Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:09 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 09:55

Κορωνοϊός και εργασία: 400-500 ευρώ αντί μισθού για 500.000 εργαζομένους εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχέδιο για μηνιαίο επίδομα 400-500 ευρώ αντί μισθού για πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζομένους επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορονοϊό.

Τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δικαιούχοι είναι 360.000 εργαζόμενοι κλάδων και επιχειρήσεων όπου έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας για 15 ημέρες, με στόχο να αποτραπεί μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Από αύριο, που αναστέλλεται και η λειτουργία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα μπουν σε αναγκαστική «αποχή» από την εργασία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 500.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» το επίδομα θα κυμαίνεται από 400 ως 500 ευρώ, θα είναι μηνιαίο και για τον Μάρτιο θα δοθεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο (από 16/3 και μετά), καθώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο που δεν είχαν βγει οι απαγορεύσεις οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρωθούν από την επιχείρηση στην οποία απασχολούνται το μισθό που αναλογεί στις μέρες που δούλεψαν. Αν το λουκέτο λόγω κορονοϊού συνεχιστεί για άλλο ένα δεκαπενθήμερο (π.χ. από 1/4 ως 16/4) τότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν 400 ή 500 ευρώ ως μηνιάτικο. Οι δε εισφορές τους θα καλύπτονται από το κράτος για όσο διάστημα διαρκούν οι απαγορεύσεις.

Το τελικό πακέτο

Το τελικό ύψος του επιδόματος, πάντως, θα εξαρτηθεί από τον συνολικό αριθμό εργαζομένων που θα προκύψουν ως δικαιούχοι ενίσχυσης μετά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και από το συνολικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης που θα πάρει η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. Η εκτίμηση που υπάρχει μετά το κλείσιμο και των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου (από αύριο) είναι για περίπου 500.000 με 550.000 εργαζομένους ως δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος. Σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα επεκταθούν παντού (π.χ. λουκέτο και σε ξενοδοχειακές μονάδες αν κριθεί αναγκαίο για να περιοριστεί πιο αποτελεσματικά ο ιός) τότε θα προστεθούν και άλλοι εργαζόμενοι και είναι πιθανό το επίδομα να βγει μικρότερο (στα 400 ή και 300 ευρώ), ώστε να φτάσει για όλους.

Στα μέτρα που έρχονται στο αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται και κίνητρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, όπως η πλήρης απαλλαγή από εισφορές, ή η επιδότηση του μισθού, για όσο διαρκούν οι απαγορεύσεις αλλά και για το μετέπειτα διάστημα.

Στην «ΕΡΓΑΝΗ»

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 64 14-3-2020) προβλέφθηκε ήδη ο μηχανισμός στήριξης και η υπαγωγή σε αυτόν για τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική απόφαση γίνεται με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία γνωστοποιούν ότι η επιχείρηση τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης και να είναι έτοιμοι για να πληρωθούν το επίδομα.

Εν τω μεταξύ, στην άδεια ειδικού σκοπού υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς στην τελευταία ΠΝΠ (ΦΕΚ64 14-3-2020) προβλέφθηκε ότι στις ΔΕΚΟ η αμοιβή για την άδεια θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τις επιχειρήσεις χωρίς να συμμετέχει κατά το 1/3 ο κρατικός προϋπολογισμός. Η αλλαγή αυτή ενδεχομένως να αποφασίστηκε για να διοχετευθούν περισσότερα χρήματα στα επιδόματα.

Κενά και παραλείψεις

Επίσης, στις άδειες λόγω κορονοϊού ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος παρατηρεί ότι υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν, όπως για παράδειγμα ότι δεν προβλέπεται κανένα πρόστιμο στην περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού, ή ότι δεν προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού, ή χορήγηση οικονομικού βοηθήματος σε περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σημειωτέον ότι στην Ιταλία ψηφίστηκε η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ύψους 500 ευρώ γι’ αυτήν την κατηγορία γονέων.

Παρερμηνείες ενδέχεται να δημιουργήσει η παράλειψη ρητής ρύθμισης που να προβλέπει ότι σε περίπτωση τηλεργασίας υφίσταται και δικαίωμα για άδεια ειδικού σκοπού.

Για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι λειτουργούν, μεταξύ άλλων, οι εξής «ηλεκτρονικές υπηρεσίες»:

  • Για παράταση – χορήγηση «Ασφαλιστικής Ικανότητας» (σ.σ.: ανανέωση βιβλιαρίου ασθένειας) στο www.atlas.gov.gr.
  • Για χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας στο efka.gov.gr και από εκεί στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Εκδοση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας. Για προϋπηρεσία προ του 2002 απαιτείται ραντεβού κατόπιν συνεννόησης.
  • Για για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων από 1-1-2017 στο www.efka.gov.gr και μετά στην επιλογή Συνταξιούχοι → Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.
  • Για υποβολή νέων αιτημάτων για κύρια σύνταξη στο www.efka.gov.gr και μετά στην επιλογή Συνταξιούχοι → Ηλεκτρονική Αίτηση Συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ραντεβού.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.