Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:32 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 18:53

Οι τρεις δείκτες που δεν πρέπει να χαλάσουμε για να μην επιστρέψει η καραντίνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι θα καθορίσει στην επόμενη μέρα τη μη επιστροφή στην καραντίνα

Η αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και ο δείκτης μεταδοτικότητας, στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Αν οι στατιστικές επιδεινωθούν θα επιστρέψει και η απομόνωση.

Η ανακοίνωση άρσης μέτρων έφερε χαμόγελα σε αρκετούς από εμάς στη λογική ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει ευχέρεια μετακινήσεων. Όμως δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει ότι το “μάτι” της επιστήμης μέσω των μαθηματικών μοντέλων του μας παρακολουθεί και αν κάποια συγκεκριμένα νούμερα επιδεινωθούν, τότε η καραντίνα θα επιστρέψει. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων λοιπόν έχουν μπει τρία βασικά στοιχεία: τα επιβεβαιωμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορονοϊού, τα κατειλημμένα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ο δείκτης μεταδοτικότητας (R0). Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια αυτοί οι δείκτες να χαλάσουν αφήνοντας μας με το χαμόγελο μόνο.

Τα στοιχεία αυτά είναι που λόγω βελτίωσης από τη μέρα που μπήκαν τα μέτρα, οδηγούν στην χαλάρωση από Δευτέρα. Όμως όπως έχει τονίσει και ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας η στρατηγική των Κυβερνήσεων είναι η εφαρμογή του “βάζω-βγάζω” μέτρα. Άπτεται καθαρά λοιπόν στη συμπεριφορά της κοινότητας αν αντί να χαλαρώσουν τα μέτρα κι άλλο, αυτά να γίνουν πιο αυστηρά επιστρέφοντας στην πρότερη κατάσταση, όπως τόνισε και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Αξίζει να δούμε τι έγινε και έτσι από τη Δευτέρα δίνεται αυτή η μερική χαλάρωση. Αρχικά υπήρξε μείωση στα εβδομαδιαία κρούσματα από 532 την εβδομάδα που λήφθηκαν τα μέτρα στα 171 την εβδομάδα μέχρι τις 26 Απριλίου. Να σημειωθεί βέβαια ότι υπήρξε αύξηση την τελευταία εβδομάδα αλλά από κρούσματα ελεγχόμενης διασποράς.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η συνολική χωρητικότητα σε ΜΕΘ αυξάνεται εβδομαδιαία, και οι διαθέσιμες ΜΕΘ για κρούσματα κορονοϊού επίσης. Ταυτόχρονα φάνηκε ότι μειώθηκε σταθερά το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ, το οποίο έμεινε κάτω του 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης και πλέον είναι κάτω του 15% καθώς πλέον είναι διασωληνωμένα μόνο 40 ασθενείς.

Από τα παραπάνω συνυπολογίζοντας κι άλλες παραμέτρους προκύπτει ο δείκτης που δείχνει τη μεταδοτικότητα κι αυτό είναι στο 0,5 από 2,5 που ήταν πριν τα μέτρα. Δηλαδή από εκεί δηλαδή που ένας ασθενής μόλυνε άλλους 2 ή 3 ανθρώπους, τώρα κολλάει λιγότερο από 1. Αυτός είναι ένας δείκτης που θα παρακολουθείται στενά σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα για να διασφαλιστεί επάρκεια των νοσοκομείων να διαχειριστούν, όπως πρέπει και χωρίς εκπτώσεις, νέα σοβαρά κρούσματα.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστηκε 1035 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.