Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:38 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 22:22

Αγρίνιο: Δύσκολη η επανεκκίνηση για την εστίαση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καφέ από… απόσταση (;)

Νέα μέτρα ασφαλείας βάζουν ερωτηματικό στη βιωσιμότητα των καταστημάτων

«Πως θα καλύψουμε τα έξοδα μας και τους προμηθευτές μας, όταν υπάρχει πιθανότητα μια επιχείρηση να δουλεύει με λιγότερα από 10 τραπέζια;» αναρωτιέται ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής, μετά τα όσα –ανεπίσημα- ακούγονται για την άρση των περιοριστικών μέτρων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αναμένουν την επιστροφή στα μαγαζιά τους, αν και γνωρίζουν την δυσκολία της κατάστασης και πως η επαναφορά δεν θα είναι στα ίδια, αλλά σε νέα δεδομένα, προσαρμοσμένα στα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

«Η επιστροφή θα είναι πολύ δύσκολη, όποτε και να γίνει. Υπάρχουν δύο σενάρια για την ημερομηνία «επιστροφής». Το ένα είναι πως θα ανοίξουμε από τους πρώτους και το δεύτερο πως θα ανοίξουμε  περίπου στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου – δεκαπενθημέρου του Μαΐου. Εγώ θεωρώ πως θα ανοίξουμε περίπου στις 15 Μαΐου γιατί  τις τελευταίες  ημέρες γίνεται πολύ λόγος για την διαχείριση των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεων. Οι προϋποθέσεις για την οικονομική στήριξη, που  λένε στην κυβέρνηση, είναι πολύ αυστηρές και αφορά μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Το καλό είναι πως, επειδή το αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι, τώρα εξετάζουν το σενάριο για λιγότερα χρήματα σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Απομένει απλά να δούμε πως θα γίνει και τι θα γίνει, ώστε να υπάρχει ευελιξία μεγαλύτερη για όλους τους επαγγελματίες» τόνισε ο Κώστας Ναστούλης Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου.

Παράλληλα, ο κ. Ναστούλης αναφέρθηκε και στην δυσκολία που υπάρχει για τις επιχειρήσεις του Αγρινίου. «Υπάρχουν περίπου 800 επιχειρήσεις στο Αγρίνιο στον κλάδο εστίασης και αναψυχής όπως προέκυψε από μια έρευνα που έγινε. Το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως επίσης δεν είναι εύκολη και η διατήρησή τους μετά οπό όλη αυτή την περιπέτεια σε συνάρτηση με την κρίση. Βάση μιας μελέτης το 31% των επιχειρήσεων, ανά την Ελλάδα ή δεν θα ανοίξει ή δεν θα αντέξει μετά το άνοιγμά τους. Στο Αγρίνιο το να ανοίξει μια μικρή επιχείρηση είναι δύσκολο, αλλά ευκολότερο από το να ανοίξει μια μεγάλη επιχείρηση στον κλάδο μας. Αν ισχύσει αυτό που ακούγεται ως προς τα μέτρα ασφαλείας θα ανοίξουμε με το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαμε πριν τον ιό. Πως θα επιβιώσουμε; Πως θα καλύψουμε τους εργαζόμενούς  μας; Και πως θα καλύψουμε τα έξοδα προς τους προμηθευτές μας όταν υπάρχει πιθανότητα μια επιχείρηση να δουλεύει με λιγότερα από 10 τραπέζια»; Ωστόσο ο κ. Ναστούλης τόνισε: «ποντάρουμε στο 13% στο ΦΠΑ, όπως μας είχαν υποσχεθεί και προεκλογικά, ζητάμε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και ανάλογα την επιχείρηση να λάβει από 3.000 ευρώ έως και 6.000 ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει τον πρώτο καιρό».

Για καφέ όπως… στο σούπερ μάρκετ

Την άποψη θα επιστρέψουμε σε μια διαφορετική… κανονικότητα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εκφράζουν ολοένα και περισσότερο οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Η επαναλειτουργία της αγοράς και των καταστημάτων φαίνεται ότι θα φέρει νέους κανόνες. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από όσα αναφέρουν οι ειδικοί.

«Το κύριο μέτρο που θα παρθεί και θα αφορά πολλούς τομείς της ζωής μας θα είναι η απόσταση. Όπως πάμε τώρα στην τράπεζα και κρατάμε αποστάσεις, έτσι θα πηγαίνουμε και όλο το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας, σε μια από τις πολλές απόψεις αυτού του είδους που ακούστηκαν αυτές τις μέρες

Για τις καφετέριες τόνισε πως «ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα έχουμε καλό καιρό οπότε θα κάτσουμε και στις καφετέριες για καφέ ή για φαγητό αλλά τα τραπεζάκια δεν θα είναι κοντά. Οπότε και για τις καφετέριες θα υπάρχει ο κανόνας της απόστασης και ο κανόνας πόσα άτομα θα είναι μέσα σε ένα χώρο, όπως δηλαδή ισχύει όλο αυτό τον καιρό και στα σούπερ μάρκετ».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1067 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.