Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:56 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 18:04

Πώς στο Αιτωλικό δημιουργήθηκε λαϊκή ρήση από την ταινία “Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον” του Παζολίνι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Μάκης Θεοφιλάτος*

Ιστορική αποκατάσταση! Είμαι υποχρεωμένος λόγω ενασχόλησης να συμβάλλω στην καταγραφή κινηματογραφικού περιστατικού που έλαβε χώρα στο Αιτωλικό την 10ετία του ’60.

Ο ιδιοκτήτης του Σινέ “Άλεξ” Α. Πολιτάκης είχε κουμπάρο γνωστό διανομέα ταινιών στην Αθήνα. Τον παρακάλεσε λοιπόν να του διαθέσει ταινία με τα πάθη του Χριστού την Μεγάλη Βδομάδα.

Πράγματι ο κουμπάρος ανταποκρίθηκε και του έστειλε αντίστοιχη κόπια. Αφού γέμισε ασφυκτικά ο κινηματογράφος και με την σχετική κατάνυξη άρχισε η προβολή. Έλα όμως που σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να φεύγει απογοητευμένος από την εξέλιξη της ταινίας.

Αυτό οφειλόταν στο ότι ο Χριστός και οι μαθητές του είχαν μια “περίεργη αισθητική” και μορφή αντίστοιχα (ασπρόμαυρο) την στιγμή που το Χόλιγουντ κυριαρχούσε σε ιλουστρασιόν πρόσωπα και χρώματα.

Τους έλειπαν δόντια, ήταν ξερακιανοί, φορούσαν κάτι καπέλα σαν σομπρέρα κλπ. Απογοητευμένος ο Πολιτάκης την επομένη πηγαίνει στον ΟΤΕ και στέλνει τηλεγράφημα στον κουμπάρο του.

Υπόψιν ότι στα τηλεγραφήματα οι λέξεις έπρεπε να είναι σύντομες για να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Γράφει λοιπόν:

“Χριστός Άχρηστος αποστείλατε νέον Χριστό”

Για πολλά χρόνια το μυστήριον για το ποια ήταν η ταινία παρέμενε άλυτο.

Λύθηκε το έτος 2000 όταν με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου προβάλαμε στο Τρικούπειο την ταινία “Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον” του Πιέρ Παόλο Παζολίνι, ταινία του 1964.

Ο αείμνηστος μηχανικός προβολής και αγαπημένος μου θείος Γιώργος Παπανικολάου(Φέρυ) επί σειρά ετών μηχανικός στο Σινε Ζαβέρδα από τις αρχές της 10ετιας του ’60, βλέποντας την ταινία μου φώναξε δυνατά “αυτή ήταν η ταινία που οι Αντιλκιώτες την πέρασαν για… καουμπόικο και έφευγαν“.

Προφανώς οι γνωστές και διαφημισμένες κόπιες του Χόλιγουντ ήταν στην διάθεση των μεγάλων αιθουσών στην Αθήνα οπότε για να μην απογοητεύσει τον κουμπάρο του ο διανομέας του έστειλε ταινία του Παζολίνι.

Που να ήξερε…

*Ο Μάκης Θεοφιλάτος ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου

Πηγή: messolonghinews.gr

Διαβάστηκε 3060 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.