Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  3:20 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 00:23

1821:Τι απέγινε ο στρατιωτικός διοικητής των Οθωμανών του Βραχωρίου Νούρκας Σερβάνης μετά την πρώτη απελευθέρωση της πόλης.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Νούρκας Σερβάνης ήταν τουρκαλβανός και στρατιωτικής διοικητής των Οθωμανών του Βραχωρίου. Ως πρόσωπο συνδέθηκε με την πρώτη απελευθέρωση της πόλης το 1821 από τους ντόπιους οπλαρχηγούς.

Ο Νούρκας Σερβάνης ύστερα από διαπραγματεύσεις κατάφερε να διαφύγει από το πολιορκημένο Βραχώρι στις 11 Ιουνίου 1821. Όμως την ίδια κι όλας μέρα μετά από πορεία 15 ωρών φτάνοντας στην περιοχή “Σκάλα” στο χωριό Τσικλίστα ( Σκοπιά) Ευρυτανίας πέφτει σε ενέδρα των ανδρών του οπλαρχηγού Γιολδάση. Εκεί σκοτώνονται πολλοί άνδρες του που μέχρι πρότινως ήταν η στρατιωτική παρουσία των Οθωμανών στο Βραχώρι  και ο ίδιος αιχμαλωτίζεται. Αργότερα ανταλλάχθηκε με τον γιο του, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τους επαναστάστες στην Πρέβεζα.  Το σημείο όπου έγινε η μάχη έμεινε γνωστό ως “Νούρκα Σκάλα”.

Ως  ιστορική σύμπτωση   καταγράφεται το γεγονός ότι η πορεία που έκανε  ο Νούρκας Σερβάνης είναι ακριβώς η ίδια που ακολούθησαν 2000 χρόνια περίπου πριν οι Αιτωλοί για να αντιμετωπίσουν τους Γαλάτες στην ίδια περίπου περιοχή στα Κοκκάλια Ευρυτανίας.

Όσο για τον ίδιο τον πρώην στρατιωτικό διοικητή του Βραχωρίου Νούρκα Σερβάνη, δεν ξαναεμφανίστηκε σε άλλη μάχη. Λέγεται ότι πήγε με το μέρος του Αλή Πασά, ο οποίος αντιμάχονταν τις Οθωμανικές Δυνάμεις στην Ήπειρο. Ο ίδιος σκοτώθηκε 6 χρόνια αργότερα στο Τρικέρι Μαγνησίας στις 15 Νοεμβρίου 1827. Εκεί 2500 Έλληνες εξόντωσαν το σώμα των 1200 Τουρκαλβανών υπό την ηγεσία του ιδίου. Λέγεται ότι το σώμα αυτό εστάλησε από τον Ομέρ Βρυώνη χωρίς όμως κανέναν Τούρκο, διότι έτσι ίσως ήθελαν να εκδικηθούν τον Νούρκα Σερβάνη αφήνοντας τον ακάλυπτο την κρίσιμη στιγμή και με λιγότερες δυνάμεις έναντι των Ελλήνων. Ίσως με το “άδειασμα” αυτό από πλευράς τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης πλήρωσε το γεγονός ότι άφησε το Βραχώρι  το 1821 και αμέσως μετά πήγε με τον Αλή Πασά, κάτι που οι Τούρκοι δεν το ξέχασαν…

Με πληροφορίες από:

Κ. Χειμάρρα, Η απελευθέρωση του Αγρινίου και η περιπέτεια του Νούρκα Σερβάνη στη Σκάλα Τσικλείστας. Ιστορικά της Ρούμελης, 1991.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2935 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.