Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:28 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 11:22

Χωρίς χαλκούνια φέτος το Αγρίνιο, συμβολικές και ιδιωτικές μόνο ρίψεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δύσκολες μέρες διανύει η χώρα, μέρες στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δύσκολες μέρες διανύει και το Αγρίνιο με τη στεναχώρια να είναι μεγάλη, ειδικά αύριο Μεγάλη Παρασκευή, μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος.

Η δυνατότητα εκκλησιασμού δεν θα υφίσταται για τους πιστούς, που θα μείνουν μακριά από τον Επιτάφιο.

Η Μ.Παρασκευή είναι, υπό κανονικές συνθήκες, άλλωστε ιδιαίτερη για το Αγρίνιο στην πλατεία του οποίου γίνεται η συνάντηση των επιταφίων πέντε κεντρικών ενοριών.

Ξεχωριστή είναι και συνέχεια ωστόσο καθώς ακολουθούν τα χαλκούνια, το εντυπωσιακό και ξακουστό έθιμο του Αγρινίου.

Φέτος βέβαια θα λείψουν και αυτά. Θα λείψουν στον κόσμο , θα λείψουν πρωτίστως στους συντελεστές τους.

Η κατασκευή των χαλκουνιών ξεκίνησε και φέτος, αρχές Μαρτίου, αλλά όλα ανατράπηκαν στη συνέχεια από τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Πολλοί ωστόσο Αγρινιώτες ρωτούν εάν προγραμματίζεται αύριο κάποια συμβολική ρίψη. Η απάντηση είναι πως παρά τις διάφορες σκέψεις που διατυπώθηκαν οι χαλκουνάδες δεν πρόκειται να προβούν σε καμία ρίψη σε δημόσιο χώρο. Θα σεβαστούν απόλυτα τις αποφάσεις της πολιτείας και της δημοτικής αρχής καθώς προέχει η δημόσια υγεία.

Αυτό δεν αποκλείει ωστόσο κάποιοι από αυτούς να προβούν σε ρίψη ελάχιστων χαλκουνιών που κατασκευάστηκαν έξω από τις οικίες τους. Για το καλό, για την παράδοση, για τη συνέχεια του εθίμου.

Όλοι ελπίζουν βέβαια η φετινή χρονιά να είναι μια παρένθεση. Τα χαλκούνια θα επιστρέψουν δριμύτερα.

Το έφερε όμως έτσι, η πρώτη χρονιά με απόντα έναν από τους πρωτεργάτες της διαιώνισης του εθίμου, τον Μπάμπη Γιωτόπουλο που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριου, να είναι η πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες χωρίς χαλκούνια στο κέντρο της πόλης.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1876 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.