Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:22 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 00:09

Παραμένουν ανταγωνιστικά στο εξωτερικό τα πορτοκάλια των Καλυβίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολύ καλή και η φετινή παραγωγή λένε, οι αγρότες της περιοχής

Kάθε χρόνο «φεύγουν» από τα Καλύβια για την Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία εκατομμύρια κιλών πορτοκάλια. Φέτος η παραγωγή άγγιξε τα 20 εκατ. κιλά, η οποία απορροφήθηκε στο 100%.

Ολοκληρώθηκε η περίοδος της συγκομιδής των πορτοκαλιών, ακόμη και των ποικιλιών εκείνων που η συγκομιδή γίνεται στο τέλος του Φεβρουαρίου με τους καλλιεργητές στην παρούσα φάση να κάνουν ταμείο.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι περιοχές που χαρακτηρίζονται για τα πορτοκάλια τους είναι η ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων, όπως επίσης και η περιοχή του Νεοχωρίου και της Κατοχής.

Στην περιοχή των Καλυβίων, που η παραγωγή είναι μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους καλλιεργητές Κώστα Ζαπαντιώτη και Ανδρέα Ψιλογιαννόπουλο, φέτος η παραγωγή ήταν καλή.

«Η παραγωγή ήταν μεγάλη φέτος, άγγιξε τα 20 εκατ. κιλά και όλη απορροφήθηκε. Από το 1990 – 1992 οι καλλιεργητές πορτοκαλιών στην περιοχή των Καλυβίων κάνουμε εξαγωγή προς χώρες του εξωτερικό, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία. Η τιμή φέτος ήταν από 25 λεπτά έως 35 λεπτά, ενώ για τα μανταρίνια μας οι εξαγωγείς της Σκύδρας και του Άργους που δίνουμε τα προϊόντα μας έδωσαν επίσης καλή τιμή. Από την πρώτη χρονιά που ξεκινήσαμε τις εξαγωγές ήμασταν ανταγωνιστικοί, καθώς τα πρώτα χρόνια δεν δίναμε τις ίδιες ποσότητες στους εξαγωγείς, αλλά πολύ μικρότερες. Ωστόσο η ποιότητα των προϊόντων, πορτοκάλια και μανταρίνια, μας έδωσαν την δυνατότητα να αυξάνουμε συνεχώς τις ποσότητες που παράγουμε. Ασχολούμαστε με τα πορτοκάλια τουλάχιστον 1.000 άτομα από την περιοχή των Καλυβίων και τις καλές ημέρες κυρίως του Ιανουαρίου αναχωρούν από τα Καλύβια τουλάχιστον 900 τόνοι πορτοκαλιών» τόνισε ο κ. Ζαπαντιώτης.

Η περιοχή της Κατοχής και του Νεοχωρίου διαθέτουν εξίσου καλή ποιότητα στα πορτοκάλια τους, αλλά η παραγωγή τους είναι πολύ μικρότερη, ανέρχεται δηλαδή στα 10 εκατ. κιλά. πορτοκαλιών.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1347 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 00:09
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία