Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  1:44 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 12:37

Αγρίνιο: Κραυγή απόγνωσης από την Εστίαση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ εκφράζει την αγανάκτηση της και δημοσιεύει τις προτάσεις που έχουν είδη αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς από την ΠΟΕΣΕ για τις επιπτώσεις στον κλάδο από την πανδημία.

 Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία 10ετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης, αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής, μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας και ταυτόχρονα ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό, (το 90% των νέων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση), δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού . 

Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση τεράστια στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42,5%, αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 32% στο φυσικό αέριο 70% στο πετρέλαιο κίνησης, δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και ουκ εστίν αριθμός . 

Και ενώ υπερχρεωμένος ο Κλάδος μετά από 10 έτη κρίση, προσπαθεί να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% (Μάιος του 2019) στο 48% του Κλάδου και παρά την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ αμέσως μετά τις εκλογές της 17/4/2019 σε όλο τον Κλάδο και ενώ μετρούσε τις πληγές του, με την απαγόρευση του καπνίσματος είδαμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και στις 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικός θάνατος. Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COV ID-19. 

Μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση ανακούφισης για όλους και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά, ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;

Α. 800 ευρώ επίδομα για 45 ημέρες, δηλαδή 17 ,70 ευρώ /ημέρα και αυτό όχι για όλο τον Κλάδο, μόνο για επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζομένους .

  • ΠΡΟΤΑΣΗ:

 Επίδομα 800 ευρώ για το σύνολο του Κλάδου ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε. 

Β. Η αναστολή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο , ασφαλιστικά ταμεία , ΟΤΑ, δηλαδή μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο . Βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. 

  • ΠΡΟΤΑΣΗ:

 α. Διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14/3 – έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.

β. Για τις ρυθμισμένες οφειλές επαναφορά της πληρωμής των δόσεων από 30/9/20 (δηλ . Μάρτιο-Αύγουστο πάγωμα των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία).

 γ. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για διάστημα 6 μηνών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

 Γ . Υποχρεώσεις προς Τράπεζες (δάνεια) 

  • ΠΡΟΤΑΣΗ:

 Πάγωμα των δόσεων από Μάρτιο μέχρι Αύγουστο και πληρωμή από 30/9/20

Δ. Ενοίκια: Η μείωση κατά 40% των ενοικίων, για το διάστημα τη ς αναστολής λειτουργίας και η πληρωμή του 60% του ενοικίου δεν είναι βιώσιμη για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αφ’ ενός από κλειστές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατή η καταβολή του 60%, ιδιαίτερα του Κλάδου που για την λειτουργία του απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών με αντίστοιχα ενοίκια. 

  • ΠΡΟΤΑΣΗ:

α. Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας στο σύνολο του και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/8/2020

β. Ένταξη και των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτη ς κατοικίας . 

  Επίσης: 

  • Ε. Οικονομική εφ’ άπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργίας ίσης με τα τιμολόγια αγοράς της 12 ης & 13ης Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα. 
  • ΣΤ. Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνησή του. 
  • Ζ. Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων μέχρι σήμερα.
  • Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση της προκαταβολής για το οικονομικό έτος 2020.
  • Θ. Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών. 
  • Ι. Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης.
  • Κ. Για τους ΟΤΑ

α. Απαλλαγή τελών κοινοχρήστων χώρων από 1/3/2020 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.

β. Απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1/3/2020 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σημ. Λήψη υποχρεωτικών αποφάσεων από τους ΟΤΑ και όχι δυνητικά.

γ. Μείωση κατά 50% όλων των Δημοτικών τελών για το 2020, δηλ ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (πλατειών, πεζοδρομίων κτλ) και ύδρευσης (όπου ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις) και αιγιαλό.

δ. Καταβολή των ποσών για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από τον 9ο του 2020.

ε. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί εφ’ άπαξ τα τέλη κατάληψης, ο συμψηφισμός να γίνει με τα τέλη της επόμενης χρονιάς του 2021.

στ. Πάγωμα των ρυθμίσεων προς τους ΟΤΑ μέχρι 31/8/20 και καταβολή επόμενης δόσης 30/9/20.

ζ. Διαγωνισμοί για την χρήση αιγιαλού, μείωση της τιμής εκκίνησης κατά 50%.

Αγρίνιο 6.4.2020

Από το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ             ΖΗΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστηκε 2047 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 19:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.