Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:04 μμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 17:46

Για όλους και για όλα απάντησε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μαραθώνια συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε το μεσημέρι για τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου, στο αμφιθέατρό του ιδρύματος.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Τσώλης εισηγητικά τόνισε ότι «το νοσοκομείο είναι οι εργαζόμενοι και όχι ο εκάστοτε διοικητής. Είναι αυτοί που μοχθούν για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών και στήριξαν το σύστημα υγείας παρά την οικονομική τους εξόντωση και τους απευθύνω ένα μπράβο. Εγώ θα αναφερθώ στα πεπραγμένα της νοσηλευτικής μονάδας του Αγρινίου γιατί για του Μεσολογγίου υπάρχει ο κ. Παπαδόπουλος».

Ξεκινώντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του ο κ. Τσώλης αναφέρθηκε συγκριτικά με το 2018 στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την αύξηση των λοιπών δαπανών λόγω προσλήψεων επικουρικών ιατρών, την μείωση ημερών νοσηλείας αλλά και των εισαγωγών που οφείλεται στη γενικότερη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Έπειτα στάθηκε στο γεγονός ότι το όριο του προϋπολογισμού του 2019 παρέμεινε το ίδιο με το 2018. Σημειώθηκε μάλιστα αύξηση του γενικού προϋπολογισμού το έτος 2019 κατά περίπου 800.000 ευρώ, «μετά από προσπάθεια της 6ης ΥΠΕ για ενίσχυση του νοσοκομείου», όπως υποστήριξε.

Ικανοποίηση για την οικονομική διαχείριση

Ο διοικητής κατά τη διάρκεια του απολογισμού των πεπραγμένων του ανέλυσε πίνακες που ανέγραφαν τα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης, συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του αλλά και τις ευχαριστίες του στην 6η ΥΠΕ.

«Βλέπουμε μια αρκετά καλή εικόνα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του νοσοκομείου.

Άμεσα τα ταμειακά μας διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν τα ανεξόφλητα τιμολόγια», σημείωσε μεταξύ άλλων

«Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στη νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου»

Έπειτα ο κ. Τσώλης υπογράμμισε ότι ο κόσμος εμπιστεύεται το νοσοκομείο Αγρινίου και αυτό αποτυπώνεται σε αριθμούς, ενώ χαρακτήρισε πολύ υψηλό το επίπεδο του προσωπικού:

«Ο κόσμος δείχνει την εμπιστοσύνη του στη νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου. Η μηνιαία προσέλευση στα ΤΕΠ είναι 4.500 άνθρωποι. Παράλληλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία έχουν επισκεψιμότητα 4.000 ανθρώπων το μήνα. Ετησίως συνολικά περίπου 103.000 άτομα είναι αυτά που επισκέπτονται τις δομές του νοσοκομείου Αγρινίου.

Το προσωπικό που επανδρώνει την νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Την ικανοποίησή του και για τους χρόνους αναμονής των χειρουργείων εξέφρασε ακόμη ο διοικητής του νοσοκομείου.

Ακόμη ο κ. Τσώλης ανέφερε ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου έχει μπει πλέον σε μία διαδικασία αναπροσαρμογής στις ανάγκες του νέου νοσοκομείου.
Απολογισμός και στο έμψυχο δυναμικό

Κάνοντας χρήση των πινάκων που παρέθεσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρθηκε εκτενώς και στο έμψυχο δυναμικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα:

Μόνιμοι:

Ιατρική υπηρεσία: 68
Νοσηλευτική υπηρεσία: 220
Διοικητική υπηρεσία: 92
Σύνολο: 380

Επικουρικό προσωπικό:

Ιατρική υπηρεσία: 14
Νοσηλευτική υπηρεσία: 13
Διοικητική υπηρεσία: 10
Σύνολο: 37

Ανάγκες – κενές θέσεις:

Ιατρική υπηρεσία: 15
Νοσηλευτική υπηρεσία: 11
Διοικητική υπηρεσία: 37
Σύνολο: 64 (Με βάση τον παλαιό οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας)

Προκηρύξεις που τρέχουν-πρόβλημα με τους ειδικευόμενους

Εκτενώς αναφέρθηκε και στην τελευταία προκήρυξη τεσσάρων θέσεων αλλά και αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2018 για έξι ιατρούς που θα στελεχώσουν το ΤΕΠ.

«Πιστεύω θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα για να έχουμε ένα ανεξάρτητο ΤΕΠ που θα μας λύσει παρά πολλά προβλήματα» τόνισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ανανεώσεις των συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, αλλά και στις προσλήψεις που έγιναν μέσα στο 2019:

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που φαίνεται πως αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, σύμφωνα με τους αριθμούς που παρουσίασε ο κ. Τσώλης, είναι αυτό των ειδικευόμενων ιατρών:

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον διοικητή και για κάποιες από τις δομές του νοσοκομείου όπως το ΚΕΦΙΑΠ, τους ξενώνες φιλοξενίας, αλλά και την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ως προς το έργο που επιτελούν:

Στην επαγγελματική αποκατάσταση όσων το επιλέξουν μπορεί να συμβάλει σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.  Τσώλη το ΔΙΕΚ νοσηλευτικής του νοσοκομείου και μάλιστα προέτρεψε τα νέα παιδιά να το εμπιστευτούν:

Πολύ καλά λόγια επιφύλαξε και για τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος, λέγοντας πως είναι από τις καλύτερες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Στο επίκεντρο και το παλαιό νοσοκομείο

Ο διοικητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου αλλά και την εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί, ενώ ως προς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο έργο και τις άδειες για την αναδιαρρύθμιση και αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου, ειπε:

«Το 2019 ενώ είχαμε υπογράψει την σύμβαση με περιφέρεια και ΥΠΕ όταν πήγαν οι μηχανικοί της περιφέρειας ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχε άδεια. Ψάχναμε τον τρόπο να γίνει το έργο. Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τη διαδικασία.

Έχει αυστηροποιηθεί τόσο πολύ το επίπεδο ελέγχων που απαιτούνται συνέχεια καινούργιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και να υποβάλλονται και βρέθηκε ο ίδιος ο μηχανικός να κάνει πράγματα για τα οποία δεν θα πληρωθεί κιόλας.

Το έργο όμως θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει».

Ενεργειακή αναβάθμιση

Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Τσώλης και για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που βρίσκεται στο στάδιο της δημοπρασίας αλλά ιδιαιτέρως για αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου για το οποίο ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη:

«Αδιανόητο να παραμένει αχρησιμοποίητος ο τελευταίος όροφος του νοσοκομείου»

Με αφορμή την ένταξη του νοσοκομείου Αγρινίου σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ο διοικητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αδιαμόρφωτο τελευταίο όροφο του νέου νοσοκομείου, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να παραμένει αχρησιμοποίητος:

«Ο τελευταίος όροφος του νοσοκομείο παραμένει αχρησιμοποίητος και αδιαμόρφωτος. Είναι αδιανόητο. Έχω απευθυνθεί στις υπηρεσίες του νοσοκομείου να κάνουν προτάσεις, να γίνει μελέτη σκοπιμότητας και όταν ολοκληρωθεί να γίνει φάκελος και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα».

Μέσα ενημέρωσης και… facebook

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον Τοπικό Τύπο, ο κ. Τσώλης ανέφερε:

«Δεν με ενδιαφέρει να προβάλω το δικό μου έργο. Η διοίκηση δεν μπορεί να διοικήσει μέσω των ΜΜΕ. Δυστυχώς κάποιοι το θεώρησαν ως αδυναμία. Δηλαδή ότι δεν απάντησα σε δημοσιεύματα που θίγουν το νοσοκομείο και εμένα προσωπικά. Δεν είναι θέμα αν έχω παράπονο από τα ΜΜΕ, αλλά αν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Ο φόβος όλων των διοικητών είναι η δημοσιογραφία βάσει στόχου. Κάποιοι πιστεύω ότι με έχουν στοχοποιήσει. Δεν είναι σωστό να απαντήσω. Σωστό είναι να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Όταν φύγω θα απαντήσω. Προς το παρόν όμως προέχει για εμένα η δουλειά.

Δεν θα ακολουθήσω το παράδειγμα προκατόχου μου που ήταν όλη μέρα στο facebook. Δεν έχω facebook έτσι και αλλιώς».

Έλλειψη τεστ γρίπης

Έπειτα ερωτήθηκε και για τις καταγγελίες πολιτών σχετικά με έλλειψη αντιγριπικών τεστ:
«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν θα εισέλθω σε θέματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του νοσοκομείου, όσον αφορά ευθύνες ή δυσλειτουργίες κλπ. Αν έχει γίνει κάποιος κακός προγραμματισμός ενδεχομένως, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις που να απαιτούν αντί για 100, 200. Μπορεί να συμβεί. Σχετικά με τα αντιγριπικά μπορεί κάποιος να κάνει προγραμματισμό χωρίς να γνωρίζει τον κόσμο που θα έρθει στο νοσοκομείο; Πώς λειτουργείς δηλαδή; Με στατιστικά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς. Δεν έχει κοπεί καμία προμήθεια στο νοσοκομείο επί θητείας μου».

Χημειοθεραπείες: «Αν αύριο βρείτε ογκολόγο εγώ θα τον πάρω»

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τσώλης ρωτήθηκε και για τις χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο Αγρινίου αλλά και την έλλειψη ογκολόγου, δίνοντας την ακόλουθη απάντηση:

«Δημιουργήθηκε το θέμα των χημειοθεραπειών. Για μένα ισχύει ότι επίσημα βγαίνει από τα χείλη της διοίκησης. Όταν προέκυψε το ζήτημα, είπα σε συνάδελφό σας ότι δεν τίθεται θέμα χημειοθεραπειών και δεν το είδα δημοσιευμένο πουθενά. Την επόμενη ημέρα είδα δημοσιευμένο κάτι που ανέβασε πολίτης στο facebook.

Εγώ θα μείνω σε αυτά που αναφέρονται στο δελτίο τύπου. Εμείς ποτέ δεν διανοηθήκαμε να σταματήσουμε τις χημειοθεραπείες αλλά πρέπει να τις εντάξουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αν αύριο βρείτε έναν ογκολόγο, παθολόγο, εγώ θα τον πάρω και θα τον καταστήσω υπεύθυνο.

Όλα πρέπει να γίνονται κάτω από το πλέγμα της νομιμότητας και της επιστημονικής θεώρησης προς το καλό των ασθενών. Πολλά θέματα κινούνται στα όρια της νομιμότητας».

«Σε στάδιο μη ολοκλήρωσης ακόμη» οι ΕΔΕ για τους θανάτους ασθενών στο νοσοκομείο Αγρινίου

Ο διοικητής ερωτήθηκε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ΕΔΕ για τους θανάτους πολιτών που νοσηλευόντουσαν στο νοσοκομείο, για τις περιπτώσεις των οποίων εξετάζεται το ενδεχόμενο ιατρικών ευθυνών:

“Δεν μπορώ να σας πω τα πορίσματα της ΕΔΕ γιατί υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες υπάρχει το διοικητικό και το ποινικό κομμάτι. Όταν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης αν κάποιος καταδικαστεί στη διοικητική και αθωωθεί για παράδειγμα στην ποινική επανεξετάζεται. Όλες οι ΕΔΕ είναι σε στάδιο μη ολοκλήρωσης ακόμη”, είπε συγκεκριμένα.

«Έχουμε λάβει οδηγίες από το Υπουργείο για τον κορωνοϊό»

Σε ερώτηση για το αν έχουν υπάρξει οδηγίες για τον Κορωνοϊό από την ΥΠΕ και το υπουργείο, ο κ. Τσώλης απάντησε:

«Βεβαίως, αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εκτελούμε κατά γράμμα αυτές τις οδηγίες και τίποτα περισσότερο».

Έλλειψη Γαστρεντερολόγου

Τέλος, σχετικά με την έλλειψη γαστρεντερολόγου που παρατηρήθηκε, ο διοικητής υπογράμμισε ότι δεν φτάνει μόνο να έχεις την οικονομική δυνατότητα πρόσληψης ιατρού, αλλά και να μπορείς να βρεις.

Στην περίπτωση του Αγρινίου βεβαία,  ιατρός αυτής της ειδικότητας υπάρχει, του οποίου σχετικά πρόσφατα έληξε η σύμβαση και απαιτείται η ανανέωση της.

Ο διοικητής διευκρίνισε πως έχουν κινηθεί οι αναγκαίες διαδικασίες από το νοσοκομείο , το σχετικό έγγραφο αίτημα  υπάρχει στο Υπουργείο και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας προωθήθηκε η έγκριση από το Υπουργείο στην 6η ΥΠΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει  πως η εκ νέου τοποθέτηση του γαστρεντερολόγου στο νοσοκομείο είναι θέμα ημερών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα και ειδικά τις τελευταίες μέρες , ορισμένα ζητήματα ενδεχομένως να παρουσιάσουν καθυστέρηση εξαιτίας του κορωνοϊού, που δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Μπάμπης Τσιρώνης

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 1110 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.