Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:57 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 15:04

Εθνικό πρόγραμμα επιθεωρήσεων επιχειρήσεων ζωοτροφών 2020

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι επιθεωρήσεις επιχειρήσεων ζωοτροφών αποτελούν βασικό εργαλείο για την εξασφάλιση της παραγωγής και διακίνησης ασφαλών και ποιοτικών ζωοτροφών.

Όπως άλλωστε έχει αναφερθεί και στα προγράμματα προηγούμενων ετών είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να επιθεωρούνται συστηματικά.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν έγκριση θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου και επομένως επιθεωρούνται μία φορά ετησίως. Επισημαίνεται ότι σε κάθε επιθεώρηση συντάσσεται έκθεση ελέγχου, η οποία υπογράφεται από τον επόπτη/-ες και από τον υπεύθυνο ή εκπρόσωπο της επιχείρησης, στον οποίο χορηγείται ένα αντίτυπο.

Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων Επιχειρήσεων Ζωοτροφών έτους 2020

Α. Επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου

Για το έτος 2020 οι επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου επιθεωρούνται από τους Επόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών των τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εγχειριδίου Επιθεώρησης Τομέα Ζωοτροφών (αρ. πρωτ.1685/110839/13-10-2015) στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου κατατάσσονται οι εξής επιχειρήσεις:

Α1. Κτηνοτρόφοι που παρασκευάζουν ζωοτροφές με χρήση ισορροπιστή (συμπληρωματικής ζωοτροφής)

Α2. Ενδιάμεσοι πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών

Α3. Μεταφορικές εταιρείες

Α1. Κτηνοτρόφοι που παρασκευάζουν ζωοτροφές με χρήση ισορροπιστή

Η επιθεώρηση των εν λόγω επιχειρήσεων ζωοτροφών  περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα παρακάτω πεδία, τα οποία θα πρέπει να διατυπώνονται και αναλυτικά στις σχετικές εκθέσεις ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο τέλος κάθε πεδίου επισημαίνεται με έντονη γραφή η σχετική νομοθετική απαίτηση:

  1. Αξιολόγηση δραστηριότητας

Αρχικά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των προϊόντων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών πραγματοποιείται με τη χρήση συμπληρωματικής ζωοτροφής (ισορροπιστή) και όχι προμείγματος.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κτηνοτροφική εκμετάλλευση κάνει χρήση προμείγματος, ο επόπτης του ΤΑΑΕ ενημερώνει την αρμόδια ΔΑΟΚ, η οποία θα πρέπει να διενεργήσει την επιθεώρηση, καθώς η επιχείρηση θεωρείται μεσαίου κινδύνου. Επίσης θα πρέπει να ελέγχεται ότι όλες οι χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές περιέχουν εγκεκριμένες πρώτες ύλες οι οποίες περιγράφονται στο Καν.(ΕΚ) 1017/2017 και πρόσθετες ύλες ζωοτροφών οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσθέτων υλών.

  1. Αξιολόγηση συστήματος ιχνηλασιμότητας

Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται η τήρηση αρχείου προμηθευτών πρώτων υλών και συμπληρωματικών ζωοτροφών με τα αντίστοιχα στοιχεία παραλαβής τους, καθώς επίσης και η δυνατότητα σύνδεσης τους με τις παραγόμενες ζωοτροφές. Ελέγχεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο η επιχείρηση εξασφαλίζει ότι τα παραγόμενα προϊόντα δεν συγχέονται μεταξύ τους, ειδικά ως προς τις διαφορετικές ηλικίες του ζώου. Παράρτημα Β, σημείο 4.2, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας

