Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  11:36 πμ
 
wm small
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 10:20

Χρησιμοποιώντας κλαδέματα αμπελιών για θέρμανση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Vilafranca del Penedès: ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη.

Φορείς από πολλές χώρες της Ευρώπης και από όλη την αλυσίδα αξίας αγροτικής βιομάζας επισκέφτηκαν το δήμο Vilafranca del Penedès στο τέλος Φεβρουαρίου για μια ενημερωτική και επιδεικτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό έργο AgroBioHeat.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Καραμπίνη, επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και συντονιστή του έργου AgroBioHeat, η Vilafranca επιλέχθηκε ως τοποθεσία για την τρίτη συνάντηση του έργου (25 – 26 Φεβρουαρίου) και για την ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση (27 Φεβρουαρίου) καθώς είναι μια εξαιρετική επιτυχημένη περίπτωση όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση κλαδεμάτων αμπελιών και ένα μοντέλο που μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, δεδομένα σχετικά με το τεράστιο δυναμικό των κλαδεμάτων αμπελιών στην Ευρώπη, καθώς και επιτυχημένες περιπτώσεις αξιοποίησής τους για παραγωγή ενέργειας, παρουσιάστηκαν από τον κ. Καραμπίνη. Η Laura Carbó, περιβαντολόγος μηχανικός του δήμου παρουσίασε την τοπική εμπειρία που επετεύχθη μεσω του έργου Vineyards4heat.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γύρω στους πενήντα συμμετέχοντες, από διάφορες περιοχές της Ισπανίας (Castilla y León, La Rioja, Álava, Castilla-La Mancha) και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χώρες (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία) με μεγάλη παράδοση και δυναμικό αμπελοκαλλιέργειας. Μεταξύ αυτών, αντιπρόσωποι οινοποιείων, αγροτικών συνεταιρισμών, μηχαλογικών εταιρειών, κατασκευαστών και εγκαταστατών λεβήτων, ενεργειακών γραφείων και τοπικών ομάδων δράσης, καθώς και οι εταίροι του έργου AgroBioHeat.

Η ενημερωτική εκδήλωση του έργου AgroBioHeat στην Vilafranca del Penedés

Πώς αξιοποιεί η Vilafranca την ενέργεια από τα κλαδέματα αμπελιών;

Ο δήμος της Vilafranca αξιοποιεί τα κλαδεμάτα των αμπελώνων, από τους οποίους παράγεται το φημισμένο κράση της Penedés, για την τροφοδοσία ενός λέβητα βιομάζας. Ο λέβητας παρέχει θερμότητα σε ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης με το οποίο είναι συνδεδεμένα αρκετά δημοτικά κτίρια από το 2018. Η δημοτική επιχείρηση d’Aigües de Vilafranca είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δικτύου.

Ο Jordi Cuyàs, σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης d’Aigües de Vilafranca, εξηγεί ότι “ένα προϊόν που παλαιότερα πετιόταν μεταμορφώνεται σε αξιοποιήσιμη θερμότητα για τους πολίτες και με χαμηλότερες τιμές από το φυσικό αέριο”. Ο κ. Cuyàs ήταν επίσης ο βασικός υποκινητής του έργου Vineyards4heat, χάρη στο οποίο ο δήμος ξεκίνησε την αξιοποίηση των κλαδεμάτων αμπελιών.

Η συλλογή των κλαδεμάτων αμπελιών πραγματοποιείται από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό “La Granada” ο οποιος, μεταξύ των άλλων υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεταιριζόμενους αγρότες, παρέχει τη δυνατότητα συλλογής των κλαδεμάτων αμπελιών με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το να το έκανε κάθε αγρότης ατομικά.

Σε συνδυασμό με την ενημερωτική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε επίδειξη της μηχανοποιημένης συλλογής των κλαδεμάτων, κατά την οποία το σύστημα συλλογής / θρυμματισμού που οδηγείται από τρακτέρ μαζεύει τα κλαδέματα που έχουν μαζευτεί σε σειρές κατά μήκος του αμπελώνα. Το σύστημα αυτό αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τη συλλογή πετρών ή χώματος μαζί με τη βιομάζα. Μόλις γεμίσει ο κάδος συλλογής, τα θρυμματισμένα κλαδέματα αδειάζονται σε ένα φορτηγό, το οποίο και τα μεταφέρει στο χώρο όπου βρίσκεται ο λέβητας.

Μηχανοποιημένη συλλογή κλαδεμάτων από αμπελώνες στην Vilafranca del Penedés

Κεντρικό στοιχείο του δικτύου τηλεθέρμανσης – γνωστό στην πολή ώς “La Girada” – είναι ένας λέβητας βιομάζας 500 kW της εταιρείας Heizomat και ο οποίος τροφοδοτείται αποκλειστικά από τα κλαδέματα αμπελιών για να προσφέρει θερμική ενέργεια στη συνδεδεμένα δημόσια κτίρια.

Ο Albert Casas, τεχνικός της εγκαταστάτριας εταιρείας ISVED, εξηγεί ότι ο εξοπλισμός αυτός είναι σχεδιασμένος να διαχειρίζεται διάφορα είση στερεών βιοκαυσίμων και ότι απαιτεί απλά ρύθμιση της λειτουργίας για το το συγκεκριμένο είδος αγροτικής βιομάζας που διαχειρίζεται, στην προκειμένη περίπτωση κλαδέματα αμπελιών.

Ο λέβητας έχει ένα μεγάλο θάλαμο καύσης, κατάλληλο για βιομάζα με χαμηλή πυκνότητα, μεγάλη περιεκτικότητα σε τέφρα – έως και 8 φορές πάνω από αυτή που παράγεται από δασική, ξυλώδη βιομάζα – και η οποία ενδέχεται να περιέχει ακατάλληλες προσμείξεις όπως πέτρες, χώμα, κτλ. Οι εκπομπές από τον λέβητα είναι εντός των ορίων της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την Laura Carbó, περιβαντολόγο μηχανικό του δήμου, η περιοχή έχει ένα μεγάλο δυναμικό βιομάζας, καθώς η παραγωγή κλαδεμάτων αμπελιών ανέρχεται σε 60 με 80 kg άνα στρέμμα ενώ η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση υπερβαίνει τα 30.000 στρέμματα. Προς το παρόν, αρκεί η συλλογή βιομάζας από 4.000 στρέμματα για την κάλυψη των αναγκών του δικτύου, ο στόχος ομως η συνέχιση της εγκατάστασης περισσότερων λεβήτων και η συλλογή των κλαδεμάτων από ακόμα περισσότερα χωράφια.

Στο επιστέγμα της ημέρας, το πολύ γνωστό οινοποιείο της Familia Torres άνοιξε τις πόρτες του για να δείξει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του ατμολέβητα 2.6 MW ο οποιος χρησιμοποιεί κλδέματα αμπελιών σε συνδυασμό με δασική βιομάζα για την παραγωγή ψύξης για την παραγωγική διεργασία. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα αειφορίας, Torres & Earth, που ξεκίνησε από την εταιρεία προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οινικών τους προϊόντων καθώς και για να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το δημοτικό συμβούλιο της Vilafranca del Penedés κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την επιτυχή διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης. Το έργο AgroBioHeat ευχαριστεί ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Aurelio Ruiz, για το χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, τη σύμβουλο του τμήματος διεθνών σχέσεων, Xell Montserrat και την υπεύθυνο υπηρεσίας, Carme Ribes. Τονίζεται επίσης η υποστήριξη της Familia Torres και το Cluster Βιομάζας της Καταλονίας.


Το έργο AgroBioHeat

Η ενημερωτική εκδήλωση και οι επισκέψεις στη Vilafranca οργανώθηκαν την AVEBIOM (Ισπανική Εταιρεία Βιομάζας) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), εταίρους του έργου AgroBioHeat.

Το έργο AgroBioHeat χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία (Αριθμός Συμβολαίου 818369). Σκοπός του έργου είναι η αποδοτική χρήση αγροτικής βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο, μέσω της μαζικής εγκατάστασης βελτιωμένων συστημάτων θέρμανσης βασισμένων στην αγροτική βιομάζα. Στην παρούσα φάση, το έργο αναζητά νεές πρωτοβουλίες στις οποίες μπορεί να προσφέρει τεχνική υποστήριξη και να συνεισφέρει στην επιτυχή τους υλοποίηση. Περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσο: https://agrobioheat.eu/el/call-icebreakers/

Η αγροτική βιομάζα είναι μια τοπικά διαθέσιμη πρώτη ύλη σε αφθονία, η οποία υπο-αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Η αποτελεσματική της χρήση μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών και Εθνικών στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα, προωθώντας ταυτόχρονα την αγροτική ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Το έργο AgroBioHeat υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) και από το Ινστιτούτο Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην ημερίδα συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), από τον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ Νάουσα και από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.

Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου www.agrobioheat.eu, τις σελίδες μας στο Facebook και LinkedIn ή ακολουθείστε το hashtag #AgroBioHeat στο Twitter.


Παρουσιάσεις ημερίδας

ΕΚΕΤΑ – Εισαγωγή στο έργο AgroBioHeat project και Ευρωπαϊκές εμπειρίες στη χρήση κλαδεμάτων αμπελιών για παραγωγή θερμότητας

Παρουσίαση του έργου Vineyards4heat

Διαβάστηκε 1534 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία