωτογενή παραγωγή δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ποτέ τα δανεικά και ο Έλληνας θα συνεχίσει να δουλεύει και να πεινάει. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε λεφτά στους Έλληνες για να μην δουλεύουν. Γιατί τα επιδόματα είναι για να μην δουλεύουν. Πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο ώστε τα λεφτά να πάνε σε δουλειές. Ο Έλληνας ζητάει δουλειά δεν ζητάει ελεημοσύνη.

Πρέπει να παράξουμε! Ο κ. Σταϊκούρας είπε στον ΣΚΑΪ ότι σε 3 μήνες η χώρα δεν θα έχει λεφτά. Επίσης, ο υπουργός είπε ότι θα πάρετε μέτρα ύψους 7,5 δις. ευρώ, μετά εσείς είπατε ότι θα πάρετε μέτρα ύψους 14 δις. ευρώ και σήμερα μιλήσατε για μέτρα ύψους 17 δις. ευρώ. Τι ισχύει από όλα αυτά; Εξαγγείλατε μέτρα τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν έχουν πάρει χρήματα. Λέτε στον εστιάτορα που έχει 100 τραπέζια στο μαγαζί του ότι θα πρέπει να τα μειώσει και να έχει 25 τραπέζια. Δηλαδή στο 1/4. Γιατί όμως δεν μειώνετε και τα πάγια έξοδά του στο ίδιο ποσοστό; Βγείτε στην αγορά και δείτε τους κανόνες και τους όρους της. Μειώνετε το μίσθωμα για τα ενοίκια – και καλά κάνετε – αλλά έτσι ο  ένας ιδιώτης κερδίζει και ο άλλος χάνει. Βρείτε ένα τρόπο να μειώσετε τη διαφορά. Δίνετε 200 εκατ. για τα voucher και 150 εκατ. ευρώ για την αγροτική οικονομία. Μα πώς θα παράξει η οικονομία με αυτήν την πολιτική; Και εδώ δεν φταίει ένας. Η πολιτική όπως και το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Πρέπει λοιπόν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βοηθήσουμε με προτάσεις.

Πάμε στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Ξέρουμε ότι φέτος θα χαθούν 16 δις. ευρώ και είναι δύσκολο να ανακτηθούν. Άκουσα στον ΑΝΤ1 έναν επιδημιολόγο να λέει ότι τα ξενοδοχεία δεν θα μπορουν να σερβίρουν πρωινό σε μια μεγάλη αίθουσα αλλά στα δωμάτια. Μα αν γίνει αυτό ο κάθε ξενοδόχος θα χρειαστεί τουλάχιστον 200 άτομα υπαλλήλους. Ο τζίρος που θα χαθεί είναι στα 50 δις. ευρώ. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε τώρα. Καλέστε τους ξενοδόχους και κάντε ό,τι έχουν ξεκινήσει και κάνουν στην Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία. Χρησιμοποιούν ρομπότ για κάποιες εργασίες για να αποφευχθεί η άμεση επαφή. Υποχρεώστε όσους ξενοδόχους ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους να πάρουν ελληνικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί η ελληνική παραγωγή, τυποποίηση και μεταφορά. Να στηριχτούν οι Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Γιατί την επόμενη φορά ο ξένος το προίόν που θα καταναλώσει εδώ θα το αναζητήσει στη χώρα του και κάπως έτσι θα κινηθούν και οι εξαγωγές. Αυτό μπορεί να φέρει τζίρο 1,5 με 2 δις. ευρώ που θα μπουν σε ελληνικές τσέπες.

(δείχνει φωτο) Δείτε αυτό. Αυτό είναι ζάχαρη γερμανικής προέλευσης και πωλείται σε ελληνικό σούπερ μάρκετ. Κλείσατε τη βιομηχανία ζαχάρεως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η Ελλάδα ενώ ήταν αυτάρκης στην ζάχαρη τώρα αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή από την Γερμανία. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην ελληνική οικονομία. Και πρόκειται για παθογένειες δεκαετιών. Ξεκινήστε λοιπόν από τα βασικά και μετά πάμε στα σύνθετα.

Θα κλείσω με ένα δυσάρεστο που συνέβη σήμερα. Η Exon Mobil  και η Τotal ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους και αποσύρρονται από την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο και δυστυχώς θα το βρούμε μπροστά μας. Το επισημαίνω όμως γιατί πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Επίσης από χθες στην Βόρειο Ήπειρο έχουν αρχίσει διώξεις Ελλήνων Βορειοηπειρωτών από τις δυνάμεις του Ράμα. Και εσείς έχετε αναλάβει μια δέσμευση απέναντι στους Βορειοηπειρώτες για το θέμα των συντάξεων. Ας ξεκινήσουμε όμως από κάπου.

Κλείνοντας θα σας πω αυτό που είχε πει ο Αθηναίος τραγικός ποιητής Αγάθων το 449 π.Χ. Όταν κάποιος κυβερνά θα πρέπει να έχει 3 πράγματα στο νου του: ότι κυβερνά ανθρώπους, ότι πρέπει να διαχειριστεί τα πάντα σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν θα κυβερνά για πάντα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Παρακολουθήσαμε σήμερα μια κόντρα για τα ΚΕΚ. Πρόκειται για κόντρα για χρήματα που δίνει η Ε.Ε. και κάθε κυβέρνηση επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει ημετέρους και τα δίνει σε διάφορα περίεργα προγράμματα. Και το λέω αυτό γιατί πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα και να έχουμε κέρδος. Όμως με αυτό τον τρόπο τα κόμματα δημιουργούν τους λεγεωνάριους, τα κομματικά στελέχη.

Θα ήθελα να πω στον κ. Τσίπρα ότι καλό θα ήταν να ακούει τι λέει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, γιατί τα μισά από αυτά που είπε πριν είναι πράγματα που λέμε εμείς. Λέμε λοιπόν για τις επιχειρήσεις ότι δεν μπορεί να λειτουργούν κατά το 25% των δυνατοτήτων τους και να πληρώνουν το 100% των υποχρεώσεων. Επίσης, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, εσείς ως αντιπολίτευση δεν ήσασταν τόσο ευγενικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση με εσάς τώρα. Σας έχουν στηρίξει κ. πρωθυπουργέ. Εμείς πάντως, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, καταθέσαμε την πρότασή μας για εξεταστική για την Συμφωνία των Πρεσπών θα περιμένουμε να δούμε ποια στάση θα τηρήσει η ΝΔ.

Πριν από λίγο λοιπόν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώσατε για το θέμα των ΚΕΚ και η κεντρική ιδέα ήταν ποιος από τους δύο έκανε το λιγότερο κακό. Εγώ θα περιμένω κάποια στιγμή να ακούσω έναν «καυγά» για το ποιος έκανε το περισσότερο καλό. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν το ακούμε και προβληματιζόμαστε.

Αυτό που θα ήθελα από τη ΝΔ είναι να μου πει ότι το σκοπό, το στόχο της κυβέρνησης αλλά τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο της. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για ποίηση του Καβάφη αλλά τα πολιτική, που εφαρμόζεται στην πλάτη του ελληνικού λαού. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε λεφτά στα ΚΕΚ έπρεπε να δώσει και η ΝΔ; Προς τιμήν σας κ. πρωθυπουργέ είπατε ότι κάνατε λάθος. Ναι, το κάνατε το λάθος αλλά δεν σας είδαμε να το διορθώνετε! Δηλαδή ξεκινήσατε να δώσετε 1.070 ευρώ ανά άτομο στα ΚΕΚ και επειδή αναγνωρίσατε το λάθος κάνατε το ποσό 700 ευρώ; Εμείς σας είπαμε να πάρετε αυτά τα χρήματα και να κάνετε κουπόνια ώστε οι πολίτες να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα και να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας.

