Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:21 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 19:29

Απαντήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας κ. Ιερόθεος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» – OPEN tv

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Δευτέρα 6 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας τού κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ιορδάνη Χασαπόπουλου και Ανθής Βούλγαρη για την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Τηλεοπτικού Καναλιού OPEN TV.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε εξ αρχής ότι «είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος, και πρέπει αυτήν την εποχή να υπάρχει ενότητα μεταξύ όλων μας και φυσικά σε αυτό συνδράμει και η Εκκλησία. Έχουμε έναν εξωτερικό πόλεμο, έναν εσωτερικό πόλεμο, με την έννοια του ιού, να μην αναπτυχθεί και ένας εμφύλιος πόλεμος».  Και «η Εκκλησία με σοβαρότητα, μέ ψυχραιμία και νηφιαλιότητα αντιμετωπίζει το θέμα αυτό».

Τόνισε επίσης ότι «από πλευράς Εκκλησίας υπάρχει μιά υπεύθυνη αντιμετώπιση και υπάρχει μιά σοβαρότητα. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος είπε ότι αποδέχεται πλήρως την αγωνία τῆς Ελληνικῆς Πολιτείας, γιατί έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα».

Η Εκκλησία, είπε ο Σεβασμιώτατος, προτείνει να γίνονται οι Ακολουθίες «κεκλεισμένων των θυρών» για τον λόγο ότι «όταν υπάρχει συνάθροιση και συγχρωτισμός μεταξύ των ανθρώπων, όπως λένε οι ειδικοί, τους οποίους εμείς ακούμε και δεχόμαστε, γίνεται διασπορά  του ιού και δεν θέλει η Εκκλησία να πάρει επάνω της το βάρος ότι μερικοί άνθρωποι αρρώστησαν ή πέθαναν εξαιτίας του συνωστισμού».

Είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «ύστερα από πολύ μεγάλη συζήτηση, ψυχραιμία, ωριμότητα» πήρε απόφαση «να παροτρύνει και να παρακαλέσει την Πολιτεία να γίνουν όλες οι ακολουθίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα, που είναι η καρδιά του εκκλησιαστικού έτους» «κεκλεισμένων των θυρών» και «έχουμε την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα το ακούσει αυτό και θα επιτρέψει να γίνονται αυτές οι ακολουθίες».

Όσον αφορά την ανάγκη αστυνόμευσης των Ναών ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι «η απόφαση τῆς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προτρέπει όλους να δέχονται τίς υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών. Οι Χριστιανοί είναι υπάκουοι συνήθως και πειθαρχούν, όσοι δηλαδή είναι μέλη τῆς Εκκλησίας και τακτικά εκκλησιάζονται, αυτοί πειθαρχούν στην Εκκλησία και τους Ποιμένες». Και εξέφρασε την άποψη ότι «νομίζω δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».

Σχετικά με λεπτομέρειες ο Σεβασμιώτατος παρέπεμψε στην μέλλουσα να εκδοθεί νέα διϋπουργική απόφαση που εκδοθεί πριν το Σάββατο του Λαζάρου, αφού η προηγούμενη διϋπουργική απόφαση «ισχύει μέχρι τό Σάββατο του Λαζάρου». Η «διϋπουργική απόφαση θα τα συμπεριλαμβάνει αυτά πώς θα γίνεται». Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «με καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν».

Για το θέμα του εορτασμού του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε ότι: «Κάθε χρόνο εορτάζουμε την Ανάσταση τού Χριστού το βράδυ, το βράδυ του Πάσχα. Την πανηγυρίζουμε σαράντα μέρες και μετά από σαράντα μέρες πάλι επαναλαμβάνεται η ίδια αυτή ακολουθία. Αυτό θα γίνει και τώρα.  Δεν πρόκειται για μετάθεση της εορτής του Πάσχα. Δεν πρόκειται για μετάθεση της τελετής της Αναστάσεως» Η Ανάσταση θα εορτασθεί «19 Απριλίου, κεκλεισμένων των θυρών, θα εορτασθεί πανηγυρικά όλη αυτήν την περίοδο και όταν θα γίνει η απόδοση τῆς εορτῆς» στις 26 προς 27 Μαΐου. Υπογράμμισε όμως ότι το σημαντικό είναι μέχρι τότε, σαράντα ημέρες από το Πάσχα, να «εκλείψει ο κίνδυνος μέχρι τότε εκείνη την ώρα, και αυτό πρέπει να παρακαλούμε, να σταματήσει αυτό πρόβλημα το μεγάλο, πού βασανίζει και την υγεία των ανθρώπων και την ψυχική υγεία τών ανθρώπων».

Αναφέρθηκε και στο θέμα της διαμονής των ανθρώπων στο σπίτι λέγοντας ότι «πάλι πρέπει να σας πω ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να λέμε στους ανθρώπους, μείνετε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι σας. Αναπτύσσονται διάφορα ενδοοικογενειακά προβλήματα, ψυχικής υγείας».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος την παρέμβασή του στην εκπομπή είπε: «Εν πάσῃ περιπτώσει το σύνθημα να μείνουμε στό σπίτι το τηρούμε όλοι, όσοι αγαπούμε την Εκκλησία και αγαπούμε τόν Θεό, αλλά πρέπει να τηρούμε και το άλλο σύνθημα, να μείνουμε στο Σπίτι μας, στο πραγματικό μας Σπίτι που είναι η Εκκλησία, που είναι η παράδοση αυτού τόπου, που είναι το κέντρο του πολιτισμού μας».

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 931 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.