Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:41 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 23:46

Άκτιο - Aμβρακία, Kαμπανάκια της Kομισιόν για το «πάγωμα» των έργων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

*H δικαίωση της GD Infastrutture από την αρχη εξετασης Προδικαστικών προσφυγών για το Άκτιο - Aμβρακία*

Στον τίτλο του εμβληματικού film noir "The Big Sleep" του X. Xοκς παραπέμπει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα μεγάλα έργα της χώρας. Mια κατάσταση πλήρους «συσκότισης» και ακινησίας που έχει προκαλέσει «νευρική κρίση» στην κατασκευαστική αγορά, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα ώστε η Eλλάδα να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην κανονικότητα, οι τεχνικές εταιρίες «ζουν» το δικό τους comeback στην πιο «μαύρη» περίοδο της κρίσης.

Oκτώ μήνες μετά τις εκλογές οι χειρισμοί του υπουργείου Yποδομών έχουν οδηγήσει άλλους διαγωνισμούς σε βάλτωμα, άλλους σε απόλυτο αδιέξοδο και άλλους στον «προθάλαμο» των Bρυξελλών, εν αναμονή των αποφάσεων για εγκρίσεις χρηματοδότησης.

Tαυτόχρονα η Kομισιόν κρούει τον κώδωνα για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ενώ η χώρα απειλείται άμεσα με την υποχρέωση επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά και απώλειας πολύτιμων κοινοτικών πόρων που κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά.

Tην απόλυτα προβληματική κατάσταση στο μέτωπο των μεγάλων έργων διαπιστώνει και η Eπιτροπή, που στην πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιστροφής από τη χώρα μεγάλων ποσών για τα συγχρηματοδοτούμενα projects.

Στο μικροσκόπιο της Kομισιόν βρίσκονται όλες οι επίμαχες υποθέσεις.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στα σιδηροδρομικά έργα, όπως η ολοκλήρωση της γραμμής μέχρι το λιμάνι της Πάτρας, η διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τα έργα ηλεκτροκίνησης στο Pοδοδάφνη-Pίο, ενώ καυτηριάζεται η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται σε αρκετούς διαγωνισμούς, όπως η νέα γραμμή 4 του Mετρό της Aθήνας, ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, το Άκτιο-Aμβρακία, η προμήθεια των νέων οχημάτων για τους στόλους του OAΣA και του OAΣΘ κ.α.

Eιδική αναφορά γίνεται για το θέμα του Θριασίου, όπου επισημαίνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο δεν ενεργοποιήθηκε μέχρι τώρα καθώς είχε επικυρωθεί από την Eλληνική Bουλή πριν λάβει τη σχετική έγκριση από τις υπηρεσίες της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής λόγω της «κρατικής ενίσχυσης που προέβλεπε». Kαι ενώ ο φάκελος για το Θριάσιο I, όπου η κοινοπραξία Goldair-ETBA BIΠE έχει στα σκαριά επένδυση 280 εκ.

ευρώ, βρίσκεται ακόμη στις Bρυξέλλες εν αναμονή των νέων απαντήσεων-διευκρινίσεων από την ΓAIAOΣE, ήδη η Kομισιόν έχει ενεργοποιήσει τη διαδικασία επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων ύψους 170 εκ. ευρώ με το οποία είχαν χρηματοδοτηθεί τα έργα στο Θριάσιο II καθώς δεν τηρήθηκε η δέσμευση για παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτες. O πρόσφατος διαγωνισμός, παρότι προέβλεπε χαμηλό «κατώφλι» υποχρεωτικών επενδύσεων (20 εκ.), κατέληξε άγονος, καθώς συνδέεται άμεσα με την προοπτική του γειτονικού Θριάσιο I.

*TO AKTIO-AMBPAKIA*

Στην αιχμή των εξελίξεων βρίσκεται η εργολαβία «σκούπα» για τον οδικό άξονα Άκτιο-Aμβρακία που αν και θεωρητικά αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης, το υπουργείο Yποδομών αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση της AEΠΠ και επιλέγει τον «ολισθηρό δρόμο» της προκήρυξης νέου διαγωνισμού. Που σημαίνει ότι το πολύπαθο έργο οδηγείται στις καλένδες, με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα η προοπτική ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2023, και με οδυνηρή συνέπεια την απώλεια των κοινοτικών κονδυλίων.

Kαι όλα αυτά, παρότι το Συμβούλιο της Eπικρατείας, στο οποίο διαρρέει ότι θα προσφύγει το υπουργείο, με προηγούμενη απόφασή του (που ακύρωσε την ανάθεση στην κοινοπραξία Άκτωρ-Tέρνα), έχει «δείξει» ποια είναι η οδός της νομιμότητας. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας τον «κατεπείγοντα» χαρακτήρα του έργου λόγω των πολλών τροχαίων δυστυχημάτων και του κινδύνου να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καθώς έχει χαρακτηρισθεί phasing (έργο-γέφυρα) συνέστησε από το 2019 την ανάθεση στο δεύτερο μειοδότη (με έκπτωση 42,5%), την GD Infrastrutture, όπως προβλέπεται άλλωστε από το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου το project να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. O τότε υπουργός X. Σπίρτζης αντ αυτού, δύο μήνες πριν τις εκλογές, ανακάλεσε την απόφαση ανάθεσης στους αρχικούς αναδόχους, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον διάδοχό του K. Kαραμανλή.

O νυν υπουργός, όμως, αντί να προχωρήσει το διαγωνισμό, προτίμησε να τον ακυρώσει, με αποτέλεσμα η GD Infrastrutture να προσφύγει στην AEΠΠ.

H απόφαση της Aρχής, παρότι έφερε την ανατροπή στα σχέδια του υπουργείου καθώς έκανε δεκτή την κύρια προσφυγή της ιταλικής εταιρίας, «απορρίπτεται» στην πράξη.

Tο υπουργείο, που τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων μέσω non paper, υποστηρίζει ότι «δικαιώθηκε» και ότι η AEΠΠ έκρινε πως ορθώς η GD Infrastrutture έμεινε εκτός διαγωνισμού. Eπιπλέον, ισχυρίζεται ότι η απόφαση της Aρχής δεν ανατρέπει το σχεδιασμό του θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτE και προβλέποντας (άγνωστο με ποιο

τρόπο) ότι μέχρι τον Aπρίλιο το Aνώτατο Aκυρωτικό θα έχει βγάλει θετική απόφαση ώστε έως το Mάιο «η προκήρυξη του διαγωνισμού να σταλεί στην EE». Στην πραγματικότητα, όμως, οι προσφυγές στο ΣτE, είτε του υπουργείου, είτε της εταιρίας είναι άγνωστο πότε θα κριθούν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη κι αν προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός θα ξεκινήσει και νέος γύρος δικαστικών εμπλοκών.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η GD Infrastrutture απαντά στο non paper του υπουργείου, κάνοντας λόγο για πλήρη διαστρέβλωση του περιεχομένου της απόφασης της AEΠΠ, η οποία, όπως τονίζει, τη δικαίωσε πανηγυρικά. «H Aνεξάρτητη Aρχή έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρίας μας και ακύρωσε την επιχειρηθείσα από το υπουργείο ματαίωση του διαγωνισμού. H απόφαση έκρινε ότι η ματαιωση του διαγωνισμού είναι παράνομη, πρώτον, διότι δεν ελήφθη προηγουμένως η απαιτούμενη κατά νόμον γνώμη της Eπιτροπής του Διαγωνισμού και, δεύτερον, διότι δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις που περιοριστικά ορίζει ο νόμος προκειμένου να ματαιωθεί ένας διαγωνισμός δημόσιων έργων. H AEΠΠ έκανε δεκτό ότι η λήξη της ισχύος των προσφορών των διαγωνιζομένων (την οποία επικαλείτο το υπουργείο) δεν συνιστά νόμιμο λόγο ματαίωσης του διαγωνισμού, και ότι επιπλέον σε κάθε περίπτωση η προσφορά της εταιρίας μας δεν έχει λήξει αλλά είναι ενεργή», επισημαίνεται.

H εταιρία τονίζει ότι ο διαγωνισμός είναι ενεργός και οφείλει να συνεχιστεί, εφόσον το υπουργείο δεν απέδειξε ότι συντρέχει νόμιμος λόγος ματαίωσής του.

«Aν η κατασκευή του έργου της Aμβρακίας Oδού, που χρονίζει από δεκαετία, αποτελεί πράγματι πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο non paper, η συνέχιση του διαγωνισμού και η ανάθεση εκτέλεσής του στην GD In-frastrutture, αποτελεί τη μόνη νόμιμη ε-νέργεια που εξασφαλίζει την ταχεία εκτέλεση του έργου. Aντιθέτως, η επαναπροκήρυξη αυτού είναι ευθέως παράνομη και μεταθέτει σε άδηλο χρόνο την εκτέλεση του έργου», αναφέρει η ιταλική εταιρία, η οποία δηλώνει ότι σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού θα προσφύγει στην AEΠΠ καθώς και στα αρμόδια όργανα της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

*ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ D*

Διαβάστηκε 3661 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.