Ελέγχεται ότι η επιχείρηση συνεργάζεται με προμηθευτές οι οποίοι διαθέτουν εγγραφή/έγκριση σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 183/2005. Άρθρο 5, παρ. 6, Καν(ΕΚ) 183/2005. Ελέγχονται τα αρχεία της επιχείρησης για να διαπιστωθεί εάν η επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει τεστ ομοιογένειας, το οποίο πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Η συχνότητα αυτή μπορεί να μειωθεί εάν η επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει αυτοέλεγχο στα τελικά προϊόντα και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η συγκέντρωση των προσθέτων υλών στα προϊόντα αυτά είναι η αναμενόμενη με βάση τη συνταγή. Παράρτημα Β, σημείο 5.3, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄) Επιπρόσθετα, ελέγχεται η εφαρμογή καθαρισμού της γραμμής, όπου απαιτείται για την αποφυγή επιμολύνσεων (π.χ. διαφορετικά επίπεδα χαλκού ανά ηλικία ζώου στους χοίρους). Παράρτημα Β, σημείο 2.5, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση διατήρησης συνθηκών υγιεινής

Ελέγχει ότι η επιχείρηση διαθέτει και εφαρμόζει πρόγραμμα καθαρισμού των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης καθώς και πρόγραμμα μυοκτονίας-εντομοκτονίας, τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνονται από τα σχετικά αρχεία. Στην περίπτωση που η επιχείρηση αναλαμβάνει η ίδια την εφαρμογή του προγράμματος μυοκτονίαςεντομοκτονίας, θα πρέπει αυτό να αποτυπώνεται εγγράφως και λεπτομερώς. Απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχουν στο αρχείο της επιχείρησης είναι ο προγραμματισμός, και τεκμήρια εφαρμογής του εν λόγω προγραμματισμού. Ελέγχεται το πρόγραμμα καθαρισμού του χώρου παραγωγής και αποθήκευσης, του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και το πρόγραμμα μυοκτονίας-εντομοκτονίας. Παράρτημα Β, σημείο 2.4 και 2.6 ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

Α2. Ενδιάμεσοι πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών

  1. Αξιολόγηση συστήματος ιχνηλασιμότητας της επιχείρησης

Ελέγχονται τα αρχεία της επιχείρησης για να διαπιστωθεί η δυνατότητα παρακολούθησης των ζωοτροφών από τον προμηθευτή έως τον πελάτη. Παράρτημα Β, σημείο 4.2, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση συστήματος ελέγχου επιχείρησης

Ελέγχεται ότι η επιχείρηση συνεργάζεται με προμηθευτές οι οποίοι διαθέτουν εγγραφή/έγκριση σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 183/2005. Άρθρο 5, παρ. 6, Καν(ΕΚ) 183/2005. Ελέγχεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο η επιχείρηση αξιολογεί τους προμηθευτές της (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά ανάλυσης για ανεπιθύμητες ουσίες, ύπαρξη προτύπου πιστοποίησης κλπ). Τέλος ελέγχεται το πρόγραμμα αυτοελέχγου της επιχείρησης. Παράρτημα Β, σημείο 5.2, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση συστήματος ανάλυσης κινδύνου

Ελέγχεται το αρχείο καταγραφής των πιθανών κινδύνων και η αξιολόγηση τους καθώς και τα τυχόν προληπτικά/διορθωτικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί. Ελέγχεται κατά πόσο η περιγραφόμενη διαδικασία αντιστοιχεί στην πραγματική δραστηριότητα της επιχείρησης. Άρθρο 6, παρ. 2, εδάφιο α), Καν(ΕΚ) 183/2005.

  1. Αξιολόγηση διατήρησης συνθηκών υγιεινής-ασφάλειας

Ελέγχει ότι η επιχείρηση διαθέτει και εφαρμόζει πρόγραμμα καθαρισμού των χώρων αποθήκευσης και πρόγραμμα μυοκτονίας-εντομοκτονίας, τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνονται από τα σχετικά αρχεία.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση αναλαμβάνει η ίδια την εφαρμογή του προγράμματος μυοκτονίας-εντομοκτονίας θα πρέπει αυτό να αποτυπώνεται εγγράφως και λεπτομερώς. Απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχουν στο αρχείο της επιχείρησης είναι ο προγραμματισμός, και τεκμήρια εφαρμογής του εν λόγω προγραμματισμού. Παράρτημα Β, σημείο 2.4 και 2.6, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄).

Ελέγχεται η ορθή αποθήκευση των προϊόντων για την αποφυγή αλλοιώσεων τους και η τήρηση διαδικασίας First in-First out. Παράρτημα Β, σημείο 4.1 και 4.7, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄) 5. Αξιολόγηση επισήμανσης προϊόντων Ελέγχεται η συμμόρφωση της επισήμανσης των διακινούμενων προϊόντων με τις απαιτήσεις του Καν(ΕΚ) 1831/2003 (πρόσθετες ύλες & προμείγματα) και Καν(ΕΚ) 767/2009 (σύνθετες ζωοτροφές) κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι παραδείγματα επισήμανσης ζωοτροφών είναι διαθέσιμα στο Intranet του ΥΠΑΑΤ.

Α3. Μεταφορικές εταιρείες

  1. Αξιολόγηση παρακολούθησης μεταφορών

Ελέγχεται εάν η επιχείρηση διατηρεί αρχείο μεταφορών όπου καταγράφονται οι ημερομηνίες, οι παραλήπτες-αποδέκτες και το είδος των μεταφερόμενων προϊόντων. Παράρτημα ΙΙ, κεφ. Τήρηση Αρχείων, παρ. 1, Καν(ΕΚ) 183/2005.

  1. Αξιολόγηση εξασφάλισης συνθηκών υγιεινής

Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται εάν η επιχείρηση διαθέτει και εφαρμόζει πρόγραμμα καθαρισμού των οχημάτων της, το οποίο θα πρέπει να τεκμηριώνεται και εγγράφως. Παράρτημα Β, σημείο 2.5, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

Α4. Παρακολούθηση προγράμματος

Τα ΤΑΑΕ ενημερώνουν τη Δ/νση Ζωοτροφών & Βοσκήσιμων Γαιών για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Επιθεωρήσεων Επιχειρήσεων Ζωοτροφών δύο φορές ετησίως. Πιο συγκεκριμένα κάθε ΤΑΑΕ αποστέλλει απολογισμό με τον αριθμό των πραγματοποιηθέντων επιθεωρήσεων σύμφωνα με τα ακόλουθα:

  • Έως 10/08/2020 θα πρέπει να έχει αποσταλεί συμπληρωμένος ο πίνακας Α1 με το πλήθος των επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη του Προγράμματος έως και 31/07/2020.
  • Έως 21/12/2020 θα πρέπει να έχει αποσταλεί συμπληρωμένος ο πίνακας Α2 με το σύνολο των επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη του προγράμματος έως και 10/12/2020.

Β. Επιχειρήσεις μεσαίου και υψηλού κινδύνου

Για το έτος 2020 οι επιχειρήσεις μεσαίου και υψηλού κινδύνου επιθεωρούνται από τους Επόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών των ΔΑΟΚ.

Β1. Επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα Όσον αφορά την παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, η επιθεώρηση θα πρέπει να αφορά οπωσδήποτε τα παρακάτω πεδία, τα οποία θα πρέπει να διατυπώνονται και αναλυτικά στις σχετικές εκθέσεις ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο τέλος κάθε πεδίου επισημαίνεται με έντονη γραφή η σχετική νομοθετική απαίτηση:

  1. Αξιολόγηση συστήματος ιχνηλασιμότητας της επιχείρησης

Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των πρώτων και πρόσθετων υλών καθώς και συμπληρωματικών ζωοτροφών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των τελικών παραγόμενων προϊόντων έως τον πελάτη στον οποίο παραδόθηκαν αυτά. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 4.2, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση συστήματος ελέγχου της παραγωγής της επιχείρησης

Ελέγχεται ότι η επιχείρηση συνεργάζεται με προμηθευτές οι οποίοι διαθέτουν εγγραφή/έγκριση σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 183/2005. Άρθρο 5, παρ. 6, Καν(ΕΚ) 183/2005. Ελέγχεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο η επιχείρηση αξιολογεί τους προμηθευτές της (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά ανάλυσης για ανεπιθύμητες ουσίες, ύπαρξη προτύπου πιστοποίησης κλπ). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας μέσω του τεστ ομοιογένειας ή/και τεστ επιμόλυνσης κατά περίπτωση.

Τα τεστ αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Όσον αφορά στο τεστ ομοιογένειας η συχνότητα αυτή μπορεί να μειωθεί εάν η επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει αυτοέλεγχο στα τελικά προϊόντα και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η συγκέντρωση των προσθέτων υλών στα προϊόντα αυτά είναι η αναμενόμενη με βάση τη συνταγή.

Τα τεστ αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 5.3 & 5.4, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄). Ελέγχεται ότι οι ζυγοί που χρησιμοποιούνται αντιστοιχούν στο φάσμα των βαρών των προσθέτων υλών και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία. Οι ζυγοί ελέγχονται τακτικά και διακριβώνονται συστηματικά. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 2.3, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄) Ελέγχεται επίσης το πρόγραμμα αυτοελέχγου της επιχείρησης. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 5.2, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

Τέλος, ελέγχεται η τήρηση δειγμάτων των χρησιμοποιούμενων πρώτων, προσθέτων υλών και συμπληρωματικών ζωοτροφών όπως και των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και η φύλαξή τους με σωστό σφράγισμα και σήμανση για κατάλληλο χρονικό διάστημα σε κατάλληλες συνθήκες. Παράρτημα ΙΙ, κεφ. Έλεγχος της Ποιότητας, παρ. 4, Καν(ΕΚ) 183/2005

  1. Αξιολόγηση συστήματος ανάλυσης κινδύνου

Ελέγχεται το αρχείο καταγραφής των πιθανών κινδύνων και η αξιολόγηση αυτών με βάση τα παραγόμενα προϊόντα και την παραγωγική διαδικασία καθώς και τα τυχόν προληπτικά/διορθωτικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί. Ελέγχεται επίσης το διάγραμμα ροής της επιχείρησης και επαληθεύεται ότι αντιστοιχεί στην δραστηριότητα της αυτής. Άρθρο 6, παρ.2, εδάφιο α), Καν(ΕΚ) 183/2005.

  1. Αξιολόγηση διατήρησης συνθηκών υγιεινής-ασφάλειας

Ελέγχει ότι η επιχείρηση διαθέτει και εφαρμόζει πρόγραμμα καθαρισμού των χώρων αποθήκευσης, και πρόγραμμα μυοκτονίας-εντομοκτονίας, τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνονται από τα σχετικά αρχεία. Στην περίπτωση που η επιχείρηση αναλαμβάνει η ίδια την εφαρμογή του προγράμματος μυοκτονίας θα πρέπει αυτό να αποτυπώνεται εγγράφως και λεπτομερώς. Απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχουν στο αρχείο της επιχείρησης είναι ο προγραμματισμός, και τεκμήρια εφαρμογής του εν λόγω προγραμματισμού. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 2.4 και 2.6, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄). Ελέγχεται η ορθή αποθήκευση των προϊόντων για την αποφυγή αλλοιώσεων τους και η τήρηση διαδικασίας First in-First out. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 4.1 και 4.7, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

5. Αξιολόγηση επισήμανσης προϊόντων

Ελέγχεται η συμμόρφωση της επισήμανσης των διακινούμενων προϊόντων με τις απαιτήσεις του Καν(ΕΚ) 1831/2003 (πρόσθετες ύλες & προμείγματα) και Καν(ΕΚ) 767/2009 (σύνθετες ζωοτροφές) κατά περίπτωση. Σημειώνεται ότι παραδείγματα επισήμανσης ζωοτροφών είναι διαθέσιμα στο Intranet του ΥΠΑΑΤ.

Β2. Επιχειρήσεις με εμπορική δραστηριότητα

Όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, η επιθεώρηση θα πρέπει να αφορά οπωσδήποτε τα παρακάτω πεδία, τα οποία θα πρέπει να διατυπώνονται και αναλυτικά στις σχετικές εκθέσεις ελέγχου:

  1. Αξιολόγηση συστήματος ιχνηλασιμότητας της επιχείρησης

Ελέγχονται τα αρχεία της επιχείρησης για να διαπιστωθεί η δυνατότητα παρακολούθησης των ζωοτροφών από τον προμηθευτή έως τον πελάτη. Παράρτημα Β &Γ, σημείο 4.2, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση συστήματος ελέγχου επιχείρησης

Ελέγχεται ότι η επιχείρηση συνεργάζεται με προμηθευτές οι οποίοι διαθέτουν εγγραφή/έγκριση σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 183/2005. Άρθρο 5, παρ. 6, Καν(ΕΚ) 183/2005. Ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο η επιχείρηση αξιολογεί τους προμηθευτές της (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά ανάλυσης για ανεπιθύμητες ουσίες, ύπαρξη προτύπου πιστοποίησης κλπ).

Στην περίπτωση εισαγωγής προσθέτων υλών ελέγχεται ότι διασφαλίζεται όσο το δυνατό περισσότερο η αξιοπιστία των παρεχόμενων πιστοποιητικών (κατά προτίμηση ύπαρξη πιστοποιητικών εργαστηριακής ανάλυσης έναντι εταιρικών βεβαιώσεων ειδικά για τις ανεπιθύμητες ουσίες). Επιπρόσθετα εξακριβώνεται ότι η επιχείρηση ζωοτροφών γνωρίζει τον σχετικό Κανονισμό έγκρισης της πρόσθετης ύλης ζωοτροφών που εισάγει. Ελέγχεται τέλος το πρόγραμμα αυτοελέχγου της επιχείρησης. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 5.2, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση συστήματος ανάλυσης κινδύνου

Ελέγχεται το αρχείο καταγραφής των πιθανών κινδύνων και η αξιολόγηση τους καθώς και τα τυχόν προληπτικά/διορθωτικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί. Ελέγχεται κατά πόσο η περιγραφόμενη διαδικασία αντιστοιχεί στην πραγματική δραστηριότητα της επιχείρησης. Άρθρο 6, παρ. 2, εδάφιο α), Καν(ΕΚ) 183/2005.

  1. Αξιολόγηση διατήρησης συνθηκών υγιεινής-ασφάλειας

Ελέγχει ότι η επιχείρηση διαθέτει και εφαρμόζει πρόγραμμα καθαρισμού των χώρων αποθήκευσης, και πρόγραμμα μυοκτονίας-εντομοκτονίας, τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνονται από τα σχετικά αρχεία. Στην περίπτωση που η επιχείρηση αναλαμβάνει η ίδια την εφαρμογή του προγράμματος μυοκτονίας θα πρέπει αυτό να αποτυπώνεται εγγράφως και λεπτομερώς. Απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχουν στο αρχείο της επιχείρησης είναι ο προγραμματισμός, και τεκμήρια εφαρμογής του εν λόγω προγραμματισμού. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 2.4 και 2.6, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄).

Ελέγχεται η ορθή αποθήκευση των προϊόντων για την αποφυγή αλλοιώσεων τους και η τήρηση διαδικασίας First in-First out. Παράρτημα Β & Γ, σημείο 4.1 και 4.7, ΚΥΑ 3440668/2008 (ΦΕΚ 2422, Β΄)

  1. Αξιολόγηση επισήμανσης προϊόντων

Ελέγχεται η συμμόρφωση της επισήμανσης των διακινούμενων προϊόντων με τις απαιτήσεις του Καν(ΕΚ) 1831/2003 (πρόσθετες ύλες & προμείγματα) και Καν(ΕΚ) 767/2009 (σύνθετες ζωοτροφές) κατά περίπτωση. Σημειώνεται ότι παραδείγματα επισήμανσης ζωοτροφών είναι διαθέσιμα στο Intranet του ΥΠΑΑΤ.

Διαβάστηκε 1340 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία