Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:28 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 18:24

Αλλαγή εποχής! Καταργείται το φαξ σε ολόκληρο το Δημόσιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόνο ηλεκτρονικά

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που συναλλάσσεται ο πολίτης με το Δημόσιο αλλά και στην επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ τους, φέρνει ο νέος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και ο οποίος συζητήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο αλλά και την υποχρέωση του Δημοσίου να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες.

Για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών. Θα είναι εγκατεστημένο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, το Δημόσιο θα αποκτήσει την αναγκαία και μοναδική πηγή πληροφόρησης.

Επιπλέον, θεσμοθετείται η υποχρέωση δημόσιων υπηρεσιών όχι μόνο να συντάσσουν, αλλά και να εκδίδουν δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση της ψηφιακής υπογραφής ή σφραγίδας. Την ίδια δυνατότητα θα έχουν πολίτες κι επιχειρήσεις.

Για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης συγκρότησε ειδική ομάδα με συντονιστή τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλο, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Είναι ένα «Σύνταγμα της πληροφορικής»

To εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες:

1) Φέρνει όλους τους υφιστάμενους νόμους της τελευταιας 15ετιας μέσα του και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (πχ διαύγεια, προσβασιμότητα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση)

2) προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενιαίο αριθμό του πολίτη, ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακά έγγραφα

3) ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για ανοικτά δεδομένα

4) ενσωματώνει κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ΕΕ (νομοθεσία αναγκαία για πέρασμα σε εποχή 5G)

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 982 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 18:40
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.