Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:58 μμ
 
wm small
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 17:54

Τέσσερις μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Π.Δ.Ε.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μελέτες ωρίμανσης αντιπλημμυρικών έργων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και στις τρεις  Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Με στόχο την αντιμετώπιση πλημμυρικών γεγονότων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην εκπόνηση μελετών ωρίμανσης τεσσάρων σημαντικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκαν:

  • Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Αχελώου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, από γέφυρα Μάστρου Κατοχής έως τις εκβολές του, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορά την οριοθέτηση και την μελέτη έργων αντιπλημμυρικών - διευθέτησης τμήματος του ποταμού μήκους περίπου 27,5 χλμ., από τις εκβολές του μέχρι τη γέφυρα που συνδέει την Τοπική Κοινότητα (Τ.Κ.) Μάστρου με την Τ.Κ. Κατοχή της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

  • Μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης σε υδατορέματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

 Περιλαμβάνει δύο  υποέργα. Την οριοθέτηση – διευθέτηση στον ποταμό Ενιπέα και τη διευθέτηση ποταμού Πηνειακού Λάδωνα και οριοθέτηση τμήματος αυτού.  Στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των συχνών πλημμυρικών γεγονότων στις παρόχθιες εκτάσεις των αναφερομένων ποταμών μέσω του σχεδιασμού και μελέτης των κατάλληλων τεχνικών έργων διευθέτησης κοίτης επαρκούς για την ασφαλή και αποτελεσματική παραλαβή των πλημμυρικών παροχών και την αντιπλημμυρική θωράκιση των αντίστοιχων παρόχθιων περιοχών της Π.Ε. Ηλείας, που χαρακτηρίζονται από ανεπτυγμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και στις οποίες υφίσταται δυνητικά υψηλός κίνδυνος πλημμύρας.

  • Οριοθέτησης και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε υδατορέματα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρών.

 Περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα που αφορούν οριοθετήσεις και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε υδατορέματα της περιοχής Πατρών, της Δυτικής Αχαΐας της Αιγιάλειας, όπως επίσης στις περιοχές των Δήμων Ερυμάνθου και Καλαβρύτων.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η οριοθέτηση και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε υδατορέματα της Αχαΐας για μήκος περίπου 27 χλμ., με ολοκληρωμένη προσέγγιση και επιδίωξη τη διατήρηση κατά το δυνατόν των φυσικών χαρακτηριστικών τους και την προστασία των οικοσυστημάτων. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα αποτελέσουν προϋπόθεση και τη βάση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Αχαΐας με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ροής, τη μείωση των κινδύνων από πλημμύρες και τον έλεγχο των διαβρώσεων και των αποθέσεων φερτών υλικών.

  • Μελέτη Οριοθέτησης και αντιπλημμυρικών έργων ρεμάτων και παραλίμνιων εκτάσεων Λυσιμάχειας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στοχεύει στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών γύρω από τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία από τα ρέματα που διέρχονται, οι πλημμυρικές απορροές των οποίων έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται. Επιπρόσθετα, οι μελέτες οριοθέτησης σε συνδυασμό με τα έργα διευθέτησης (όπου απαιτούνται) θα διασφαλίσουν την προστασία των υδατορεμάτων από τις έντονες πιέσεις λόγω της οικιστικής ανάπτυξης αλλά και των γεωργικών χρήσεων στις παρόχθιες ζώνες. Με την παρούσα μελέτη θα θωρακιστεί από πλημμυρικά και ακραία καιρικά φαινόμενα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων και καταστροφών.

Διαβάστηκε 616 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.