Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:05 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 13:58

Πρόγραμμα Επιτήρησης του ιού του Πυρετού του Δυτικού Νείλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εγκρίθηκε η εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης του ιού του Πυρετού του Δυτικού Νείλου (ΠΔΝ) στα ιπποειδή, στα άγρια πτηνά και σε άλλα ευαίσθητα στον ΠΔΝ ζώα.

Το Πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη διερεύνηση, στα ιπποειδή, τα άγρια πτηνά και σε άλλα ευαίσθητα στον ΠΔΝ ζώα, της κυκλοφορίας του ιού του ΠΔΝ.

Αρχικός σκοπός του Προγράμματος ήταν η διερεύνηση της επιδημίας, η οποία εκδηλώθηκε κατά συρροή, σε ανθρώπους για πρώτη φορά στη χώρα μας το καλοκαίρι του έτους 2010.

Η εφαρμογή του Προγράμματος συνεχίζεται χωρίς διακοπή και αποσκοπεί στον προσδιορισμό:

α) της πιθανής προέλευσης και των δεξαμενών (reservoirs) του ιού, ιδίως στα άγρια πτηνά,

β) των γεωγραφικών περιοχών της χώρας που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου, των περιοχών όπου το νόσημα είναι πιθανό να γίνει ενδημικό, λόγω διατήρησης του ιού σε γηγενείς πληθυσμούς άγριων πτηνών, και των περιοχών όπου συμβαίνει αφανής κυκλοφορία του ιού (παρουσία του ιού χωρίς κλινικά κρούσματα σε ανθρώπους ή ζώα).

Οι πρώτες δειγματοληψίες θα ξεκινήσουν από τις αρχές Μαΐου. 

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της επιτήρησης, καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο σχετικό στοιχείο (π.χ. πληροφορίες εντομοεπιτήρησης), οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση του ιού του ΠΔΝ, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, μπορούν να εκτιμήσουν τη γεωγραφική έκταση της επιδημίας, ενώ εξάλλου, έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν ανάλογα, τα υφιστάμενα μέτρα ελέγχου, επιτήρησης και πρόληψης της νόσου, για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των Ζώων.

Οι στόχοι του Προγράμματος είναι:

α) η Καταγραφή όλων των εκτροφών ιπποειδών της χώρας,

β) η Παθητική Επιτήρηση για τον ιό του ΠΔΝ στα ιπποειδή και στα άγρια πτηνά και σε άλλα ευαίσθητα στον ιό του ΠΔΝ ζώα (άλλα πτηνά ευαίσθητα στον Ιό του Δυτικού Νείλου, κατοικίδια σαρκοφάγα),

γ) η Ενεργητική Επιτήρηση του ιού του ΠΔΝ στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά.

Ως ιπποειδή καθορίζονται όλα τα ζώα, κατοικίδια ή άγρια, που ανήκουν στο γένος Equus (ίπποι, όνοι και όλα τα υποείδη αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της ζέβρας), καθώς και οι απόγονοι των μεταξύ τους διασταυρώσεων.

Ως άγρια πτηνά νοούνται τα πτηνά όλων των ειδών που κυκλοφορούν ελεύθερα στο περιβάλλον και δε φυλάσσονται σε γεωργική ή άλλη εγκατάσταση, ούτε κρατούνται σε αιχμαλωσία. Ειδικά η ενεργητική επιτήρηση στα άγρια πτηνά για τον ΠΔΝ εστιάζει σε συγκεκριμένα είδη.

Ως άλλα πτηνά ευαίσθητα στον Ιό του ΠΔΝ, πλην των άγριων πτηνών, νοούνται τα πτηνά όλων των ειδών που φυλάσσονται σε οικεία, γεωργική ή άλλη εγκατάσταση (πχ πουλερικά), ή κρατούνται σε αιχμαλωσία (πχ ωδικά πτηνά) και σύμφωνα με τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα είναι ευαίσθητα στον Ιό του Δυτικού Νείλου.

Λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Προγράμματος, θα βρείτε ΕΔΩ

Διαβάστηκε 1182 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία