Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:09 πμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 18:11

SOS: Γιατί η θυσία των 120 στο Αγρίνιο κινδυνεύει μετά από 30 χρόνια να λησμονηθεί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παλαιότερη φωτό του μνημείου των 120. Η σημερινή εικόνα δεν απέχει και πολύ.

Του Λίνου Υφαντή.

Ανήμερα της θυσίας των 120, η παύση του Κορωνοϊου μας δίνει μια ευκαιρία για ανασύνταξη σκέψεων που είχαμε για διάφορα γεγονότα. Ένα από αυτά είναι η εκτέλεση των 120 την Μ. Παρασκευή του 1944 σαν σήμερα 14 Απριλίου. Όσο όμως για διάφορους λόγους παρέμενε ένα κοινό μυστικό που το γνώριζαν όλοι οι Αγρινιώτες τις πρώτες δεκαετίες, τώρα τείνει να λησμονηθεί από τις νέες γενιές.

Αντιθέτως όσο ανεβαίνουμε σε ηλικίες άνω των 30 τόσοι περισσότεροι γνωρίζουν για την πιο μαύρη μέρα στην ιστορία της πόλης μας.  Απόδειξη ότι πολλοί συμμετείχαν σε πρόσφατα δρώμενα που έγιναν όπως η έκθεση του Βαλαώρα όσο και στο “Πέντε η ώρα που χαράζει”Κρούουμε όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τις νεότερες γενιές.

Ένας μαθητής ή ένας 20χρονος από τα Καλάβρυτα ή το Δίστομο έχει πολύ πιο έντονα ως βίωμα ότι η πόλη του είναι μαρτυρική σε σχέση με έναν Αγρινιώτη της ίδιας ηλικίας. Γιατί;

Λόγος 1: Δεν υπάρχει μνημείο που να υπετονίζει τη θυσία των 120. Θα έπρεπε να υπάρχουν ονόματα, μαύρο χρώμα, επιγραφές με τα γεγονότα και πολλά άλλα τόσο στην Αγία Τριάδα όσο και στην Πλατεία. Ακόμα και τα αφηρημένα γκράφιτι πάνω στο υπάρχον, δείχνει ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση γνώσης μεταξύ του μνημείου και αυτών που συχνάζουν εκεί εν έτει 2020.

Λόγος 2: Δεν διδάσκεται το γεγονός στα σχολεία, δεν υπάρχει στα σχολικά βιβλία. Κάποιες εργασίες δίνονταν μόνο στο υπό ανασύσταση τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που είχε έδρα το Αγρίνιο αλλά μέχρι εκεί.

Λόγος 3: Η εμπλοκή των Ταγμάτων Ασφαλείας στην εκτέλεση. Αν την εκτέλεση την έκαναν μόνο Γερμανοί, η συλλογική μνήμη θα αποδέσμευε το γεγονός άμεσα. Τα Τάγματα Ασφαλείας, αν και ήταν καθαρά συνεργάτες τους, αναβαφτίστηκαν στο αντικομμουνιστικό κλίμα που ακολούθησε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται όχι εχθρικά αλλά ουδέτερα από μερίδα ψηφοφόρων. Τα απόνερα της σιωπής αυτού του είδους το 2020 μεταφράστηκαν σε εκούσια απαξίωση του γεγονότος, το οποίο έχασε την κεκτημένη ταχύτητα που είχε.

Λόγος 4 ( Συνέχεια του 3 ):  Η αποσιώπηση ή εκμετάλλευση του τραγικού αυτού γεγονότος για κομματικούς η ιδεολογικούς λόγους.

Λόγος 5: Τα χρόνια που έρχονται. Εϊναι τα χρόνια του “πολύ πληροφόρηση ίσον καθόλου πληροφόρηση”. Το διαδίκτυο, ο βομβαρδισμός πληροφοριών και όλο αυτό το χάος θα αφήσει χώρο για θύμηση γεγονότων που έχουν δουλευτεί η προετοιμαστεί σωστά.

Ας εκληφθούν οι παραπάνω λόγοι ως προτάσεις. Αν δε διορθωθεί και δεν το μάθουν οι νεότεροι, σε 30 χρόνια κινδυνεύουν να  λησμονηθούν.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3035 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.