Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:32 πμ
 
wm small
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 18:42

Ειδικοί εξηγούν πώς θα εξαφανιστεί ο κορωναϊός - Τα πέντε σενάρια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μπορεί ο κορωνοϊός – τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας και τη γειτονική Ιταλία- να βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε πως όπως κάθε ασθένεια, έτσι και αυτή κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και θα αποτελέσει…. παρελθόν.

Ωστόσο το διαφορετικό με τον κορωνοϊό, σε σχέση με άλλους ιούς της ίδιας «οικογένειας» είναι πως κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει με σαφήνεια το πόσο (παν)εύκολα μεταδίδεται.

Ακόμη ένα καινούργιο στοιχείο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν όταν πια ο κορωνοϊός είχε διαδοθεί επικίνδυνα στην Κίνα είναι πως μπορεί να μεταδοθεί «ύπουλα» από ασθενείς που νοσούν χωρίς όμως να εμφανίζουν συμπτώματα.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υπάρχουν περισσότερες από 113.584 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις με Covid-19 ανά τον κόσμο και περισσότεροι από 3.996 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεδομένης αυτής της νέας κατάστασης, ειδικοί ιολόγοι, ανοσολόγοι και επιδημιολόγοι έδωσαν την δική τους εκτίμηση για το πώς πρόκειται να … τελειώσουν όλα.
Απίθανο να περιοριστεί πια ο ιός

Πριν λίγες μέρες, ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απομόνωση του ιού –μέχρι ενός σημείου- είναι ακόμα δυνατή και ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις χώρες.

Από την πλευρά τους όμως οι επιδημιολόγοι και οι ιολόγοι θεωρούν πως δεν είναι τόσο εύκολο να περιοριστεί ο ιός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεγαλύτερη αποτυχία μέχρι στιγμής όσον αφορά την διαχείριση του κορωνοϊού είναι η αργή ανάπτυξη των διαγνωστικών δοκιμών.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι  επιδημιολόγοι που φοβούνται ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα αλλά αυτό δεν είναι εύκολο κανείς να το ξέρει, καθώς και δεν υπάρχουν τεστ για όλους, αλλά και μερικοί παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Σενάρια

1. Το πρώτο σενάριο: Ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου θα μπορούσε να κολλήσει κορωνοϊό

Ο παραπάνω ισχυρισμός βασίστηκε σε μια εκτίμηση από τον επιδημιολόγο του Harvard, Marc Lipsitch, ο οποίος προέβλεψε ότι περίπου το 40 έως 70% όλων των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο θα κολλήσει τον ιό μέσα σε ένα χρόνο.

Ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ βέβαια αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση λέγοντας πως οι ασθενείς θα είναι λιγότεροι.

Συγκεκριμένα ο ίδιος πλέον εκτιμά πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να νοσήσει το 20 έως 60% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Ο ειδικός πάντως επισημαίνει πως όλα αυτά μπορεί να αποφευχθούν αν αναπτυχθεί κάποια θεραπεία ή εμβόλιο.

2. Το καλύτερο σενάριο

Τα καλύτερο σενάριο είναι οι αρμόδιοι της δημόσιας υγείας να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, όσο οι επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν θεραπείες.

Τρανό παράδειγμα σε αυτό αποτελεί η Κίνα, όπου χάρη στα δραστικά μέτρα της κυβέρνησης έχει σταματήσει η ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Δραστικά μέτρα , όσο δύσκολο κι αν είναι, για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός έχουν πάρει και οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, οι αρμόδιοι ζητούν από τις κοινοτικές ομάδες να ακυρώσουν γεγονότα που συγκεντρώνουν περισσότερους από… 10 ανθρώπους και συνιστούν στους ανθρώπους να εργάζονται διατηρώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλον.

Επίσης έγκυες, άτομα άνω των 60 και όσοι έχουν ιστορικό καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους.

3. Το χειρότερο σενάριο

«Μαύρη» πρόβλεψη έκανε ο Ιταλός επιδημιολόγος και προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βάλτερ Ριτσάρτι, σχετικά με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ειδικό, λοιπόν, αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα περιορισμού κυρίως όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, ενδέχεται να μολυνθεί έως και το 60% του πληθυσμού, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και ένα εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως από τον ιό.

Ο Βάλτερ Ριτσάρτι βασίζει αυτές τις προβλέψεις σε στατιστικά και αλγόριθμους και θεωρεί πως θα βγουν αληθινές εάν η εξάπλωση του ιού έχει τέτοια ραγδαία εξέλιξη όπως στην Ιταλία.

Την ίδια ώρα σε κοινωνική αποδιοργάνωση βρίσκεται η Ιταλία, καθώς έξι κρατούμενοι στις ιταλικές φυλακές είναι νεκροί μετά από διαδηλώσεις για τον κορωνοϊό.

Η κατάσταση στις φυλακές είναι εκτός ελέγχου καθώς οι κρατούμενοι αντιδρούν στον περιορισμό επισκεπτηρίων που επέβαλε η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια της χώρας να περιορίσει την διασπορά του ιού.

4. Το τυχερό σενάριο

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι το… καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένοι ιοί – αλλά όχι όλοι – καθίστανται λιγότερο μεταδοτικοί καθώς οι θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης κάποιοι ιοί  δεν «επιβιώνουν» το καλοκαίρι τόσο εύκολα πάνω σε επιφάνειες.

Ακόμη ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως το καλοκαίρι οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν ισχύουν απαραίτητα και στην περίπτωση του Covid-19.

«Ακριβώς επειδή κάποιες νόσοι, όπως η γρίπη, αποδεικνύουν την εποχικότητα δεν σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο και με το Covid-19», αναφέρει η Maimuna Majumder, επιδημιολόγος του Χάρβαρντ.

Η ίδια στηρίζει αυτή την άποψη πάνω σε μία «πρόχειρη» μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα με τους συνάδελφους της σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στον καιρό στην Κίνα δεν επηρέασαν την πορεία της επιδημίας.

5. Πώς θα μπορούσε πραγματικά να τελειώσει αυτή η διασπορά του κορωνοϊού;

Η απάντηση των ερευνητών δίνεται με τρεις λέξεις… «Με το εμβόλιο».

Για να σταματήσουμε αυτή την επιδημία, χρειαζόμαστε αντιιικές θεραπείες ή εμβόλιο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν από την στιγμή που ξέσπασε ο κορωνοϊός να δημιουργήσουν κάποιο εμβόλιο, ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο.

Σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει οι αρμόδιοι του ΠΟΥ θα χρειαστούν 18 μήνες για να είναι διαθέσιμο και αποτελεσματικό ένα εμβόλιο.

«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί με αυτόν τον ιό. Ωστόσο, η δουλειά μας είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε «παρεμβάσεις» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν. Χρειαζόμαστε τρόπους για να προστατεύσουμε τους εαυτού μας», λέει ο Barney Graham, αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

pronews.gr

Διαβάστηκε 2934 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.