Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:00 πμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 12:03

Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη του τομέα των γεωργικών τροφίμων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο μέτρα για να βοηθήσει τον τομέα των γεωργικών τροφίμων. Τα μέτρα θα αυξήσουν τις ταμειακές ροές των αγροτών και θα μειώσουν τη διοικητική επιβάρυνση για τις εθνικές, περιφερειακές αρχές και για τους αγρότες σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές.

Για την αύξηση της ταμειακής ροής των αγροτών, η Επιτροπή ενέκρινε υψηλότερες προκαταβολές πληρωμών για τους αγρότες. Αυτό θα αυξήσει τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών (από 50% σε 70%) και τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης (από 75% σε 85%). Οι αγρότες θα αρχίσουν να λαμβάνουν αυτές τις προκαταβολές από τα μέσα Οκτωβρίου. Ως πρόσθετη ευελιξία, τα κράτη μέλη θα μπορούν να πληρώνουν τους αγρότες προτού ολοκληρώσουν όλους τους επιτόπιους ελέγχους.

Το δεύτερο μέτρο που εγκρίθηκε μειώνει τον αριθμό των φυσικών επιτόπιων ελέγχων. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διενεργούν ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Ωστόσο, στις τρέχουσες εξαιρετικές περιστάσεις, είναι ζωτικής σημασίας να ελαχιστοποιηθεί η φυσική επαφή μεταξύ των αγροτών και των επιθεωρητών που διενεργούν τους ελέγχους.

Ο συνολικός αριθμός των προς έλεγχο ελέγχων μειώνεται, για το επικρατούμενο μέρος του προϋπολογισμού της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) από 5% σε 3% (για τις άμεσες ενισχύσεις και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης). Η παρέκκλιση παρέχει επίσης ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη η αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες περιορισμού.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές πληροφοριών για να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές επισκέψεις στο αγρόκτημα. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τη χρήση νέων τεχνολογιών, για παράδειγμα να επεκτείνει τη χρήση δορυφορικών εικόνων για να ελέγξει τη γεωργική δραστηριότητα στο χωράφι ή γεωγραφικές φωτογραφίες για να αποδείξει ότι πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις.

Αυτό το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου και θα αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η στήριξη καταβάλλεται στους γεωργούς στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ιστορικό

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει την ανθεκτικότητά του και συνεχίζει να παρέχει στους Ευρωπαίους υψηλής ποιότητας και ασφαλή τρόφιμα. Η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και μιας αποτελεσματικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής.

Ωστόσο, η Επιτροπή γνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες μας. Έχουν ήδη ανακοινωθεί αρκετά μέτρα για την εισαγωγή περισσότερης ευελιξίας στην εφαρμογή της ΚΓΠ για την υποστήριξη των ευρωπαίων αγροτών. Επιπλέον, υιοθετήθηκαν από νωρίς κατευθυντήριες γραμμές για μέτρα διαχείρισης των συνόρων για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας αγαθών και βασικών υπηρεσιών και επακόλουθων εγγράφων καθοδήγησης για τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής αγαθών και εποχιακών εργαζομένων εντός της ενιαίας αγοράς και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του coronavirus στην τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά όλες τις γεωργικές αγορές και το εμπόριο τροφίμων και παραμένει έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση όταν είναι απαραίτητο.

Διαβάστηκε 1123 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία