Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:32 μμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 22:56

Αγρίνιο: Το έθιμο των Χαλκουνιών τηρήθηκε και φέτος από τους απογόνους του Μπάμπη Γιωτόπουλου.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα παραδοσιακό έθιμο στο Αγρίνιο την Μεγάλη Παρασκευή είναι η ρίψη των Χαλκουνιών στην κεντρική πλατεία μετά το πέρας της ακολουθίας των επιταφίων. Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αυτό γνώρισε μεγάλη δημοφιλία από τον κόσμο και έτυχε πανελλαδικής προβολής.

image 004

Όμως η φετεινή χρονιά σημαδεύτηκε από δύο σημαντικά γεγονότα. Το ένα είναι ότι έφυγε από την ζωή πρόσφατα ο προτεργάτης της αναβίωσης του εθίμου κος Μπάμπης Γιωτόπουλος και το άλλο ότι εν’ μέσω πανδημίας ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις και φυσικά μέσα σε αυτές και το έθιμο των χαλκουνιών.

Ωστόσο οι απόγονοι (ανίψια, φίλοι και ο γαμπρός) του εκλιπόντος τήρησαν διακριτικά το έθιμο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ρίπτοντας μικρό αριθμό χαλκουνιών σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στην κεντρική πλατεία και αύλειους χώρους αρκετών εκκλησιών.

Για πρώτη φορά φέτος και με προτροπή του Μητροπολίτη Αιτωλοκαρνανίας κου Κοσμά, άναψε χαλκούνι στον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως Αγρινίου και για αυτό ευχαριστούμε εκ μέρους των πολιτών μας οι οποίοι έδειξαν οτι συγκινήθηκαν με την κίνηση αυτή, την Μητρόπολη και τον Μητροπολίτη μας.

image 003

Επίσης το πρώτο χαλκούνι άναψε στον τάφο του εκλιπόντος προς τιμή του διατηρώντας την μνήμη του και την σχέση του με το έθιμο ζωντανή. Επισημαίνουμε οτι τα ηνία της ομάδας του Μπάμπη Γιωτόπουλου, του ανθρώπου που καθιέρωσε το εθιμο, τα έχει αναλάβει το εγγόνι του ο Παναγιώτης Δρίβας. Επίσης η συγκεκριμένη ομάδα δηλώνει οτι δεν είχε ποτέ στήριξη απο τον Δήμο Αγρινίου.

image 001

image 002

Μπορείτε να διαβάσετε ενα παλιότερο αφιέρωμα του AgrinioBestOf.gr στον Μπάμπη Γιωτόπουλο.

Οι «Χαλκουνάδες» εύχονται του χρόνου να είναι όλα καλά και να πραγματοποιηθεί το έθιμο όπως του αρμόζει.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 6365 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 19:04
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Κωνσταντίνος Σαμψών

Ο Κωνσταντίνος Σαμψών ασχολείται επαγγελματικά με την επιστήμη της Πληροφορικής και σαν χόμπι έχει τον Αεραθλητισμό (είναι χειριστής Υπερελαφρών Αεροσκαφών και Αλεξιπτώτου Πλαγιάς - μέλος της Αερολέσχης Αγρινίου) και την Ορειβασία (Ιδρυτικό μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου). Ασχολείται επίσης με την Μουσική Σύνθεση έχοντας παρουσιάσει αρκετά μουσικά έργα τα τελευταία χρόνια όπως τα "Mystic Flight", "On Air... myths and tales","Escape to Freedom","Βρες τα φτερά σου..", "Ωδή στην Τριχωνίδα", "Time to Relax", "Το κίτρινο μπλουζάκι", "Γιν' αγέρας και έλα", "Cinematica", "Lounge time" κλπ. Μεγάλη δημοτικότητα έχουν τα τραγούδια που έγραψε για την ομάδα του Παναιτωλικού "Της Καρδιάς μου Ομάδα", "Του Τόπου μας Ζωή", "Παναιτωλικός Ιππότης - 90 χρόνια ιστορία και νέοι στόχοι" και το "Ξέρω μια ομαδάρα". Επιμελείται το παρών site θέλοντας να παρουσιάσει την θετική πλευρά των πραγμάτων καθώς και άγνωστα για τον πολύ κόσμο στοιχεία που αφορούν την περιοχή μας και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρων.

ksamson.gr