Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:11 πμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 10:25

Καραντίνα, αυτοπεριορισμός και απομόνωση: Νέοι όροι που πρέπει να γνωρίζετε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 σε όλο τον πλανήτη ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει κατάσταση πανδημίας. Οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι σοβαρότατες. Τα σχολεία έχουν κλείσει, οι εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, απαγορεύονται οι συναθροίσεις, ματαιώνονται παραστάσεις, όλη η ανθρωπότητα ζει με έναν δικαιολογημένο φόβο, καθώς ο ιός δεν περιορίζεται από σύνορα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε.

Μετά την εμφάνιση του κορονοϊού όλο και πιο συχνά ακούμε τους όρους «κοινωνική απόσταση», «αυτοπεριορισμός» και «καραντίνα». Πρόκειται για διαφορετικά πρωτόκολλα που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τη μετάδοση του COVID-19, αλλά και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Ας δούμε τι σημαίνει ο κάθε όρος:

Κοινωνική απόσταση

Η κοινωνική απόσταση, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι ο περιορισμός των επαφών μεταξύ των ανθρώπων. Συνιστάται μια απόσταση τουλάχιστον 0,91 μέτρων (τρία πόδια) μεταξύ κάποιου που βήχει ή φτερνίζεται και των γύρω του. Και ήδη πολλοί κρατούν μια κοινωνική απόσταση καθώς ματαιώνονται εκδηλώσεις με παρουσία κοινού και πολλοί αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις χειραψίες και άλλες μορφές επαφής. Αν αποφασίσετε και εσείς να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας και να μείνετε όσο περισσότερο μπορείτε στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού σας, μπορείτε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας ποντάροντας σε στοίχημα NetBet, προσδοκώντας σε μεγάλες αποδόσεις μέσα από μια πλούσια γκάμα στοιχηματικών γεγονότων.

Καραντίνα ή αυτοπεριορισμός

Μιλάμε για καραντίνα (αν είναι επιβεβλημένη) ή αυτοπεριορισμό (αν την αποφασίζει ο ίδιος ο δυνάμει φορέας του ιού) όταν κάποιο άτομο που είναι καλά στην υγεία του, δε νοσεί και δεν παρουσιάζει συμπτώματα) απομονώνεται ή περιορίζει δραστικά τις μετακινήσεις του. Μπαίνουν σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό άτομα που έχουν έλθει σε επαφή ή ενδέχεται να έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα και πρέπει να γίνει παρακολούθηση για τυχόν συμπτώματα. Η καραντίνα επίσης επιβάλλεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν με κορονοϊό και πρέπει να περιορίσουν την έκθεση σε επαφή με πιθανώς νοσούντα άτομα ή φορείς.

Απομόνωση

Η απομόνωση επιβάλλεται σε άτομα που νοσούν και πρέπει να μείνουν μακριά από υγιή άτομα, για να περιοριστεί η μετάδοση του COVID-19. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η απομόνωση μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο, ενώ αν τα συμπτώματα είναι πιο ήπια γίνεται στο σπίτι του ασθενούς.
Ποιοι πρέπει να ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα;

Το βασικό ερώτημα είναι αν πρέπει να αυτοπεριοριστούμε ώστε να αποφύγουμε την έκθεση στον COVID-19. Τα υπουργεία Υγείας των περισσοτέρων χωρών συνιστούν στα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και σε όσους έχουν κάποιας μορφής ανοσολογική ανεπάρκεια, καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη, να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τις μετακινήσεις τους και να μείνουν σπίτι αν είναι δυνατόν.

Είναι αποτελεσματικές οι μάσκες;

Παρά τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζουν οι χειρουργικές μάσκες, που φορούν πλέον όλο και περισσότερα άτομα στις δημόσιες εμφανίσεις τους, στα περισσότερα κράτη του κόσμου έχει ζητηθεί από τον κόσμο να σταματήσει να τις αγοράζει, εκτός αν κάποιος είναι άρρωστος και θέλει να μειώσει τις πιθανότητες να μεταδώσει τον κορονοϊό στους γύρω του. Έτσι στοχεύεται να μείνουν διαθέσιμες μάσκες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 750 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.