Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:37 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 19:00

Εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας στο Αγρίνιο (Σαβ 7/3/2020 16:00)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρόσκληση συμμετοχής

Στο αναγνωστήριο της Παπαστρατείου Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου πρόκειται να διοργανωθεί εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερµηνείας κάποιας επιλεγµένης ενότητας από τον διάλογο του Πλάτωνα που φέρει τον τίτλο «Πολιτεία ή Περί δικαίου».
Στην «Πολιτεία» ο Αθηναίος φιλόσοφος καταγίνεται µε την εξιχνίαση της έννοιας της δικαιοσύνης. Για να το καταφέρει αυτό επινοεί µία ιδανική πολιτεία και πάνω σ’ αυτό το πρότυπο στοχάζεται τη σηµασία της δικαιοσύνης αλλά και πλήθος άλλες ιδέες.
Το εργαστήριό µας θα απασχολήσει η ενότητα του έργου που αφορά στην περίφηµη «αλληγορία του σπηλαίου» (Πολιτείας Ζ΄ 514a – 520e), της οποίας το θέµα είναι η συνθήκη της παιδείας και της απαιδευσίας. «τὴν παιδείαν οὐχ οἵαν τινὲς ἐπαγγελλόμενοί φασιν εἶναι τοιαύτην καὶ εἶναι. φασὶ δέ που οὐκ ἐνούσης ἐν τῇ ψυχῇ ἐπιστήμης σφεῖς ἐντιθέναι, οἷον τυφλοῖς ὀφθαλμοῖς ὄψιν ἐντιθέντες»

Μία πρώτη στόχευση είναι να φωτίσουµε τις ενότητες του έργου που αξιοποιούνται στη σχολική µελέτη και να ενηµερώσουµε τόσο για τα ζητήµατα που εγείρουν όσο και για τις ερµηνείες που προτείνονται. Ένας δεύτερος στόχος µας είναι να προαχθεί ο διάλογος µε βάση το κείµενο, κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύµα της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής µέριµνας.

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 από 16:00 έως 19:00 µ.µ., µε εισηγητές τους κυρίους Στέφανο Δηµητρίου και Χάρη Ταµπάκη.
Απευθύνεται κατεξοχήν σε διδάσκοντες ή και µαθητές της γ´ λυκείου, χωρίς να αποκλείει τη συµµετοχή οποιουδήποτε θα ήθελε να συµµετάσχει στις εργασίες του και να στοχαστεί µε οδηγό το συγκεκριµένο κείµενο.

Δηλώσεις συµµετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Στέφανος Δηµητρίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και έκανε µεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος Ι.Κ.Υ., στο Παρίσι. Το 1998 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Paris VIII µε διατριβή στην Πολιτική Φιλοσοφία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jacques Poulain. Το ερευνητικό-συγγραφικό και το διδακτικό του έργο εκτείνεται στην αρχαία ελληνική, νεότερη και σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία, καθώς και στη Θεωρία της Δηµοκρατίας. Είναι µέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αξιολογικά» και του Δ.Σ. του Ιδρύµατος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000 είναι τακτικός συνεργάτης ως αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός της εφηµερίδας Η Αυγή. Έχει συγγράψει τις εξής αυτοτελείς µονογραφίες: [2001] Le conflit de la modernité: Formes et limites de la critique postmoderne de la raison. [2003] Θεµελίωση και ανασκευή. Επιχείρηµα, νοηµατική ταυτότητα και φιλοσοφική αξιολογία. [2008] Ηθική και πολιτική. Δικαιολόγηση των πεποιθήσεων και πολιτική φιλοσοφία. [2016] Ελευθερία και κυριαρχία. Πολιτική ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη. [2016] Η πολιτική στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα.

Ο Χάρης Ταµπάκης είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τµήµα Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου Πατρών (2018-2020), ενώ παράλληλα εργάζεται ως φιλόλογος στη µέση εκπαίδευση. Έχει πραγµατοποιήσει µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο Paris IV (Sorbonne) ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του Ιδρύµατος Α. Λεβέντη. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων (2016), υπό την εποπτεία του καθηγητή Ι. Πρελορέντζου. Η διατριβή του έχει τιµηθεί µε το Καυταντζόγλειο Βραβείο που απονέµεται από την Κοσµητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και µε το βραβείο καλύτερης ελληνικής φιλοσοφικής διατριβής ετών 2015 και 2016, το οποίο απονέµεται από το φιλοσοφικό περιοδικό «Κριτικά» και το Ίδρυµα Ι. Σ. Λάτση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη µελέτη των χρονικών εννοιών, τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη φιλοσοφία. Εργασίες του έχουν δηµοσιευθεί σε ελληνικά επιστηµονικά έντυπα, ενώ έχει συµµετάσχει µε ανακοινώσεις και σε πλήθος διεθνών συνεδρίων.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 1948 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.