Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:02 πμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 10:49

«Ζητήματα εφηβείας στο σχολικό περιβάλλον» στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ματαράγκας (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα πλαίσια της προσπάθειας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της απόκτησης  δεξιοτήτων αντιμετώπισης  εκπαιδευτικών θεμάτων σε επίπεδο σχολικής τάξης διεξήχθη επιμορφωτικό σεμινάριο (ως ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου Ματαράγκας) με θέμα: «ζητήματα εφηβείας στο σχολικό περιβάλλον» και  με επιμορφωτές τους  εξής:

  1. Αθανάσιος Ρίσβας Προϊστάμενος ΚΕΣΥ Αιτωλοακαρνανίας
  2. Συμεών Γκοργόλης Ειδικός Παιδαγωγός
  3. Σπυρίδων Μπαλτάς Λογοθεραπευτής
  4. Σπυρίδων Τριανταφύλλης Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Το σεμινάριο διάρκειας τριών  (3) ωρών πραγματοποιήθηκε   την Τρίτη 18/2/2019 και ώρα 10.45 σε χώρο του Γυμνασίου Ματαράγκας. Την επιμόρφωση προλόγισε και συντόνισε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος Παιδαγωγικής Ευθύνης Κος  Νάκος Κωνσαντίνος.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί μεγάλοι παιδαγωγοί έχουν προτείνει και εφαρμόσει με επιτυχία νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνικές, ώστε να εξασφαλίζουν διαφορετικό επίπεδο μάθησης. Ανάμεσα σε αυτές τις προσεγγίσεις κυριαρχεί έντονα το στοιχείο της βιωματικότητας. Έτσι, έχει διαπιστωθεί ότι η βιωματική μάθηση είναι αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική από την κλασσική εκμάθηση γνωστικής ύλης και δεξιοτήτων: το να δοκιμάζει ο μαθητευόμενος έμπρακτα το αντικείμενο και να βιώνει ο ίδιος/η ίδια το περιεχόμενό του έχει διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να εφοδιαστεί με ειδική κατάρτιση και συγκεκριμένες δεξιότητες που να τον βοηθήσουν να εφαρμόσει νέες τεχνικές, κάνοντας το μάθημα πιο ευχάριστο και πολύ πιο εποικοδομητικό.
Αυτό το σεμινάριο εξυπηρέτησε έναν διττό ρόλο. Από τη μια μεριά παρείχε μια θεωρητική κατάρτιση σχετικά με το τί ακριβώς είναι η βιωματική μάθηση, ποια παιδαγωγικά μοντέλα την έχουν χρησιμοποιήσει και πώς μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της σχολικής τάξης. Από την άλλη μεριά το ίδιο το σεμινάριο ήταν βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στις αρχές της βιωματικής διδασκαλίας. Επομένως, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκαν πολλά και πλούσια παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική αγωγή μέχρι και την εκπαίδευση ενηλίκων. Οι παρευρισκόμενοι  κλήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά σε πολλές από αυτές τις δραστηριότητες, για να δοκιμάσουν την εμπειρία της βιωματικής μάθησης αλλά και να καλλιεργήσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης σχετικά με το πώς είναι να μαθαίνουμε μέσα από εμπειρίες.

Έτσι, σε αυτό το σεμινάριο:
• Ακολουθήθηκε συνδυαστική μέθοδος διδασκαλίας, με παράδοση θεωρητικού υλικού, ατομική και ομαδική εργασία και μελέτες περιπτώσεων.
• Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτογνωσία των επιμορφούμενων, που θα κληθούν να μάθουν περισσότερα για το δικό τους μαθησιακό και διδακτικό στυλ και να προσαρμόσουν τις τεχνικές που παρουσιάζονται στη δική τους προσωπικότητα.
• Ο βιωματικός χαρακτήρας του σεμιναρίου επέτρεψε να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση, ώστε να μπορέσει ο επιμορφούμενος να βιώσει ο ίδιος την εμπειρία της βιωματικής μάθησης, πριν την εφαρμόσει στη διδασκαλία του.
• Οι μελέτες περιπτώσεων και τα παραδείγματα έδωσαν την ευκαιρία για να περιγραφούν παραδείγματα από την αληθινή πραγματικότητα της σχολικής τάξης.
Τα σεμινάρια πέρα από το γνωστικό εφοδιασμό και την επιμόρφωση που παρέχουν, έχουν ιδιαίτερα βιωματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στοχεύουν στη μετάδοση επιστημονικών γνώσεων αλλά και στην άμεση συμμετοχή και ενεργή παρακολούθηση των συμμετεχόντων μέσα από οργανωμένη συζήτηση και πρακτικές δραστηριότητες. Με το δεδομένο αυτό η εκπαιδευτική μας μονάδα έδωσε την υπόσχεση ότι θα το επαναλάβει αφού η ανατροφοδότηση και η αλληλεπίδραση δημιούργησε ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό πλαίσιο επανάληψης της εμπειρίας αυτής που όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουμε ανάγκη.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1041 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.