Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:55 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 17:16

Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος ένωσε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ομόφωνη απόφαση για την ανακήρυξη σε τοπικό επίπεδο του  2020 σε «έτος Κωσταντίνου Χατζόπουλου».  Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απέρριψε το αίτημα να ανακηρυχθεί  σε πανελλήνια κλίμακα «έτος Κωσταντίνου Χατζόπουλου». Ποιες εκδηλώσεις προτείνονται. «Ανοιχτοί σε νέες προτάσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Αγρινίου.

Την ανακήρυξη του έτους 2020 σε «έτος Κωσταντίνου Χατζόπουλου» και της πραγματοποίησης  σχετικών εκδηλώσεων αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του  σπουδαίου Αγρινιώτη ποιητή, πεζογράφου

Ενέκρινε εξάλλου την  ανάληψη των προτεινόμενων δαπανών οι οποίες θα βαρύνουν σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου Αγρινίου.Υπολογίζεται ότι για τις εκδηλώσεις(οποίες θα τεθούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) θα χρειαστούν περίπου 85.800 ευρώ.

Η εισήγηση για το θέμα «ανακήρυξη του έτους 2020 ως «έτος  Κωσταντίνου Χατζόπουλου» για τα 100 χρόνια από το θάνατό του και έγκριση της διοργάνωσης τιμητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», έγινε από την αντιδήμαρχο Μαρία Παπαγεωργίου.

Ως γνωστόν φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου Αγρινιώτη ποιητή, πεζογράφου, κριτικού, θεατρικού μεταφραστή και δημοτικιστή Κωσταντίνου Χατζόπουλου (1920-2020).

Η συμβολή του στο πνευματικό και κοινωνικό πεδίο υπήρξε  αδιαμφισβήτητη και γι΄αυτό η ανακήρυξη του έτους 2020 ως έτος «Κωσταντίνου Χατζόπουλου», αποτελεί  την κορωνίδα της απαραίτητης απόδοσης ένδειξης τιμής και αναγνώρισης στον αγρινιώτη συγγραφέα και θεωρητικό, όπως υπογράμμισε στην εισήγηση της κυρίας Παπαγεωργίου.

Ο Δήμος Αγρινίου και μια σειρά φορέων όπως ο Φιλολογικός και Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος», το Λαογραφικό Ιστορικό-Φιλολογικό Μουσείο και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων   απέστειλαν επιστολή στις 12 Ιουλίου 2019 εκφράζοντας το  αίτημα της τοπικής κοινωνίας ζητώντας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως  το καθ’ ύλην αρμόδιο, να ανακηρύξει το έτος 2020 ως έτος  Κωνσταντίνου Χατζόπουλου   για τα 100 χρόνια από το θάνατό του.

Το Υπουργείο ωστόσο απάντησε ότι έχει ανακηρύξει το 2020  ως «έτος Σαμαράκη» και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες για να ανακηρυχτεί ένα έτος στη  μνήμη κάποιου επιφανούς προσώπου θα έπρεπε το αίτημα να κατατεθεί προ τριετίας.

Της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο προηγήθηκε προ μηνός ευρεία σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Αγρινίου παρουσία της Αγρινιώτισσας Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού  Αθανασίας Παπαθανασίου στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των φορεων-συλλόγων.

Στα πλαίσια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο όλοι  οι εκπρόσωποι των παρατάξεων συμφώνησαν και στήριξαν την πρόταση για ανακήρυξη του έτους 2020 ως έτος «Κωσταντίνου Χατζόπουλου» εκφράζοντας συγχαρητήρια στους φορείς.

«Χρέος όλων να τιμηθεί η σημαντικότερη πνευματική προσωπικότητα του Αγρινίου», είπε ο Χρήστος Κορδολάιμης εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης. «Για καλή στιγμή του δημοτικού συμβουλίου», έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Σταύρος Καμμένος.Συγχαρητήρια εξέφρασε και ο Νίκος Καζαντζής υπογραμμίζοντας την ανάγκη της συνέχισης της προσπάθειας ώστε στο μέλλον  να είναι πανελλήνιο το έτος Χατζόπουλου.

Να έρθουν  οι αγρινιώτες πιο κοντά στο έργο του και να εμπλακούν και  τα σχολεία στις εκδηλώσεις, ζήτησε ο Τίμος Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης.Ο Στέλιος Μερμίγκης υπογράμμισε πως εγκαίρως το Ανυπότακτο Αγρίνιο στήριξε την πρόταση  ωστόσο επισήμανε την απουσία του Πανεπιστήμιου από τις εκδηλώσεις και πρότεινε  την ανατύπωση του έργου Χατζόπουλου.Ο Γιώργος Καραμητσόπουλος από την πλευρά του επισήμανε πως η   πρωτοβουλία των φορέων είναι σημαντική και πρότεινε επιπλέον δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλο το έτος αποτελούν, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου ,  απόδοση αναγνώρισης σε έναν σπουδαίο Αγρινιώτη.«Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων. Το Αγρίνιο ενώνει όλες  τις δημιουργικές δυνάμεις του για να τιμήσει τον Αγρινιώτη με την διεθνή ακτινοβολία. Να ευχαριστήσω θερμά όσους μας παρότρυναν να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα. Δε σας κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής από την ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου Αγρινίου και την υποδοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατατέθηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά όπως διαφάνηκε υπάρχει περιθώριο για πολλές ακόμη», ανέφερε ο Γ.Παπαναστασίου.

Η αντιδήμαρχος Μαρία Παπαγεωργίου  στη δευτερολογία της επισήμανε πως γίνονται οι κατάλληλες συννενοήσεις με τους φορείς της εκπάιδευσης.

Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής:
1.Έκθεση έργων του Κ.Χ. (βιβλία σε πρωτότυπες εκδόσεις και ανατυπώσεις- φωτογραφίες από τη ζωή του, κειμήλια, έργα ζωγραφικής της συζύγου του Σάνυ), παράλληλα ξεναγήσεις από φιλολόγους και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
2.Λεύκωμα
3.Εκτύπωση μανδύα – μπάνερ για το Δημαρχείο-σχεδιασμός και παραγωγή: φυλλαδίων, καρτ ποστάλ, σελιδοδεικτών, μολυβιών, αυτοκόλλητες επενδύσεις για λεωφορείο, σχεδίαση και παραγωγή διαφημιστικού spot
4. Σχεδίαση λογότυπου για δημόσια έγγραφα του Δήμου (για όλες τις δράσεις του ΄ 20) καθώς και υλικό για τη σήμανση τοπικών προϊόντων
5. Έκδοση γραμματοσήμου και φακέλου πρώτης ημέρας κυκλοφορίας
6. Διημερίδα σε συνεργασία με τους φορείς
7. Κατασκευή αναμνηστικών δώρων για διανομή από όλους τους φορείς
8. Προβολή στα ΜΜΕ ( προβολή ηλεκτρονικού μπάνερ)

Εκδηλώσεις που έχουν προταθεί από τους Συλλόγους
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΌΜΙΛΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
• Εκδήλωση με ΔΗΠΕΘΕ
• Εκδήλωση με ΟΔΥΣΣΕΑ
• Λογοτεχνική εκδήλωση με Πανεπιστημιακούς καθηγητές

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΊΑΣ
• Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3) αφιερωμένη στον Κ. Χ.
• Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κ.Χ. στην ομώνυμη πλατεία
• Ομιλία κας Χρυσικοπούλου στο πλαίσιο της διημερίδας (αναφορικά με τη ζωή του Κ.Χ.)
• Θεατρικό έργο κας Χρυσικοπούλου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
• Μουσική εκδήλωση (μελοποιήσεις Αθανασόπουλου)
• Συμμετοχή στη διημερίδα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
• Ομιλία καθ. Πανεπιστημίου Μονιούδη- Γαβαλά
• Ομιλία Νεοελληνίστριας καθηγήτριας Πανεπιστημίου

ΕΝΩΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
• Συμμετοχή στη διημερίδα
• Φιλοξενία κειμένων όλων των φορέων στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παρουσία»
• Μαθητικός διαγωνισμό ποίησης (β΄βάθμιας)

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΥΣ
• Χορωδιακή Εκδήλωση

ΙΣΤΟΡΙΚΉ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
• Αναπαραγωγή ντοκιμαντέρ
• Περίπτερο προβολής δράσεων (στις αντίστοιχες ημερομηνίες των εκδηλώσεων)
• Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Κ.Χ. σε συνεργασία με την ΠΑΝΣΥ και το Σύλλογο εν Αθήναις Αγρινιωτών
• Παρουσιάσεις – ξεναγήσεις
• Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία (α΄βάθμιας και β΄ βαθμιας)

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΡΩ
• Επιστημονική ημερίδα (τριών συνεδρίων, στο πλαίσιο της διημερίδας)

 

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 803 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.