Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:16 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 11:41

Ρεπό στο τουρνουά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιώργου Ραπτάκη

Προ ημερών έγραψα μερικά πράγματα για το τουρνουά των Διεκδικητών (το σημαντικότερο σκακιστικό γεγονός αυτή τη στιγμή), όπου σκάρωσα ένα μπετ έτσι για το «καλό». Θα σας αναφέρω που βρίσκεται το τουρνουά αφού πρώτα αναφέρω κάποια γενικότερα στοιχηματικά θέματα για το άθλημα. Δεν είναι φυσικά δυνατόν μέσα από τη στήλη μου να σας παρουσιάσω λεπτομερειακά τον κόσμο του σκακιού, ούτε να σας κάνω ειδήμονες. Ούτε εγώ είμαι όπως εξήγησα στη προηγούμενη στήλη μου. Το να γνωρίζω ένα άθλημα και να έχω αγωνιστεί ως ένα επίπεδο, δεν με καθιστά και γνώστη των πάντων.  Το σκάκι όσον αφορά το στοιχηματικό του μέρος σας είναι παντελώς άγνωστο και είναι λογικό. Είναι λογικό διότι δεν είναι διαδεδομένο ούτε σαν άθλημα στη πατρίδα μας (θα έπρεπε για πάρα πολλούς λόγους).

Συγκρίναμε το live betting των κορυφαίων στοιχηματικών στην Ελλάδα

Χωρίς να κουράσω πολύ, θα σας αναφέρω τώρα μερικές μόνο από τις στοιχηματικές επιλογές που υπάρχουν σε ένα αγώνα, εξηγώντας ένα δύο περιπτώσεις (σε άλλο κείμενο θα αναφέρω άλλες). Να γίνει πάντως κατανοητό πως από τη στιγμή που υπάρχει στοίχημα στο σκάκι, η φάση είναι πολύ ζόρικη. Ο μπουκ δεν είναι χαζός. Δε κάνει δώρα. Υπάρχει λοιπόν μπετ για το νικητή του αγώνα. Οι αποδόσεις είναι μεγάλες διότι το συνηθέστερο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία. Για παράδειγμα στο τελευταίο ματς του Καρουάνα με τον Γκριστσούκ, η νίκη του Αμερικάνου  έδινε 6.00, του Ρώσου 7.00 και η ισοπαλία… 1.30. Η παρτίδα έληξε ισόπαλη. Ένα άλλο μπετ που υπάρχει είναι ο αριθμός κινήσεων στη παρτίδα. Και πάλι στον ίδιο αγώνα το line ήταν στις 43.5 κινήσεις. Δεν είναι εύκολο να μαντέψεις αυτό το μπετ επίσης διότι εξαρτάται από πολλές παράμετρες. Αν για παράδειγμα οι παίκτες βολεύονται με ισοπαλία δεν θα ανοίξει η παρτίδα. Στο συγκεκριμένο τουρνουά βέβαια δε μπορεί να συμφωνηθεί ισοπαλία πριν τη 40η κίνηση, αλλά στο μεταξύ οι παίκτες μπορεί αν έχουν φτιάξει ήδη θέση στη σκακιέρα για ισοπαλία.

Η τρίτη περίπτωση που θα αναφέρω ως στοιχηματική επιλογή είναι το στοίχημα που λέει «ποια θα είναι η πρώτη κίνηση». Εκεί θα δείτε ως επιλογές το «e4», το «d4» και το «κάθε άλλη κίνηση» (any other move). Τα λευκά θα παίξουν πρώτα στον αγώνα και συνήθως θα κινήσουν ένα πιόνι στο λεγόμενο άνοιγμα της παρτίδας. Όταν ο σκακιστής θέλει να κάνει ας πούμε επιθετικό παιχνίδι ή να δηλώσει ότι πάει για νίκη (κανένα από τα δύο δεν είναι απόλυτο), ανοίγει με «e4». Όταν ο παίκτης ανοίγει με «d4» είναι σαν δηλώνει πως θα έχει κάπως αργό τέμπο και πιο στρατηγικό (άτυπα ξανά και τα δύο). Παλιά οι τεράστιοι παίκτες είχαν προτιμήσεις στο άνοιγμα αλλά τώρα ποια που οι σκακιστές έχουν γίνει κομπιούτερ και παίζουν τα πάντα, όχι. Για παράδειγμα ο μυθικός Ταλ και ο τιτάνας του χώρου Μπόμπι Φίσερ έπαιζαν «e4», ενώ ο αξεπέραστος Καρπόβ και ο μέγιστος Κράμνικ το «d4».  Ο Καρπόβ  βέβαια είχε βαριάντα με e4 που εξολόθρευε άπαντες. Όπως στα ρούχα έτσι και στο σκάκι όσον αφορά το άνοιγμα υπάρχει μόδα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Κυριαρχούν ανά διαστήματα κάποια ανοίγματα, μέχρι να βρουν τις ισχυρές απαντήσεις και να περάσουν σαν τη μόδα. Ενδεικτικά και πάλι στο ματς του Καρουάνα με τον Γκριστσούκ, το «e4» έδινε 1.65, το « d4» έδινε 4.00 όπως και το «any other move» έδινε 4.00. Η παρτίδα άνοιξε με … «e4».

Όσον αφορά το τουρνουά, φαβορί έχει γίνει πλέον ο Νεπομνιάτσι (Ρωσία, έλο 2774) που έφτασε 4.5 πόντους. Η πρότασή μου, ο Καρουάνα (ΗΠΑ, έλο 2842) είναι στους 3 πόντους. Φαβορί προφανώς ο «Νίπο» αλλά υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες στατιστικές, οι αντίστοιχες παραδόσεις που έχουμε και στο ποδόσφαιρο. Στατιστικά λοιπόν χρειάζεται τουλάχιστον δύο απόπειρες σε αυτό το τουρνουά για να το κατακτήσεις. Ο Νίπο έχει τώρα τη πρώτη. Ο Κάρλσεν βέβαια με τη πρώτη το 2013 επικράτησε αλλά αυτός είναι ο νυν παγκόσμιος πρωταθλητής και το φαινόμενο. Να συμπληρώσω επίσης πως είναι τρομερά δύσκολο να κερδίσεις το τουρνουά δύο σερί φορές. Το προηγούμενο το κέρδισε ο Καρουάνα, άρα η επιλογή μου να το κερδίσει ξανά, στατιστικά ήταν δύσκολη. Ο μόνος που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο ήταν ο Βασίλι Σμίλοφ στη Ζυρίχη το 1953 και στο Άμστερνταμ το 1956. Πάντως ελπίζω ακόμα διότι οι Καρουάνα και Νεπομνιάτσι έχουν να παίξουν μεταξύ τους  την 11η αγωνιστική, όπου αν και με τα μαύρα, θέλω μόνο νίκη.

Διαβάστηκε 2495 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.