Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:22 πμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 17:40

Η “κανονιά” της Αγίας Τριάδας: Το ισάξιο με τα Χαλκούνια Πασχαλινό έθιμο του Αγρίνιο που κράτησε ως το 1940.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Αν η περιοχή της Αγίας Τριάδας Αγρινίου έπρεπε να είχε ένα σύμβολο, αυτό έπρεπε να ήταν το κανόνι. Αυτό είχε στηθεί στο λόφο της Αγίας Τριάδας παραμονές της απελευθέρωσης της πόλης τον Ιούνιο του 1821 από τους έλληνες επαναστάτες. Χάρις σε αυτό οι πολιορκητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ρήγματα στις πανίσχυρες οχυρώσεις των σπιτιών των Τούρκων στο κέντρο της σημερινής πόλης. Στην αρχή το γέμιζαν με κομμάτια σιδήρου, μετά με μολύβι. Αργότερα κατέληξαν να το γεμίζουν με χαλίκια για να σπάσουν μόνο και μόνο τα τζάμια των χαρεμιών  και να προκαλέσουν πανικό.

Για την επαναστατική χρήση του κανονιού έγινε αναφορά σε προηγούμενο άρθρο: πατήστε ΕΔΩ

Εκείνο όμως που ξεχάστηκε ήταν ότι το κανόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε μετεπαναστατικά στην τελετή της Ανάστασης. Το μέγεθος του μετά βίας ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Το είχε περισυλλέξει ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Τατάρνας Κυπριανός, ο οποίος άρχισε την ανοικοδόμηση του Ναού, ο οποίος μετεπαναστατικα είχε καταστραφεί. Μάλιστα η έκταση όπου βρίσκονταν ο σημερινός ναός αποτελούσε τότε μετόχι της Ι.Μονής Τατάρνας, ο οποίος αργότερα περιήλθε στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας.

Το κανόνι λοιπόν χρησιμοποιούνταν κατά την Ανάσταση και κανονιές έπεφταν από το λόφο της Αγίας Τριάδας. Μαζί με τα χαλκούνια αποτελούσαν ισάξιο έθιμο της πόλης. Αργότερα η χρήση του επεκτάθηκε και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Όπως μας αναφέρει ο Β. Παλιούρας στο άρθρο του “Το κανόνι της Αγίας Τριάδας” στη Ρίζα Αγρινιωτών “Οι κανονιές έπεφταν μέχρι το Πάσχα του 1940. Τότε ο νεωκόρος της εκκλησίας δεν κατάφερε να το ανάψει, αν και γέμισε μπαρούτι όσο έπρεπε, το στούπωσε με χάρτινα βουλώματα και τοποθέτησε το φυτίλι.  Ύστερα από την αποτυχία αυτή, μετέφεραν το κανόνι στον Άγιο Γεώργιο και έκαναν ακριβώς τις ίδιες ενέργειες.  Φαίνεται όμως ότι η σκουριά και τα βουλώματα ήταν πολλά και το κανόνι έσκασε και διαλύθηκε ευτυχώς χωρίς θύματα.

Έτσι λοιπόν το κανόνι της Αγίας Τριάδας σίγησε για πάντα το 1940.  Ίσως ήταν μια τραγική ειρωνία της ιστορίας, αφού τέσσερα χρόνια αργότερα ο ίδιος χώρος ταυτίστηκε με την εκτέλεση των 120, το πιο τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης. Ίσως αυτό το γεγονός επισκίασε για πάντα το ένδοξο επαναστατικό κανόνι της Αγίας Τριάδας.

.Υ.Γ. Ο συγγραφέας του άρθρου στο περιοδικό  “Ρίζα” πρότεινε τότε  να “αναβίωνε” το κανόνι της Αγίας Τριάδας με το να στήνοταν στο περίβολο του ναού. Με αυτή την ιδέα θα συμφωνούσα απόλυτα…

Πηγή:

Β. Παλιούρας, Το κανόνι της Αγίας Τριάδας, περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών, τεύχος 41, 2001.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2487 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.