Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:16 μμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 15:34

Επανεκκίνηση στη Δικαιοσύνη: Διχάζει το άνοιγμα σε Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κατά της αποχή Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου

Εκ δια μέτρου αντίθετη είναι η θέση της Κυβέρνησης και των δικηγόρων σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Ποια διαφορετική γνώμη εκφράζει και με ποιο σκεπτικό ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης  

Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν σε πανελλαδικό επίπεδο οι δικηγόροι για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου θεωρεί πως οι διατάξεις της νέας ΚΥΑ για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που σχετίζεται κυρίως με οικονομικά ζητήματα (λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων) και με διατραπεζικές πράξεις (δάνεια κλπ), θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των δικηγόρων, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων και ζητούν άμεσα την ανάκλησή της. Από την Κυβέρνηση πάντως εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ για την παράταση της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας έως και 15 Μαΐου, όμως το άνοιγμα σε Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία θα γίνει για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων, προκαλεί αντιδράσεις. Η στάση του δικηγορικού σώματος αναμένεται να επανακαθοριστεί σήμερα με αποφάσεις των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων, με τους περισσότερους να προσανατολίζονται στην αποχή.

Ωστόσο στο δικηγορικό σώμα υπάρχουν και άλλες απόψεις ως προς την αποχή, που λένε ότι η αποχή είναι υπερβολική και ατελέσφορη, όπως η άποψη του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρη Νικάκη, ο οποίος τεκμηριώνει απόλυτα την θέση του, πραγματοποιώντας παράλληλα μια σύντομη και ουσιαστική «αναδρομή» στα γεγονότα που απασχόλησαν τον δικηγορικό κλάδο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «Την 21-4-2020 συνήλθε εκτάκτως μέσω τηλεδιασκέψεως η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συμμετέχοντος του Υπουργού Δικαιοσύνης, κου. Τσιάρα και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κου. Αλεξανδρή. Μεταξύ των θεμάτων της Ολομελείας ήταν:α)  τα μέτρα οικονομικής στήριξης του δικηγορικού κλάδου λόγω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και ειδικότερον η καταβολή αποζημιώσεως ειδικού σκοπού ποσού 800 Ευρώ και β) αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν από την σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων της χώρας.

Ο κος Υπουργός, επί των μέτρων οικονομικής στήριξης του δικηγορικού κλάδου, μάς απήντησε ότι τυγχάνει αναρμόδιος, αφού τα συγκεκριμένα θέματα αντιμετωπίζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επί των θεμάτων επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, μάς ανέφερε – διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, το οποίο όμως δεν μπορεί να μάς ανακοινώσει, ούτε να δεσμευθεί γι’ αυτό, διότι η εφαρμογή του τελεί υπό την αίρεση εγκρίσεώς του από το Συμβούλιο Υγείας του ΕΟΔΥ. Έσπευσε όμως να μάς ανακοινώσει, χωρίς ωστόσο να μάς διαβεβαιώσει, ότι το πρώτο στάδιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων  έχει ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ, η επαναλειτουργία δηλαδή Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και Υποθηκοφυλακείων για υποθέσεις συναινετικής εγγραφής προσημειώσεων υποθήκης, εξαλείψεων και συντηρητικών κατασχέσεων που αφορούν τραπεζικά δάνεια, καθώς και λήψη πιστοποιητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες υποθέσεις, από 28-4-2020 έως 4-5-2020. Η Ολομέλεια των προέδρων συμφώνησε υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων με τη σύμφωνη γνώμη των υγειονομικών αρχών και την τήρηση των απαραιτήτων προληπτικών μέτρων προστασίας, μη λαμβανομένων δε υπόψιν αυτών των προϋποθέσεων, η Ολομέλεια δεν συμφωνεί με την επαναλειτουργία και θα προβεί σε κινητοποιήσεις. Εν συνεχεία, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομελείας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, λόγω μη τηρήσεως των ως άνω τεθεισών προϋποθέσεων, επρότεινε προς τα διοικητικά συμβούλια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ν’ αποφασίσουν διά την αποχή των μελών τους εκ των καθηκόντων τους κατά το πρώτο αυτό στάδιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων. Κατά την προσωπική μου άποψη, η προσφυγή στην αποχή εκ μέρους του δικηγορικού σώματος διά τους ανωτέρω λόγους είναι υπερβολική και ατελέσφορη και  τούτο διότι, εις τα μεν περιφερειακά πρωτοδικεία, ελάχιστος είναι ο αριθμός αυτών των υποθέσεων (συναινετικές εγγραφές κι εξαλείψεις προσημειώσεων) και με τα συνήθη μέτρα προστασίας μπορούμε ν’ ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με ασφάλεια, εις δε τα μεγάλα πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, με την λήψη των ηυξημένων γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας, επίσης οι συνάδελφοι μπορούν ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι το δικηγορικό σώμα, ως πληττόμενος επιστημονικός κλάδος, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερον ούτε ένα Ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και, εάν αποφασίσουμε ν’ απέχουμε των καθηκόντων μας, έστω και για τις ανωτέρω συγκεκριμένες υποθέσεις, θα ζημιωθούμε έτι περισσότερο.  Τέλος, θέλω να τονίσω, ότι οι δικηγόροι, ως σκληρά εργαζόμενοι, προτιμούν να εργάζονται εν μέσω πανδημίας με τα γνωστά μέτρα ασφαλείας παρά να επαιτούν, όταν δεν ικανοποιούνται και απαιτούν να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματά τους».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 751 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.