Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 13:38

Ταινίες με αναφορά σε πανδημίες και καταστάσεις «καραντίνας» (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι καταστάσεις που ζει τα τελευταία 24ωρα η ανθρωπότητα, εξαιτίας των συνθηκών που επιβάλλει ο κίνδυνος της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, θυμίζουν σκηνικό χολιγουντιανών ταινιών τρόμου, στις οποίες μία αόρατη απειλή, ένας ιός, η παρουσία εξωγήινων μορφών ζωής ή ζόμπι θέτουν τον κόσμο σε απομόνωση.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία. Ήδη η Ελλάδα και πολλές χώρες εφαρμόζουν μέτρα προστασίας που προσομοιάζουν συνθήκες αποκλεισμού.

Την Παρασκευή (13/3) η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα που θυμίζουν Ιταλία, ούτως ώστε να καθυστερήσει την επέλαση του νέου κορωνοϊού, μετά και τη ραγδαία αύξηση των νέων περιστατικών που πλέον έφτασαν τα 228.

«Μένουμε σπίτι» είναι το μήνυμα που έχει προωθηθεί προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να μην παραβεί κανείς αυτήν την καραντίνα που έχει επιβληθεί για την προστασία από αυτήν την πρωτόγνωρη απειλή, η οποία είναι παρόμοια με χιλιοπαιγμένα σενάρια που βλέπουμε σε ταινίες και σειρές.

Contagion 2011

Ήδη οι ενοικιάσεις του θρίλερ «Contagion» (2011) του Στίβεν Σόντερμπεργκ ανεβάζουν συνεχώς την ταινία στο Top 10. Το φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Γκουίνεθ Πάλτροου και αφορά εναν θανατηφόρο ιό με πιθανότητες να πλήξει τον παγκόσμιο πληθυσμό, έχει γίνει - κυριολεκτικά – viral. Η ταινία χαρακτηρίστηκε προφητική γιατί γυρίστηκε πριν από εννιά χρόνια, έχει σχέση με κορωνοϊό και περιγράφει όσα συμβαίνουν στην ανθρωπότητα με τρόπο τρομακτικότερο από τον «Joker» και το «Downton Abbey».

Η ταινία καταγράφει την εξάπλωση του ιού, τις προσπάθειες γιατρών ερευνητών να τον αναγνωρίσουν και να τον περιορίσουν, το χαμό που προκαλεί στην ανθρωπότητα και την αντίδραση αυτής μπροστά σε μια πανδημία και τελικά την ανακάλυψη του εμβολίου που θα σταματήσει την εξάπλωση.

Όσον αφορά την πλοκή της, η Μπεθ Έμχοφ επιστρέφει από το επαγγελκματικό της ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ με μία στάση στο αεροδρόμιο του Σικάγο, όπου κάνει έρωτα με τον πρώην σύντροφό της. Η Μπεθ αρρωσταίνει και πιστεύει ότι οφείλεται στο τζετ λαγκ. Επιστρέφει στο σπίτι της στη Μινεάπολη και μεταδίδει τον ιό στο γιο της Κλαρκ και στο σύζυγό της Μιτς.

Όταν η Μπεθ και ο Κλαρκ πεθαίνουν, ο Μιτς μπαίνει σε καραντίνα όπου οι γιατροί συνειδητοποιούν ότι έχει ανοσία στον μυστηριώδη ιό. Εν τω μεταξύ στο Χονγκ Κονγκ και στο Λονδίνο, άνθρωποι αρχίζουν να παρουσιάζουν την ίδια ασθένεια. Τη Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κάνουν υπέρτατες προσπάθειες ερευνώντας τον ιό, ο οποίος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ξέσπασμα του ιού είναι απειλητικό και μπορεί να αφανίσει ολόκληρο τον πληθυσμό τη γης, εκτός κι αν βρεθεί το εμβόλιο που θα τον θεραπεύει. Οι επιστήμονες δίνουν αγώνα με το χρόνο.

The Andromeda Strain (1971)

Ανδρομέδα: αποστολή άκρως απόρρητος ήταν ο ελληνικός τίτλος της ταινίας The Andromeda Strain, παραγωγής 1971. Βασισμένη στο ομώνυμο techno-thriller μυθιστόρημα του Michael Crichton, η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Robert Wise, αποτελώντας απλά την καλύτερη ταινία που προέρχεται από βιβλίο του εν λόγω συγγραφέα μέχρι σήμερα (άλλες δουλειές του τα Jurassic Park, Η Σφαίρα, Timeline, Ανατέλλων Ήλιος κλπ). Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, τα καταπληκτικά σκηνικά και κυρίως η επιστημονική προσέγγιση δίνουν στο φιλμ μια αίσθηση ρεαλισμού, ο οποίος συμβάλλει φυσικά στην αύξηση της έντασης και της αγωνίας. Η ιστορία ενός θανατηφόρου μικρο-οργανισμού που ήρθε στη Γη από έναν διαστημικό δορυφόρο (και σκοτώνει στο πιτς-φυτίλι) δεν θα ξαναγυριστεί με τέτοιο τρομακτικά ρεαλιστικό τρόπο.

Outbreak (1995)

Το ξέσπασμα όπως ήταν ο ελληνικό τίτλος της ταινίας Outbreak είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 1995 σε σκηνοθεσία Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, βασισμένη στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Πρέστον The Hot Zone. Πρωταγωνιστούν οι Ντάστιν Χόφμαν, Ρενέ Ρούσο and Μόργκαν Φρίμαν, με αξιοσημείωτους σε δεύτερους ρόλους τους Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., Κέβιν Σπέισι και Ντόναλντ Σάδερλαντ (σε έναν από τους χαρακτηριστικούς του ρόλους «κακού»).

Χαρακτηριζόμενο ως ταινία «ιατρικής καταστροφής», το έργο εστιάζει στο ξέσπασμα μιας φανταστικής θανατηφόρας επιδημίας παρόμοιας με εκείνη του ιού Έμπολα. Είναι μία από τις ελάχιστες κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες ήρωες είναι στρατιωτικοί ιατροί, και εικάζει το μέχρι πού θα μπορούσαν να φθάσουν στρατιωτικές και πολιτικές υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση ενός μεταδοτικού θανατηφόρου νοσήματος. Ο ένας από τους δύο σεναριογράφους, ο Λώρενς Ντουόρετ, είναι ο ίδιος ιατρός.

Η ταινία σημείωσε εισπρακτική επιτυχία και ο Σπέισι κέρδισε δύο βραβεία για την ερμηνεία του. Κατά τύχη, ένα πραγματικό «ξέσπασμα» της ασθένειας του Έμπολα συνέβαινε στο Ζαΐρ όταν η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε, τον Μάρτιο του 1995.

I am Legend (2007)

Πρόκειται για ταινία που στα ελληνικά τιτλοφορήθηκε ως Ζωντανός Θρύλος. Ο βιολόγος Ρόμπερτ Νέβιλ (Γουίλ Σμιθ) είναι ο μοναδικός επιζών σε μια Νέα Υόρκη που έχει πληγεί από ένα θανατηφόρο ιό. Προσπαθώντας να μένει μακριά από την απειλή των νυχτόβιων μεταλλαγμένων, συνεχίζει να αναζητά το αντίδοτο.

Για τρία χρόνια, ο Νέβιλ στέλνει συνεχώς ραδιοφωνικά μηνύματα, προσπαθώντας να βρει άλλους επιζώντες. Όμως, δεν είναι μόνος.Μεταλλαγμένα θύματα της επιδημίας, παραμονεύουν στο σκοτάδι, παρακολουθώντας κάθε κίνηση του Νέβιλ και περιμένοντάς τον να κάνει το μοιραίο λάθος. Ίσως η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας, ο Νέβιλ προσπαθεί να βρει τρόπο να καταστρέψει τον ιό χρησιμοποιώντας το δικό του αμόλυντο αίμα. Αλλά ξέρει ότι μπορεί να μην τα καταφέρει και ο χρόνος τελειώνει.

World War Z (2013)

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Μαρκ Φόρστερ και το σενάριο έγραψε ο Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν, το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαξ Μπρουκς. Πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ στο ρόλο του ενός υπαλλήλου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ψάχνει σε ολόκληρο τον κόσμο πληροφορίες που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να σταματήσει την επιδημία ζόμπι που έχει αρχίσει να καταστρέφει ολόκληρα έθνη. Συμμετέχουν οι Μίρελ Ένος, Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ και Μάθιου Φοξ.

Εκτός από το Contagion υπάρχει άλλη μία "προφητική" ταινία για τον κορωνοϊό. Δείτε το βίντεο:

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες που περιγράφουν συνθήκες καραντίνας, όπως αναφέρονται παρακάτω:

REC (2007)

H πρόταση της Ισπανίας στο δημοφιλέστατο, τότε, είδος του found footage περιορίζει την δράση σε ένα κτίριο σε καραντίνα και δανείζεται τα υπερκινητικά ζόμπι του Ντάνι Μπόιλ για να τρομοκρατήσει τηλεοπτικό συνεργείο που ατυχώς βρέθηκε εκεί ώστε να καταγράψει μια νυχτερινή βάρδια πυροσβεστών για λογαριασμό reality εκπομπής. Ξαναβλέποντάς το σήμερα θα το ήθελες λιγότερο «κουνημένο», ακόμα βρισκόμασταν στην εποχή που οι σκηνοθέτες του εν λόγω υποείδους πριμοδοτούσαν την αληθοφάνεια του «υλικού» έναντι της κινηματογραφικότητας, το τελευταίο εικοσάλεπτο, όμως, θέλοντας και μη το παρακολουθείς από τις χαραμάδες των δαχτύλων.

Quarantine (2008)

Ένα χρόνο αργότερα, ο John Erick Dowdle σκηνοθετεί το remake τις πραγματικά τρομακτικής ισπανικής ταινίας rec για το αμερικανικό κοινό. Η υπόθεση όπως την γνωρίζουμε! Τηλεοπτική δημοσιογράφος και ο κάμεραμαν της, εγκλωβίζονται σε πολυκατοικία, που βρίσκεται σε καραντίνα μετά το ξέσπασμα μιας επικίνδυνης επιδημίας.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πανικοβάλεστε με τον κορωνοϊό. Ακολουθείστε τις οδηγίες των ειδικών. Εξάλλου για αυτό το ενδεχόμενο έχουν βγει και τόσες ταινίες. Για να μας... προετοιμάσουν για καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε αυτήν την περίοδο. Ή μήπως όχι; Ποιός ξέρει; Έτσι και αλλιώς οι ιστορίες συνωμοσίας είναι περισσότερο για λαϊκή κατανάλωση.

pronews.gr

Διαβάστηκε 2974 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 15:27
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.