Βλέπουμε ψήγματα αλαζονείας στη ΝΔ. Βγαίνουν οι υπουργοί και λένε ότι η ΝΔ είναι η καλύτερη κυβέρνηση και ότι εσείς είστε ο καλύτερος πρωθυπουργός. Ηρεμήστε λίγο. Δεν τη σώσατε ακόμα την Ελλάδα. Μακάρι να αποδειχθείτε μέγας ηγέτης. Μακάρι να ξαναβγεί ένας Καποδίστριας. Όμως, επειδή η ιστορία με την πανδημία ουσιαστικά τώρα αρχίζει, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Κάνετε συγκρίσεις με αρνητικά παραδείγματα. Γιατί δεν κάνετε συγκρίσεις με θετικά παραδείγματα. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να συγκρίνετε την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία; Δεν υπάρχουν άλλες χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία;

Δείτε ποιες χώρες επηρρεάστηκαν από την πανδημία. Που δεν έγινε διασπορά. Σε χώρες λοιπόν που δεν υπήρχαν διεθνή αεροδρόμια και δεν υπήρχε σύνδεση με την Κίνα δεν παρατηρήθηκε διασπορά. Και δεν το λέω εγώ. Το διάβασα σε άρθρο Γερμανού καθηγητή ιατρικής. Η Τουρκία που  έχει το αεροδρόμιο στην Κων/πολη, η Ιταλία με το αεροδρόμιο στο Μιλάνο, η Ισπανία με τα αεροδρόμια στην Βαρκελώνη και την Μαδρίτη, το Βέλγιο επίσης, είχαν διασπορά. Και αυτό έγινε γιατί οι Κινέζοι ταξίδεψαν για να γιορτάσουν πρωτοχρονιά τους, που είναι λίγες ημέρες μετά από εμάς και έτσι ο ιός διεσπάρη. Μην βαυκαλιζόμαστε, λοιπόν, ότι εδώ τα πετυχαίνουμε όλα. Γιατί και εδώ είχαμε 150 νεκρούς. Ο αριθμός αυτός δεν είναι τόσο υψηλός όσο είναι σε άλλες χώρες, όμως το γεγονός είναι ότι 150 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους.

Πάμε στα τεστ. Είπατε ότι η υγειονομική επιτροπή σας συνέστησε να μην γίνουν τεστ σε όλους. Και την επιτροπή ποιος την συγκρότησε; Εσείς! Δεν τους επέλεξα εγώ. Πείτε λοιπόν την αλήθεια, που είναι ότι δεν είχαμε τεστ. Και δεν είναι κακό. Δεν φταίτε εσείς γι’ αυτό. Όλο ο πλανήτης δεν είχε τεστ. Αν όμως λέτε τέτοια πράγματα, που δεν στέκουν, πώς θα γίνετε πιστευτός στα σοβαρά;

Λέτε ότι οι μάσκες είναι συμπληρωματικό μέτρο. Τότε γιατί επιβάλλετε πρόστιμα; Γιατί να πληρώσει ο άλλος 150 ευρώ; Και ο άνεργος και ο άεργος πώς θα πληρώσουν; Αφού είναι συμπληρωματικό το μέτρο. Γιατί είναι άλλο το συμπληρωματικό, άλλο το απαραίτητο και άλλο το προστατευτικό. Να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά.

Κάνατε λόγο για τεράστια επιτυχία, επειδή φτιάξατε την πλατφόρμα για τα μηνύματα sms και λειτούργησε μέσα σε 48 ώρες. Μια πλατφόρμα φτιάξατε. Δεν πήγαμε στο διάστημα!

Εμεις λοιπόν επιμένουμε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς. Ο Ξενοφών στο έργο του «Πόροι» ή «Περί Προσόδων», είχε συστήσει στους Αθηναίους 4 τρόπους για την ανάταξη της οικονομίας, καθώς η Αθήνα είχε εξέλθει από έναν μεγάλο πόλεμο. Είπε ότι έπρεπε να φροντίσουν την αγροτική παραγωγή, λέγοντας ότι η Αττική γη μπορεί να θρέψει τους κατοίκους της και ότι προϊόντα που δεν φύονται σε άλλες περιοχές ευδοκιμούν στην Αττική γη. Να αξιοποιήσουν το υπέδαφος. Δηλαδή αναφερόταν στα μεταλλεία του Λαυρίου. Εμείς έχουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και τα υποθηκεύσαμε. Να αξιοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά, που εμείς το πουλήσαμε. Και τέλος πρότεινε ισοτέλεια, δηλαδή φορολογική ισότητα. Μας δίνει τα πιο απλά βήματα και σήμερα δεν εφαρμόζετε τίποτα από αυτά τα τέσσερα. Ο Χάρι  Τρούμαν είχε πει ότι όταν οι αγρότες μιας χώρας ευημερούν, τότε ευημερεί και η χώρα. Χθες ο ΣΤρος Καν πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε ότι όσες χώρες βασίζονται στις εισαγωγές και τον τουρισμό είναι τελειωμένες. Μόνον όσες παράγουν θα επιβιώσουν.

Να προχωρήσουμε λοιπόν στην αναδιάρθρωση της τουριστικής βιομηχανίας, αφού όλες οι κυβερνήσεις θεωρούν τον τουρισμό βαριά βιομηχανία της χώρας. Διαφωνώ με τη ΝΔ που υποστηρίζει ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Πώς μπορεί η Αμερική, η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες χώρες και δεν μπορεί η Ελλάδα; Ο πολιτικός πρέπει να σκέφτεται επιχειρηματικά. Αν ο πολιτικός σκέφτεται πώς θα κερδίσει η Ελλάδα τότε σίγουρα θα είμαστε κερδισμένοι. Να στηρίξουμε τη βιομηχανία τροφίμων. Να στηρίξουμε τον τομέα του νερού, γιατί εκεί θα δοθούν μεγάλες μάχες. Αν οι άλλες χώρες κλείσουν τα σύνορά τους δεν θα έχουμε τρόφιμα.

Και είναι σημαντικό να ξέρουμε αν έρχεται νέο μνημόνιο. Είναι σημαντικό να μην υπογραφεί 4ο μνημόνιο. Γιατί διαφορετικά θα εισέλθουμε σε νέες περιπέτειες.

Αν τα ξενοδοχεία ανοίξουν με μειωμένο αριθμό κλινών θα πρέπει να κάνετε κάτι για να μειωθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των ξενοδόχων. Αν θέλετε να κάνετε τουριστική προβολή της χώρας εκμεταλλευτείτε την υγειονομική ασφάλειά μας. Όλοι αυτό εκθειάζουν. Αντί λοιπόν να παίξετε μόνο με τις τουριστικές ομορφιές παίξτε και με την υγειονομική ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε αυτό το επιχείρημα ως πολιορκητικό κριό. Εκπονήστε ένα σχέδιο για τον ιαματικό και θερμαλιστικό τουρισμό. Έχουμε 750 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα και από αυτές λειτουργούν μόνο 124, την ώρα που παγκόσμιος τζίρος φθάνει τα 57 δις. από αυτό τον τομέα.

Και επαναλαμβάνω. Στηρίξτε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς. Γνωρίζετε κ. πρωθυπουργέ ότι η χώρα μας από το 1981 με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ορίσει αλιευτικές ζώνες; Γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες αλιείς με τους Τούρκους αλιείς στο Αιγαίο; Δεν μιλώ για χωρικά ύδατα. Και το χρονικό περιθώριο που μας έχουν δώσει από την ΕΕ λήγει τον Μάρτιο του 2021. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία μας.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα παγκόσμιο πόλεμο τροφής. Αν συνεχιστεί η πανδημία θα κλείσουν σύνορα και εμείς δεν έχουμε επάρκεια αγαθών. Η Ρουμανία και η Ρωσία ήδη ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εξαγωγές σιτηρών και εμείς σε λίγο θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Διαφημίστε τα ελληνικά προϊόντα. Είναι απαραίτητο για να κινηθεί η αγορά και αυξηθούν οι εξαγωγές. Κάντε ελέγχους στην βενζίνη. Δεν γίνεται να πέφτει η τιμή της διεθνώς και στην Ελλάδα να μην υπάρχει πτώση της τιμής.

Θα κλείσω με το θέμα των λαθρομεταναστών. Αν δεν τους πάτε στα ακατοίκητα νησιά οι εκρήξεις που έρχονται θα είναι τρομακτικές. Στην Σάμο έβαλαν φωτιά σε εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας, γιατί έχουν συγκροτηθεί συμμορίες λαθρομεταναστών οι οποίες ζητούσαν από φτωχούς και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες να τους πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που το ρεύμα είναι δωρεάν! Έχουν κάνει μαφίες, έχουν κάψει και εμείς θα πληρώσουμε τις ζημιές. Στείλτε τους σε ακατοίκητα νησιά γιατί ο κορωναϊός είναι δίπλα μας.

Διαβάστηκε 1504 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/