Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:22 πμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 14:13

Η Ελλάδα ανάμεσα στα φιλόδοξα κράτη-μέλη για την Πράσινη Συμφωνία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με άλλους 12 Ευρωπαίους ομολόγους του, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών διατήρησης της κλιματικής και περιβαλλοντικής  φιλοδοξίας.

Στην επιστολή τους οι Υπουργοί ζητούν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει κεντρικό  πλαίσιο και οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία του COVID-19.

Το συλλογικό καθήκον της ανοικοδόμησης των οικονομιών μετά την πανδημία πρέπει, σύμφωνα με τους 13 Υπουργούς, να εστιάσει στην πράσινη μετάβαση, την κλιματική δράση, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Θα πρέπει η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της, με πνεύμα αλληλεγγύης να αγωνιστούν ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάσχεση των απωλειών της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι 13 Υπουργοί ενθαρρύνουν την Επιτροπή να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την προώθηση των επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας αλλά και της δίκαιης μετάβασης.

Η ΕΕ, τονίζουν πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων και στη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας .

Την επιστολή υπογράφουν οι Υπουργοί των ακόλουθων χωρών: Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Καθορίζει με ποιον τρόπο η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, για να τονώσει την οικονομία, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, να μεριμνήσει για τη φύση χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο.

H Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει έναν οδικό χάρτη δράσεων για την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης. Περιγράφει αδρομερώς τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καλύπτει , ιδίως τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία, τα κτίρια και βιομηχανίες, όπως τη βιομηχανία χάλυβα, σκυροδέματος, ΤΠΕ, την κλωστοϋφαντουργία και τη χημική βιομηχανία.

Για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα και το περιβάλλον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030, τη νέα βιομηχανική στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για βιώσιμα τρόφιμα και προτάσεις για μια Ευρώπη χωρίς ρύπανση. 

Διαβάστηκε 1207 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία