Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:34 πμ
 
wm small
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015 11:14

“Φόνος στο Αγρίνιο”: Αστυνομικό μυθιστόρημα της Ανατολικής Γερμανίας του Ψυχρού Πολέμου.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα χρόνια του ψυχρού Πολέμου το 1965, που η Γερμανία είχε χωριστεί σε Δυτική και στην Κομμουνιστική Ανατολική φαίνεται ότι το Αγρίνιο ενέπνευσε έναν συγγραφέα της Ανατολικής Γερμανίας ονόματι Gerhard Löffler. Ο λόγος είναι το μυθιστόρημα που συνέγραψε το 1965, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου  με τον βαρύγδουπο τίτλο “φόνος στο Αγρίνιο”.

Η αρχική εντύπωση ότι το Αγρίνιο ήταν συμπτωματικό και αποκύημα της φαντασίας του Ανατολικογερμανού επισκιάζει το εξώφυλλο του αστυνομικού μυθιστορήματος, όπου ο ύποπτος ποζάρει στο μεσογειακό λιοπίρι με  ύφος ΣΤΑΖΙτη πράκτορα του Ψυχρού Πολέμου: Έχει τα χέρια στις τσέπες, κοιτάζει ύποπτα, το καπέλο αν και μεσογειακή έκδοση είναι φορεμένο πρακτόρικα κτλ. Μόνο το ηλιοκαμμένο πρόσωπο του παραπέμπει σε Αγρινιώτη Αλωνιστή ( όπως τον ονομάζει παρακάτω)  της εποχής.

Πίσω του μια πλατεία γεμάτη με κόσμο ντυμένο με την παραδοσιακή ένδυση της εποχής. Διακρίνεται κρασάς με βαρελάκι. Κατά σατανική σύμπτωση ο χώρος μοιάζει με την Πλατεία Στράτου της εποχής ή πριν από αυτή. Λέτε ο Ανατολικογερμανός συγγραφέας ή ο εκδότης να επηρεάστηκε από καμιά φωτό ή επίσκεψη του;

Το εξώφυλλο του βιβλίο ανακάλυψε   ο Αλέκος Κατεφίδης και δημοσίευσε στην ομάδα Αγρίνιο-Παλιές Μνήμες.

Υ.Γ Στο πορτοκαλί εξώφυλλο αναγράφει ” Ο Δολοφόνος δεν θα ξανάρθει”. Kαι συνεχίζει: Τι συμβαίνει με τον αλωνιστή; Η συνέχεια στο βιβλίο…

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2524 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.