Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:37 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 18:37

Όποιος προλάβει να κοροϊδέψει τον άλλον…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τελικά η υπόθεση του μεταναστευτικού, «εισβολικού», υβριδικού πολέμου, μαζικής μετακίνησης μεταναστών -πείτε το όπως θέλετε- είναι ένας διαγωνισμός του ποιος θα προλάβει να κοροϊδέψει τον άλλον καλύτερα και πιο γρήγορα.
Μας είπαν τις προάλλες στις Καστανιές οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας και πως τα ελληνικά είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η πραγματική στάση όμως της Ευρώπης αποτυπώνεται από τη στάση της Γερμανίας.

Η Γερμανία λοιπόν δίνει 32 εκατ. ευρώ στην Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων! Δίνει δηλαδή στο κράτος που εσχάτως έχει γίνει φανερά και επίσημα διακίνητης και δουλέμπορος, χρήματα για την αποτροπή των διακινητών… Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης». Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία». Μάλιστα προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την παροχή αυτής της ενίσχυσης. «Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρει το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανική βουλή ψήφισε «όχι» στην υποδοχή 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Οι Πράσινοι πρότειναν να δεχτεί η Γερμανία 5.000 πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς, αλλά μειοψήφισαν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Καταψήφισε, εκτός από τα συντηρητικά κόμματα (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αν και πολλοί Σοσιαλδημοκράτες ήταν κατά βάσιν υπέρ της πρότασης των Πρασίνων. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) τάχθηκαν επίσης κατά της πρότασης των Πρασίνων, όπως και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Και από την άλλη υπάρχει και η κοροϊδία στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί, από την επίθεση της Τουρκίας με όπλο τους μετανάστες, «ξύπνησε» και η ελληνική κυβέρνηση και δόθηκε εντολή να συλληφθούν και να δικαστούν όσοι (ελάχιστοι) κατάφεραν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Τελικά υπάρχει νόμος που προβλέπει ποινή για την παράνομη είσοδο στη χώρα; Και όσους πέρασαν παράνομα τα σύνορα το προηγούμενο διάστημα είτε τα χερσαία, είτε τα θαλάσσια, τι θα γίνει; Μάλλον τίποτα… Η κυβέρνηση εξάλλου έστειλε το αρματαγωγό Ρόδος για να πάρει τους μετανάστες (περί τα 500 άτομα) που πέρασαν παράνομα τα σύνορα στη Λέσβο από την 1η Μαρτίου και μετά και οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν στήσει ένα πρόχειρο καταυλισμό στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Όπως έγινε γνωστό αυτοί, αφού καταγραφούν θα μεταφερθούν σε κλειστό κέντρο παραμονής στο εσωτερικό της Ελλάδας. Αυτοί δεν θα δικαστούν; Άλλοι νόμοι ισχύουν στον Έβρο και άλλοι στην Μυτιλήνη;

Δυστυχώς η σοβαρότητα που απαιτεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν διαφαίνεται. Ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα… Αν και εδώ στην Ελλάδα έγινε ένα μικρό βήμα προς τη σοβαρότητα.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1837 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.