Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:50 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 14:04

Νέα «μάχη» για την Ελιά Καλαμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγνοεί (;) ο Βορίδης τα λεγόμενα Αραμπατζή

Μεθοδεύσεις βλέπει ο Γ. Βαρεμένος

Επίκειται απόφαση του ΣτΕ για την ένταξη στον Εθνικό Κατάλογο

Αναστάτωση στο ζήτημα της ελιάς καλαμών έφεραν τα προ ημερών λεγόμενα της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζής σε συνδυασμό με την συζήτηση που διέξάγεται στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Αφορμή αποτέλεσαν τα σχόλια της κυρίας Αραμπατζή, οποία πρόσφατα είπε πως «η  απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «Ελιάς Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς. Οι ονομασίες των ποικιλιών και τα συνώνυμά τους, για φυτά όπως οι ελιές, είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο ποικιλιών Frumatis της ΕΕ, στο οποίο η Ελλάδα έχει καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο του όρου «Καλαμών».

Υπενθυμίζεται ότι επί της εν λόγω απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης πρόκειται να αποφανθεί, το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή, την οποία έχει καταθέσει το σωματείο «Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» , ο οποίος υπερασπίζεται ως γνωστόν στενά τοπικά συμφέροντα, παραβλέποντας την ευρύτερη οικονομική και εθνική διάσταση που έχει πάρει η καλλιέργεια της ποικιλίας Καλαμών.

Μια πρώτη απάντηση στην κα Αραμπατζή, έδωσε όπως είναι φυσικό από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) στην οποία τονίζεται ότι η υφυπουργός με τους χειρισμούς της υπερασπίζεται τους 300 τόνους ελιάς της Καλαμάτας, θέτοντας σε κίνδυνο τους 65.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών που παράγονται σε όλη τη χώρα, προσπορίζοντας στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας προχθές στη Βουλή, έκανε λόγο για μεθόδευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει πίσω τη διεύρυνση του καταλόγου της ελιάς Καλαμών, που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μέτρο που εκτόξευσε τις εξαγωγές του προϊόντος από 300 σε 60.000 τόνους. «Ποιος το παρήγγειλε αυτό και ποιος θα υπογράψει το συγκεκριμένο «ντελίβερυ; Θα συνδέσετε το όνομά σας με ένα τέτοιο μέτρο; Όποιος το κάνει θα βρει απέναντί του χιλιάδες παραγωγούς, στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο», είπε ο κ. Βαρεμένος.

Πάντως στη Βουλή ο Υπουργός Μάκης Βορίδης έδειξε να αγνοεί τα λεγόμενα της Υπουργού, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πιέσεις από τη περιοχή της Μεσσηνίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές και να ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση αρκετά καλοί γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη  και η προηγούμενη ηγεσία του ακολουθεί και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όρων και με γνώμονα ότι η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις, όπως ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία, ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, ότι η χρήση δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και ότι η χρήση δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ.

Βολές από τη Διεπαγγελματική Ελιάς σε Αραμπατζή

Για τα οφέλη στις ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς και συγκεκριμένα της ελιάς Καλαμών, που διακινείται στις χώρες του εξωτερικού με την ονομασία “Kalamata”, μετά τη «σολομώντεια λύση» της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 648/2018) του Βαγγέλη Αποστόλου, κάνει λόγο με ανακοίνωση-επιστολή της προς την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς.

Η ΔΟΕΠΕΛ ρωτά την κυρία Αραμπατζή ευθέως “ποια προβλήματα;” και εξηγεί:

“Τη σύγχυση (“Γόρδιος δεσμός”) που επικρατούσε μεταξύ:

  • της ονομασίας των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας που εξάγονται (65.000 τόνοι) με την ονομασία “Kalamata olives” από 90ετίας, προσπορίζοντας στην χώρα €200+ εκατ.,
  • με την πρόσφατη (από το 1996) ονομασία των επιτραπέζιων ελιών της προέλευσης (Ν.Μεσσηνίας) ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” / PDO “Elia Kalamatas” που δεν εξάγονται και που επί 24 χρόνια δεν ξεπέρασαν τους 300 τόνους ετησίως, ήρθε να επιλύσει η Υ.Α.331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ648/Τ.Β’ (“Σολομώντια λύση”).

Μέχρι την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, από το 2000 και μετά επικρατούσε στις εξαγωγές του προϊόντος το χάος με αποκορύφωμα την απόσυρση συσκευασιών καταναλωτού με την ονομασία “Kalamata olives” από τα Ευρωπαϊκά ράφια, μετά από καταγγελίες ντόπιων παραγόντων.

Η Υπουργική αυτή Απόφαση απέτρεψε τελευταία στιγμή:

  • την οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα και που παράγουν το 97% της παραγωγής της χώρας (εκτός Ν. Μεσσηνίας που παράγει το 3%) και
  • την απώλεια εξαγωγών αξίας €200+ εκατ., επ΄ωφελεία τρίτων ανταγωνιστριών χωρών (Τουρκίας, Αιγύπτου, κ.λ.π.)

Μετά απ΄αυτή την πραγματικότητα, είναι απορίας άξιον ποιοι ήταν οι λόγοι που ώθησαν την Αξιότιμη Υφυπουργό Κυρία Φ. Αραμπατζή να θεωρήσει την “Σολομώντια λύση” της Υ.Α. 331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ648/Τ.Β’ ότι δημιούργησε προβλήματα. Ποια προβλήματα;”

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1453 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία