Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:02 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 14:36

Προστασία φυτών - Προστασία της ζωής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 2020 να αποτελέσει το έτος για μια παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η προστασία της υγείας των φυτών μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας, στη μείωση της φτώχειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα φυτά είναι η πηγή του αέρα που αναπνέουμε και το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού που τρώμε, αλλά συχνά δεν σκεφτόμαστε να τα διατηρήσουμε υγιή. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. 

Ο FAO εκτιμά ότι έως και 40% των καλλιεργειών τροφίμων χάνονται λόγω φυτικών παρασίτων και ασθενειών ετησίως. Αυτό αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς αρκετή τροφή για φαγητό και προκαλεί σοβαρές ζημιές στη γεωργία - την κύρια πηγή εισοδήματος για τις αγροτικές φτωχές κοινότητες.

Το 2020 είναι Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών.

Η υγεία των φυτών απειλείται όλο και περισσότερο. Οι κλιματικές αλλαγές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν τροποποιήσει τα οικοσυστήματα, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα και δημιουργώντας νέες θέσεις όπου τα παράσιτα μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Ταυτόχρονα, τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο τριπλασίασαν τον όγκο κατά την τελευταία δεκαετία και μπορούν να εξαπλώσουν γρήγορα τα παράσιτα και τις ασθένειες σε όλο τον κόσμο προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα εγγενή φυτά και το περιβάλλον.

Η προστασία των φυτών από τα παράσιτα και τις ασθένειες είναι πολύ πιο αποδοτική από την αντιμετώπιση πλήρους έκτακτης ανάγκης των φυτών. Τα παράσιτα και οι ασθένειες των φυτών είναι συχνά αδύνατον να εξαλειφθούν όταν έχουν καθιερωθεί και η διαχείριση τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ο καταστροφικός αντίκτυπος των παρασίτων και των ασθενειών στη γεωργία, τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια και πολλοί από εμάς παίζουν κάποιο ρόλο.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τα παράσιτα και τις ασθένειες των φυτών και να τα αντιμετωπίσουμε με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους - όπως μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών.

Αυτή η οικοσυστημική προσέγγιση συνδυάζει διαφορετικές στρατηγικές και πρακτικές διαχείρισης για την ανάπτυξη υγιεινών καλλιεργειών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η αποφυγή δηλητηριωδών ουσιών κατά την αντιμετώπιση παρασίτων όχι μόνο προστατεύει το περιβάλλον αλλά και προστατεύει τους επικονιαστές, τους φυσικούς εχθρούς επιβλαβών οργανισμών, τους ωφέλιμους οργανισμούς και τους ανθρώπους και τα ζώα που εξαρτώνται από τα φυτά.

Όλοι πρέπει να αποφεύγουν να μεταφέρουν μαζί τους φυτά και φυτικά προϊόντα όταν ταξιδεύουν πέρα από τα σύνορα.

Οι άνθρωποι των μεταφορικών βιομηχανιών πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα φορτηγά και τα τρένα δεν μεταφέρουν επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες σε νέες περιοχές.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στους εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς φυτοπροστασίας που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

Διαβάστηκε 1315 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία