Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:07 μμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 01:07

Προστασία απ’ το ωίδιο στο αμπέλι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις, οι οποίες ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί το προηγούμενο έτος, κρίνεται απαραίτητη.

Ακολουθεί Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Για την διαπίστωση μολύσματος που διαχείμασε, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιθεώρηση κατά το κλάδεμα των κληματίδων. Κληματίδες με σκουρόχρωμες δικτυώσεις στην επιφάνεια είναι απόδειξη έντονης προσβολής κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν από νωρίς με την έκπτυξη της νέας βλάστησης οι λεγόμενοι “βλαστοί σημαίες”. Είναι βλαστοί μικροί, που δεν αναπτύσσονται, με φύλλα «καρουλιασμένα» και καλυμμένα με μια γκρι σκόνη. Ύπαρξη τέτοιων βλαστών δείχνει ότι το παθογόνο υπήρχε στον οφθαλμό, όπου διαχείμασε, και μόλυνε το βλαστό κατά την έκπτυξη του οφθαλμού.

Χαρακτηριστικό του μύκητα είναι ότι μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (Rh 25%), ενώ η βλάστηση των κονιδίων και η εξάπλωση της ασθένειας συμβαίνει σε ευρύ θερμοκρασιακό εύρος (15o C- 32o C).

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων.

Η διασπορά των κονιδίων δεν συμβαίνει σε μεγάλες αποστάσεις, έτσι μία απόσταση 100 μέτρων θεωρείται ασφαλής για την προστασία του αμπελώνα από γειτονικούς μολυσμένους.

Να γίνει απαραίτητα επέμβαση στο στάδιο Ε (3 φύλλα, μήκος βλαστού τουλάχιστον 7 εκ.) σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες. Η επέμβαση αυτή θεωρείται καθοριστική για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειας.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Ampelomyces quisqualis (12), Azoxystrobin (3), Azoxystrobin + Tebuconazole (2), Bacillus amyloliquefaciens strain fzb24 (3), Bacillus pumilus qst 2808 (1-6), Boscalid + Kresoxim-methyl (3), Bupirimate (4), Bupirimate + Tebuconazole (3), Copper oxychloride + Sulphur (4), Cos-oga (8), Cyflufenamid (2), Cyflufenamid + Difenoconazole (2), Cyproconazole (4), Difenoconazole (4), Dimethomorph + Pyraclostrobin (3), Fenbuconazole (4), Fluopyram + Tebuconazole (3), Fluxapyroxad (3), Folpet (10 οινοποιήσιμες, 4 επιτραπέζιες), Folpet + Triadimenol (2), Kresoxim-methyl (3), Laminarin (10), Meptyldinocap (4), Metrafenone (3), Myclobutanil (4-3), ORANGE OIL (6), Penconazole (2-3), Potassium hydrogen carbonate (8), Proquinazid (2-3), Pyriofenone (2), Spiroxamine (3), Sulphur (4), Tebuconazole (3), Tetraconazole (2-3, πριν και μετά την άνθηση), Triadimenol (2), Trifloxystrobin (3).

Εάν επιλεγεί θείο βρέξιμο καταπολεμείται και το Άκαρι της Ερίνωσης (Eriophyes vitis, Acari: Eriophyidae). Η επέμβαση για τους βιοκαλλιεργητές θεωρείται επιβεβλημένη.

Η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Για τον περιορισμό του αρχικού μολύσματος να εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα μέχρι και την άνθηση η συλλογή και η καταστροφή των προσβεβλημένων βλαστών.

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΑΜΠΕΛΙ/ΑΜΠΕΛΙ) και παθογόνο (Uncinula necator, Ωίδιο): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.
  • Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.
Διαβάστηκε 1604 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία