Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:50 πμ
 
wm small
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 19:00

Άντε να δούμε…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Των φρονίμων τα παιδιά προετοιμάζονται για τις δακοκτονίες.

Πολύ σωστή και επιβεβλημένη η τροπολογία για τη δακοκτονία, αυτή που δίνει το δικαίωμα στους περιφερειάρχες να προχωρήσουν με τους προσωρινούς μειοδότες, εφόσον χρειαστεί.

  • Να τελειώνουμε επιτέλους με τα παραμύθια των διαγωνισμών και των διαδικασιών, τα οποία και σαφέστατα ήταν το άλλοθι.

Και μην κοιτάτε που στην Αιτωλοακαρνανία σταθήκαμε τυχεροί και δεν είχαμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και κατέστρεψε την παραγωγή σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Ήταν καθαρά θέμα τύχης. Θέμα….θερμοκρασιών που δεν επέτρεψαν στο έντομο να είναι δραστήριο.

Φυσικά, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην τύχη. Και ούτε κατά διάνοια δεν γίνεται να ξαναδούμε τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγουμένων ετών.

Και δεν θα τα δούμε! Αυτή τη φορά η Περιφέρεια θα κάνει το χρέος της και θα σεβαστεί το αγρότη. Νομικού χαρακτήρα ζητήματα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει με τους διαγωνισμούς, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που προαναφέραμε, οπότε…ξεκινά την προετοιμασία.

Δυο επισημάνσεις μόνο απ’ τη δική μας πλευρά:

  • Να ξεκινήσουν έγκαιρα οι δακοκτονίες, …να μην μας πάρει Αύγουστος και Σεπτέμβριος, όπως στο παρελθόν. Δεν έχει νόημα τότε. Και είναι οι γεωπόνοι εκείνοι που θα υποδείξουν πότε πρέπει να γίνει η έναρξη, ανάλογα με τα στοιχεία που θα συλλέξουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τον Ιούνιο θα πρέπει να γίνονται ψεκασμοί.
  • Και η δεύτερη επισήμανση: Να γίνονται σωστά οι ψεκασμοί. Με τη σωστή αναλογία φαρμάκου, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σε όλα τα ελαιόδεντρα, σε όλα τα λιοστάσια.

Άρα, σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, για να γίνει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δουλειά.

Κατά τα λοιπά, η άποψη της Ένωσης Αγρινίου είναι αυτή που θεσμικά έχει ως πρόταση διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια, αυτή που έχει να κάνει με τη δυνατότητα πολυετών συμβάσεων, ώστε να μη χρειάζονται ούτε τροπολογίες ούτε άλλα τινά.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως …ναι, το υπουργείο φρόντισε με την τροπολογία να μην Υπάρξει θέμα με τους διαγωνισμούς, η Περιφέρεια κάνει τον προγραμματισμό και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, υπάρχει όμως και η ευθύνη των ίδιων των παραγωγών.

Όπως υπάρχουν και οι εναλλακτικοί, περισσότερο βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης του δάκου. Έχει σημασία, ωστόσο, να μην αφήνουμε «τρύπες». Να μην αφήνουμε, δηλαδή, «ακάλυπτους» ελαιώνες, οι οποίο και θα λειτουργούν ως εκκολαπτήρια…

Διαβάστηκε 1445 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία