Χαιρετίζει την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα που πάντα στάθηκαν αλληλέγγυα και δίπλα στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα μπλόκα και στις μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα για το δικαίωμα μας να ζούμε και να παράγουμε με αξιοπρεπείς όρους.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα σε συνθήκες που το επόμενο διάστημα όπως όλα δείχνουν με αφορμή την πανδημία θα υπάρξει νέα επίθεση στην ζωή, το εισόδημα και τα δικαιώματα μας. 

Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους της χώρας μας, δεν μένουμε σιωπηλοί αλλά μαχητικοί, διεκδικητικοί και αισιόδοξοι ότι μπορούμε με τους αγώνες μας, την οργάνωση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων να δώσουμε δύναμη και προοπτική στις διεκδικήσεις μας ώστε να γίνουμε πραγματικά οι αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και που σήμερα τον καρπώνεται μια ελάχιστη μειοψηφία. 

Να δώσουμε την μάχη της διεκδίκησης αναγκαίων άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται και η πανδημία έχει άμεση αντανάκλαση στο εισόδημα τους. 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ προτρέπει τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους σε όλη την χώρα να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιοχή την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μάη. Αντιπροσωπείες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος θα συμμετέχουν με τα πανό τους και διακριτή παρουσία παίρνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. 

Η κυβέρνηση κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν έχει πάρει για αγρότες και κτηνοτρόφους πέρα από κάποιες παροχές σε μεγάλες επιχειρήσεις που όμως δεν αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων και από κάποιες υποσχέσεις που ως τώρα όμως δεν έχουν εξειδικευτεί και εφαρμοστεί. 

Πλάι-πλάι με τους εργάτες στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων: 

  • Άμεση κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους από τις χαμηλές τιμές στο κρέας το Πάσχα. Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών. Ουσιαστική αποζημίωση από τις απώλειες λόγο καταρροικού πυρετού με κάλυψη της τιμής των ζώων και αναπλήρωση της απώλειας παραγωγής γάλατος και όχι τα ψίχουλα των 30€/ανά ζώο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 
  • Κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους συναδέλφους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να πάνε στις λαϊκές αγορές ή σε περιοχές που έκλεισαν οι λαϊκές αγορές και έχουν αποθηκευμένα και αδιάθετα προϊόντα τους. 
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα  μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργάτες γης στις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχουν άμεση ανάγκη. Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση, η διαμονή, η μεταφορά και η προστασία στην εργασία των εργατών γης σε αυτές τις περιοχές με ευθύνη της κυβέρνησης. 
  • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
  •  Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  •  Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για τα προηγούμενα χρόνια.
  •  Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
  • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν. 
  • Να δοθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ΟΓΑ.
  •  Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. 
  • Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της υπαίθρου με άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφοδιάσει με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης το προσωπικό και αυτό να γίνει τώρα.

Με αισιοδοξία, στηριζόμενοι στην κοινή δράση, στην δύναμη της οργάνωσης μας και στο δίκαιο των αιτημάτων μας διεκδικούμε και θα νικήσουμε!

sinidisi.gr