Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:46 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 14:34

Νέοι και αγροτική παραγωγή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόνο το 6% όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διοικούνται από αγρότες ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Αντιμέτωπη με τη γήρανση του γεωργικού πληθυσμού, η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για να ενθαρρύνει τους νέους στη γεωργία. Οι νέοι γεωργοί λαμβάνουν ένα χέρι βοήθειας για να ξεπεράσουν τις δραστηριότητές τους με επιχορηγήσεις εκκίνησης, στήριξη εισοδήματος και παροχές, όπως πρόσθετη κατάρτιση.

Η υποστήριξη της επόμενης γενιάς ευρωπαίων γεωργών όχι μόνο ενισχύει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της ΕΕ. συμβάλλει επίσης στη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης με τρόφιμα για τα επόμενα χρόνια.

Διαθέσιμη στήριξη για τους νέους γεωργούς

Υποστήριξη εισοδήματος

Οι νέοι γεωργοί λαμβάνουν πρόσθετη βοήθεια από τα μέτρα στήριξης της εισοδηματικής στήριξης της ΕΕ υπό τη μορφή της πληρωμής των νέων γεωργών (YFP). Κατά γενικό κανόνα, οι εθνικές αρχές πρέπει

  • να παρακρατήσουν μέχρι 2% της συνολικής τους χρηματοδότησης για τη χορήγηση εισοδηματικής στήριξης για το YFP
  • να αποφασίσει τον αριθμό των εκταρίων ανά εκμετάλλευση που θα υποστηριχθούν στο πλαίσιο του YFP (μέχρι 90 εκτάρια)
  • επιλέξτε μία από τις μεθόδους υπολογισμού του YFP (μέχρι 50% των πληρωμών στήριξης του εισοδήματος των γεωργών)
  • να αποφασίσει κατά πόσον οι δικαιούχοι του YFP πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες ή / και να εκπληρώνουν ορισμένες απαιτήσεις κατάρτισης
  • να χορηγήσει στο YFP περίοδο πέντε ετών μετά τη σύσταση των επιλέξιμων νέων γεωργών
  • οι νέοι γεωργοί έχουν επίσης προτεραιότητα όσον αφορά τη λήψη βασικών δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό / περιφερειακό αποθεματικό (Σε χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν το καθεστώς βασικών ενισχύσεων, αυτή η προτεραιότητα είναι σημαντική για τους νέους γεωργούς που δεν διαθέτουν δικαιώματα ενίσχυσης, εκτάρια γεωργικής γης ή που έχουν δικαιώματα ενίσχυσης χαμηλής αξίας.)

Ταμεία αγροτικής ανάπτυξης

Επιπλέον, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης συχνά προβλέπουν πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουν τους νέους γεωργούς να ξεκινήσουν. Η στήριξη αυτή μπορεί να περιλαμβάνει επιχορηγήσεις, δάνεια ή εγγυήσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη αγροτικών επιχειρήσεων ή παροχή συμβουλών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εισόδου στη γεωργία.

Αυτά τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης υποστηρίζονται επίσης μέσω της πρωτοβουλίας «νέοι γεωργοί». Τούτο συγκεντρώνει τη στήριξη που διατίθεται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και της εμπειρογνωμοσύνης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συνολικά, αυτή η στήριξη θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Αυτά τα δάνεια θα διαχειρίζονται τοπικές τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης που λειτουργούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ελάχιστο 10% του ποσού που δανείστηκε στις συμμετέχουσες τράπεζες θα αφιερωθεί σε αγρότες ηλικίας κάτω των 41 ετών, οι οποίοι θα επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης.

Οι νέοι γεωργοί χρειάζονται έρευνα

Το 2015, η ΕΕ διερεύνησε περισσότερους από 2.000 αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, συμβάλλοντας στην ενημέρωση της χάραξης πολιτικής της ΕΕ και εντοπίζοντας καλύτερα τις ανάγκες των νέων γεωργών. Η έρευνα έδειξε ότι η πρόσβαση σε γη για αγορά ή ενοικίαση αποτελεί σημαντική ανησυχία για τους νέους αγρότες. Επιπροσθέτως, εντόπισε την ανάγκη για περαιτέρω οικονομική στήριξη, πρόσβαση στην πίστωση και δυσκολίες στην εξεύρεση επαρκούς ειδικής εργασίας.

Διαβάστηκε 1333 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία