Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:09 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 22:50

Αιτωλοακαρνανία – Επιχειρήσεις: Τρομάζει το λουκέτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε…. αναμμένα κάρβουνα ο εμπορικός κόσμος

Μέτρα για την οικονομία ζητούν όλοι οι φορείς

Την αναστολή λειτουργίας από αύριο, Τετάρτη, και των εμπορικών καταστημάτων που έχουν συναλλαγές με το κοινό αποφάσισε η κυβέρνηση. Επρόκειτο για κάτι που ήδη συζητιούνταν από την περασμένη Παρασκευή όταν αποφασίστηκε το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι πέρα από την υγειονομική κατάσταση, που φυσικά τούτη την ώρα, είναι το πρώτιστο μέλημα, στην συζήτηση μπαίνουν μετ’ επιτάσεως οι επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κορονοϊού στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Η κυβέρνηση βέβαια έχει προαναγγέλλει νέα δέσμη μέτρων για την οικονομία με βάση τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup. Ωστόσο μέχρι να εξειδικευτούν τα μέτρα αυτά ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα»…

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, με ανοικτή επιστολή του (πριν από τη χθεσινή απόφαση για κλείσιμο καταστημάτων στο λιανεμπόριο), ζητά μέτρα οικονομικής στήριξης ζητά με ανοικτή επιστολή του αφού, όπως διαπιστώνει, μετά τις ανακοινώσεις των πρώτων μέτρων από την κυβέρνηση την Παρασκευή 13-3-2020,  τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά, όμως η επισκεψιμότητα και ο τζίρος στην ουσία έχουν μηδενιστεί.

«Οι συνέπειες της έκτακτης αυτής κατάστασης σε οικονομικό επίπεδο θα είναι τραγικές, αφού και πριν πόσο μάλλον τώρα, οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου και ζητά μεταξύ άλλων την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους επόμενους 4 μήνες, την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους για τους επόμενους 4 μήνες και ρύθμιση αποπληρωμής τους μετά την παρέλευση του 4μήνου, την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, ανάλογο του επιδόματος ανεργίας, για όσο καιρό κρατά η έκτακτη αυτή κατάσταση, με ειδική μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας, καθώς επίσης και να μην χαθεί καμιά ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικό φορέα, τράπεζες, ΔΕΗ κτλ.

2 με 3 εκατ. η απώλεια στο Μεσολόγγι μόνο από τις Εορτές Εξόδου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος, μιλώντας στη «Σ» για το θέμα στάθηκε και στις επιπτώσεις που έχει για το Μεσολόγγι η ακύρωση των φετινών Εορτών Εξόδου. «Το Μεσολόγγι μόνο από την ακύρωση των Εορτών Εξόδου έχασε 2 με 3 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό ζητάμε ουσιαστικά μέτρα και όχι μέτρα αναστολής. Πολλά καταστήματα ήταν στο κόκκινο πριν τον κορονοϊό και μετά από αυτό μπήκε η ταφόπλακα» δηλώνει ο Β. Σπυρόπουλος και προσθέτει : «Τα μέτρα που ζητάμε είναι ουσιαστικά για να δουλέψουμε μετά την λήξη του συναγερμού με τον κορονοϊό. Ζητάμε μεγάλη διαγραφή ή περικοπή των δημοτικών τελών για ένα τρίμηνο μετά την λήξη του συναγερμού, άμεση πληρωμή εξοφλητικών από τους δήμους και δωρεάν διανομή αντισηπτικών και μασκών από τους δήμους. Σχετικά με μέτρα που μπορεί να λάβει η Κυβέρνηση ζητάμε εφάπαξ καταβολή από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ ανάλογα την επιχείρηση και τους εργαζόμενους που απασχολεί».

Χρειάζονται πολλές τονωτικές «ενέσεις» στην  οικονομία

Ο Πρόεδρος του κλάδου καφεστίασης Αγρινίου Κώστας Ναστούλης  από την πλευρά του ανέφερε: «η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά κρύβει και μια παγίδα, την οποία δεν έχει αντιλιφθεί ο περισσότερος κόσμος, πως δηλαδή θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, καθώς στο take away και το delivery δεν καταγράφεται ανάπτυξη. Ως σύλλογος στείλαμε επιστολή στην ΓΕΣΕΒΕΕ πριν ακόμη παρθούν τα μέτρα, μέσω της οποίας ζητούσαμε αναβολή όλων των υποχρεώσεών μας λ.χ. των ασφαλιστικών εισφορών, των 120 δόσεων, του ρεύματος, των επιταγών, ακόμη και των ενοικίων μας. Είμαστε σε αναμονή για την εξαγγελία λεπτομερειών και μέτρων οικονομικής φύσεως για να δούμε που βρισκόμαστε, η οικονομία πλέον χρειάζεται πολλές και μεγάλες τονωτικές «ενέσεις», αν και ο προβληματισμός που υπάρχει είναι πως θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα ο κορονοϊός από την κρίση».

Απαγορεύεται εξίσου και η παροχή κατ’ οίκον υπηρεσιών από τους κομμωτές

Η Πρόεδρος του κλάδου Κομμωτών – Κομμωτριών  Αγρινίου  και παράλληλα πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης του κλάδου Μαρία Σωτηροπούλου υποστήριξε πως: «είναι γεγονός ότι θα υπάρξουν πολλά απρόβλεπτα και μεγάλα προβλήματα στην οικονομία γενικά, αλλά και ειδικότερα του κλάδου. Τα καταστήματά μας μόλις είχαν αρχίσει να δουλεύουν και με τον κορονοϊό χάνουμε την περίοδο του Πάσχα, κάτι που σημαίνει ταφόπλακα για την δουλειά μας. Ωστόσο εναρμονιστήκαμε με τις υποδείξεις των επιστημόνων και τα μέτρα της κυβέρνησης, γιατί είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Αυτονόητο είναι ότι απαγορεύεται εξίσου και η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον , κάτι που απαγορεύεται και από το νόμο, πόσο μάλλον τώρα που  υπάρχει και σοβαρός λόγος. Στο Αγρίνιο μέχρι τώρα δεν υπήρξαν περιπτώσεις, που δεν εναρμονίστηκαν στις υποδείξεις και στις οδηγίες, αλλά σε άλλες πόλεις οι καταγγελίες είναι πολλές. Συλλέγουμε πληροφορίες και αν χρειαστεί θα ενημερώσουμε άμεσα τον τετραψήφιο 1235, που σε συνεργασία με την αστυνομία παρεμβαίνει άμεσα σε όποιον δεν συμμορφώνεται.  Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου και στους πλανόδιους κομμωτές να σεβαστούν την δημόσια υγεία, δεν είναι καιρός «αντάρτες»….

Κώστας Χονδρός – Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 3601 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα