Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  6:37 μμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 18:01

Γεωργικές προειδοποιήσεις για την Κερασιά και τη Ροδακινιά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

ΚΕΡΑΣΙΑ

ΜΟΝΙΛΙΑ 

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εκδήλωση της ασθένειας.

Συνιστάται η προστασία των ποικιλιών που βρίσκονται στο στάδιο G (πτώση πετάλων).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΚΕΡΑΣΙΑ) και παθογόνο (Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia spp.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ 

Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν διάσπαρτες, μικρές, πολυάριθμες υποκίτρινες ή υπέρυθρες κηλίδες που αργότερα γίνονται καστανές. Τα φύλλα αυτά προοδευτικά κάμπτονται προς τα κάτω, ξηραίνονται και παραμένουν στο δέντρο και το χειμώνα.

Σε περίπτωση που διαπιστώθηκε την προηγούμενη χρονιά προσβολή (άρα υπάρχουν ξερά φύλλα στα δένδρα το χειμώνα), συνιστάται επέμβαση στο στάδιο I (απόσπαση του κάλυκα).

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Dodine (2), Fenbuconazole (4), Mancozeb (4).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΚΕΡΑΣΙΑ) και παθογόνο (Gnomonia erythrostoma AUERSW.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

ΣΚΟΛΥΤΗΣ 

Αναμένεται τέλη Απρίλη η έξοδος των ενηλίκων από τα κλαδιά των δένδρων. Σε κερασεώνες με προσβολές από το μικρό αυτό σκαθάρι συνιστάται κάψιμο των ξερών προσβεβλημένων κλαδιών (υπόλοιπα του κλαδέματος ή εντομοπαγίδες) μέχρι 15-20 Απριλίου.

Επιθεωρείτε τακτικά τους οπωρώνες μέχρι μέσα Μαΐου, για διαπίστωση δραστηριότητας των εντόμων (συνήθως εκρέει κόμμι από τις οπές εισόδου).

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

ΜΟΝΙΛΙΑ 

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εκδήλωση της ασθένειας.

Στους οπωρώνες που δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) και παθογόνο (Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia spp.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

ΕΞΩΑΣΚΟΣ 

Σε ορισμένες ποικιλίες παρατηρήθηκαν συμπτώματα στα νεαρά φύλλα (καρούλιασμα ολόκληρου του φύλλου προς τα κάτω ή μόνο του βασικού μέρους, κόκκινος μεταχρωματισμός του ελάσματος).

Αργότερα τα φύλλα θα πάρουν χρώμα κίτρινο, καστανά, θα μαραθούν και θα πέσουν (Ιούνιο-Ιούλιο).

Εξώασκος - Κρούλιασμα φύλλου

Πρόκειται για πρωτογενείς μολύνσεις την εποχή της έκπτυξης των νεαρών φύλλων.

Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, προς αποφυγή σημαντικής αποφύλλωσης των δέντρων, συνιστάται επιλογή δραστικής ουσίας στην παραπάνω επέμβαση για την Μονίλια ώστε να επιτευχθεί συνδυασμένη καταπολέμηση.

Η επέμβαση αυτή αποβλέπει στην νέκρωση των διεσπαρμένων επάνω στα δέντρα ασκοσπορίων και βλαστοσπορίων.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά το στάδιο της άνθησης (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Captan (2), Dodine (2), Mancozeb (4), Tebuconazole + Trifloxystrobin (2), Difenoconazole (2).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) και παθογόνο (Taphrina deformans): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

ΦΥΛΛΟΒΙΟΣ - ΠΕΡΙΤΕΛΟΣ (ΚΛΕΟΝΟΣ)

Μικρά κολεόπτερα που προσβάλλουν τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς της νεκταρινιάς και από τους παραγωγούς αναφέρονται ως «κλεονός».

Μετά την πτώση των πετάλων τα έντομα αναρριχώνται από τον κορμό των δένδρων. Η άνοδος του «κλεονού» στα δένδρα αναμένεται μαζική.

Στους οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές συνιστάται η δημιουργία ζωνών σε κάθε δένδρο με εντομολογική κόλλα ή με κολλητικές ταινίες διπλής όψης.

Διαβάστηκε 1176 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία