Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 18:39

Ασφαλιστικό: Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εφάπαξ, με μία δόση, θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που καλύπτονται από την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πληρωμή θα έρθει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και το restart στον επαναυπολογισμό των συντάξεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, τη λύση θα δώσει η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ που θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2021. Παράλληλα επανέλαβε ότι με το νέο νομοσχέδιο διορθώνονται οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και υποστήριξε πως το νέο σύστημα φέρνει μόνο αυξήσεις και όχι μειώσεις στις συντάξεις.

Όπως εξήγησε θα πάρουν σύνταξη με αύξηση όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν 30 χρόνια. Συγκεκριμένα περίπου 290.000 ασφαλισμένοι θα δουν αύξηση στην επικουρική, η οποία θα κυμαίνεται από 5 έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση στα 99,5 ευρώ, ενώ πάνω από 100.000 θα δουν αυξήσεις και στην κύρια σύνταξη.

Την επομένη της ψήφισης αναμένεται να ανοίξει και η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020 θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι την 12η Μαρτίου.

Όσον αφορά στις κατηγορίες επαγγελματιών τα νέα επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών (για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη) θα είναι τα ακόλουθα:

Έως 5 έτη: 126 ευρώ.

Μετά τα πέντε έτη:

1η κατηγορία: 210 ευρώ
2η κατηγορία : 252 ευρώ.
3η κατηγορία : 302 ευρώ.
4η κατηγορία: 363 ευρώ.
5η κατηγορία: 435 ευρώ.
6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα στις αρχές του έτους να επιλέγει την κατηγορία της εισφοράς και να την αλλάζει αν το επιθυμεί.

aftodioikisi.gr

Διαβάστηκε 2558 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.