Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:07 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 10:59

Ο πρώτος Δήμαρχος Αγρινίου πέθανε από την επιδημία χολέρας. Τον κατηγόρησαν ότι την έφερε από τον Πειραιά.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια άγνωστη ιστορία για την θανατηφόρα επιδημία του 19ου αιώνα.

Του Λίνου Υφαντή,

Η θανατηφόρα επιδημία του Κορωνϊού μας ωθεί να αναζητήσουμε πληροφορίες για παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν. Η πιο θανατηφόρα μεταδιδόμενη νόσος που πέρασε από την περιοχή μας στο παρελθόν ήταν η χολέρα.  Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί για την επιδημία αυτή στο Αγρίνιο που άφησε πίσω της 337 καταγεγραμμένους νεκρούς ( δείτε εδώ: https://www.agrinionews.gr/1854-cholera-therizi-etoloakarnania-agrinio-xepernontas-tous-1200-nekrous/). Οι συνέπειες της είχαν φυσικά μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, ο οποίος προσωποποίηθηκε στο πρόσωπο του τότε Δημάρχου Αθανάσιου Καστανά.

Ο Αθανάσιος Καστανάς καταγράφεται ως ο πρώτος Δήμαρχος Αγρινίου. Ήταν εύπορος στρατιωτικός και γαιοκτήμονας της περιοχής και κατείχε πολλές εκτάσεις στο σημερινό αστικό ιστό της πόλης. Ήταν από εκείνους που κατείχαν γη ύστερα από την εκδίωξη των Οθωμανών. Οι δήμαρχοι εκείνη την εποχή διορίζονταν από τον βασιλιά Όθωνα. Η πρώτη του θητεία οριοθετείται από το 1837-1840 με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία. Η δεύτερη θητεία του ήταν από το 1846 έως και το 1854. Αυτή όμως έμελλε να ήταν και μοιραία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας διασώζει ο Θ.Θωμόπουλος στο λήμμα “Αγρίνιο” της Αιτωλοακαρνανικής και Ευρυτανικής Εγκυκλοπαίδειας ο Α. Καστανάς έπεσε θύμα της θανατηφόρου επιδημίας χολέρας στο τέλος της θητείας του.

Η συμφορά που η επιδημία είχε προκαλέσει στην πόλη και στην Αιτωλοακαρνανία εξόργισαν τους κατοίκους. Συγκεκριμένα τον κατηγόρησαν ότι ο ίδιος την έφερε από τον Πειραιά. Η χολέρα ήταν και αυτή εισαγόμενη από το εξωτερικό, διότι την έφεραν Άγγλοι και Γάλλοι στρατιώτες που κατείχαν το λιμάνι του Πειραιά λόγω του Κριμαϊκού πολέμου. Ο Πειραιάς μπήκε σε καραντίνα, πολλοί όμως φεύγοντας για επαρχία να γλιτώσουν την μετέδωσαν.

Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο Καστανάς ( η Καστάνης) κατηγορήθηκε ότι την έφερε στην περιοχή. Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις ο πανικός φέρνει “κυνήγι μαγισσών” και εξιλαστήρια θύματα. Κατά άλλη εκδοχή η νόσος μεταδόθηκε στην Αιτωλοακαρνανία μαζικά από ναυτικούς που επέστρεφαν.  Ο Καστανάς πάντως φαίνεται ότι νόσησε νωρίς, διότι αντικαταστάθηκε από Δήμαρχος στις 11 -ο5-1854 από τον Γεώργιο Στάικο. Τον ίδιο μήνα πάντως  είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα κρούσματα χολέρας στον Πειραιά στα πληρώματα του Αγγλογαλλικού στόλου και εν συνεχεία στους κατοίκους.

Αυτές ήταν οι κοινωνικές αναταράξεις που έφερε η επιδημία αυτή το μακρινό 1854.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3424 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.