logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Πέμπτη, 4η Ιουνίου 2020, 10:34 πμ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 00:50

Φόβοι για νέα γενιά ιδιωτικού χρέους – Εξόφληση εκτός γκισέ «δείχνει» η ΔΕΗ Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ

Σε… αναμμένα κάρβουνα και οι Δήμοι για τα ανταποδοτικά

Εκτιμήσεις για αύξηση των νέων κόκκινων δανείων

Των Κωνσταντίνου Χονδρού και Δημήτρη Παπαδάκη

Διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι η κρίση του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα μετά το lockdown των τελευταίων τριών εβδομάδων, θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά ιδιωτικού χρέους, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα και το Δημόσιο.

Οι δήμοι της χώρας, για παράδειγμα, αναμένουν μεγάλη πτώση των εσόδων τους και δη των τελών των ανταποδοτικών υπηρεσιών, που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Επί του παρόντος κανείς δεν γνωρίζει σε τι μέγεθος θα φτάσει αυτή η απώλεια, με δεδομένο ότι τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, λόγω του κορονοϊού, έχουν σταματήσει να συναλλάσσονται με τους καταναλωτές με φυσική παρουσία και η εξόφληση των λογαριασμών γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή μέσω τραπεζών. Με δεδομένο μάλιστα πως πολλοί -κυρίως ηλικιωμένοι- δεν είχαν συνηθίσει να συναλλάσσονται με τέτοιους τρόπους, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος για όσο διαρκή η υγειονομική κρίση σε μια σειρά ευάλωτων ομάδων, δημιουργείται η εύλογη ανησυχία πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα εκτιναχθούν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω του κορονοϊού, θα έχει επιπτώσεις στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος.

Εξάλλου ένα δείγμα των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού στην κοινωνία, επιχειρήσεις και πολίτες, είναι το γεγονός ότι στην διάρκεια του Μαρτίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο τα νέα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά πολύ. Σχεδόν τριπλασιάστηκαν σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων τραπεζικών στελεχών. Και δυστυχώς υπάρχει διάχυτος ο φόβος πως ό,τι συνέβη και την κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν δηλαδή οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές βρήκαν τρόπους να «κρυφτούν» πίσω από ομολογουμένως υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, θα επαναληφθεί.

Πάντως επί του παρόντος χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφής χρονικός ορίζοντας για το πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα, τα… πάντα φαίνεται να κινούνται σε μια κινούμενη άμμο. Για παράδειγμα, οι Δήμοι της χώρας περιμένουν να έχουν μια πρώτη εικόνα από τη ΔΕΗ σε σχέση με την αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών προκειμένου να υπάρξει μια ποσοτικοποίηση της απώλειας των εσόδων τους.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό υπήρξε παρέμβαση και από την πλευρά της Κυβέρνησης μέσω πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να πάρουν χρήματα από μη ανταποδοτικά έσοδα, επί παραδείγματι από τους ΚΑΠ, και με τα χρήματα αυτά να πληρώσουν υπηρεσίες που καλύπτονται μέχρι σήμερα από τα ανταποδοτικά τέλη. Αν το ποσό πληρωμής υπηρεσιών που καλύπτοντο από είσπραξη ανταποδοτικών τελών, δεν καλύπτεται, το υπολειπόμενο ποσό θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ως προκαταβολή. Το υπολειπόμενο αυτό ποσό, η νέα ΠΝΠ, δίνει τη δυνατότητα να εξοφληθεί από τους δήμους που, ουσιαστικά θα το δανειστούν από το υπουργείο Εσωτερικών, σε 18 δόσεις. Η ρύθμιση αυτή διευκολύνει τους δήμους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τη μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών.

Εξόφληση εκτός γκισέ «δείχνει» η ΔΕΗ Αγρινίου

Σε τράπεζες, συμβεβλημένα super market και μέσω διαδικτύου συμβουλεύει ο Διευθυντής της ΔΕΗ του Αγρινίου Αριστομένης Κράγκαρης να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους οι καταναλωτές ρεύματος. Τι αναφέρει για το 11770 και τους καταναλωτές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου

Στο «σκοτάδι» είναι η ΔΕΗ στο Αγρίνιο για το πότε θα ανοίξει το υποκατάστημά της στην πλατεία Παναγοπούλου και θα επανέλθει στην κανονικότητα, όπως και όλα τα υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι σε διοικητικό επίπεδο συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά τα ταμεία παραμένουν μέχρι νεοτέρας κλειστά.

Ο Διευθυντής του υποκαταστήματος του Αγρινίου Αριστομένης Κράγκαρης μιλώντας στη «Σ» διευκρινίζει: «από 23/3 η ΔΕΗ έκλεισε και από τότε δεν υπάρχει καμία εικόνα για το πώς πάνε οι πληρωμές, αλλά δεν γνωρίζουμε και πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι να λήξη όλη αυτή η υπόθεση του κορονοϊού δεν πρόκειται να γίνει καμία διακοπή ρεύματος.  Οι καταναλωτές ρεύματος έχουν και άλλες επιλογές για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Μπορούν να επισκεφτούν μία τράπεζα, συμβεβλημένα super market και κυρίως μέσω διαδικτύου. Αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει ηλεκτρονικά πρέπει να γνωρίζει πως η εξόφληση λογαριασμού μέσω του σαιτ της ΔΕΗ γίνεται χωρίς καμία προμήθεια».

Ωστόσο ο κ. Κράγκαρης απευθυνόμενος σε ηλικιωμένους και σε πελάτες της ΔΕΗ που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τονίζει: «καλό είναι να απευθυνθούν σε κάποιον που να γνωρίζει να συναλλάσσεται μέσω διαδικτύου και σιγά – σιγά να εξοικειωθούν και οι ίδιοι, τώρα είναι η ευκαιρία και αυτό θα τους ωφελήσει και στο μέλλον. Πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, οι οποίες ναι μεν είναι πρωτόγνωρες και αυτό αφορά όλους μας, αλλά η εξοικείωση τους θα τους διευκολύνει και θα τους βγάλει σε σημαντικό βαθμό  από το άγχος που όλους μας κυριεύει στην καθημερινότητά μας ώστε να προλάβουμε υποχρεώσεις».

Παράλληλα ο κ. Κράγκαρης συμβουλεύει για την εξυπηρέτηση του κοινού οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο 11770 το οποίο λειτουργεί  από το πρωί έως και τις 21.00 το βράδυ για να γνωρίζουν την απάντησή στο ζήτημά τους και να μην αναμένουν πότε θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ για να λάβουν μια απάντηση την οποία μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή.  Την ίδια στιγμή τονίζει πως είναι άγνωστο  πως θα είναι η επόμενη μέρα για την ΔΕΗ σε κάθε κατεύθυνση, οικονομική και μη.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 501 φορές
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

COFFEE SIR

25 SECONDS CAFE

magnitaki

ATHOS CAFE NEW

grivaswines

καρβουνα καυσοξυλα pellet βασιλακας

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

kostopoulou

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις
Πολυμέσα, Παρουσιάσεις

Προτεινόμενα

  • 1