Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:20 μμ
 
wm small
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 20:38

«Όμηροι» του ΕΛΓΑ οι αγρότες – Μεγάλη η ζημιά στις ελιές Καλαμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ακόμη ο ΕΛΓΑ να κάνει την αποτίμηση των ζημιών του Δεκεμβρίου 

Προϊστάμενος ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας: «Δικαίως παραπονιούνται οι ελαιοπαραγωγοί, δεν έχουμε προσωπικό τόσο ώστε να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες»

Απόγνωση και εκνευρισμός επικρατεί στους κύκλους των ελαιοπαραγωγών  της περιοχής του Μεσολογγίου, καθώς, όπως καταγγέλλουν από τον Δεκέμβριο που υπήρξαν ζημιές από τον χιονιά, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ είναι άφαντοι, παρά το γεγονός ότι η αναγγελία των ζημιών έγινε άμεσα. Κατά το χρονικό διάστημα 20 και 23 Δεκεμβρίου ζημιές υπέστησαν εκτός από τις ελιές Καλαμών και εσπεριδοειδή στην περιοχή της κοίτης του Αχελώου.

Εκτός αυτού τα εκτιμητικά έχουν καταβληθεί από τους ελαιοπαραγωγούς, πολλοί εκ των οποίων επλήγησαν διπλά, καθώς είχαν αφήσει πάνω στις ελιές μεγάλες ποσότητες καρπού, καθώς η χρονιά ήταν όψιμη και ο πράσινος καρπός ακόμη και τον Ιανουάριο θα μπορούσε να συλλεχθεί.

Οι περισσότεροι περιήλθαν σε απόγνωση καθώς έχασαν σχεδόν όλο το εισόδημά τους εναποθέτοντας την ελπίδα τους στον ΕΛΓΑ. Την ίδια στιγμή με την κατάσταση που επικρατούσε δεν ήξεραν, αν θα έπρεπε να προχωρήσουν στην συγκομιδή του εναπομένοντος καρπού ή όχι δεδομένου ότι ο καρπός κατέληξε στο έδαφος και η όποια εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ δεν θα απέδιδε.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος είχε συναντηθεί με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, με τον Πρόεδρο Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Αντιπρόεδρο Νικόλαο Δούκα στην Αθήνα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση αναφορικά με ζητήματα που απασχολούσαν την αγροτική παραγωγή του Δήμου, η οποία το χρονικό διάστημα εκείνο αντιμετώπιζε περεταίρω προβλήματα λόγω του παγετού που έχει πλήξει τις καλλιέργειες. Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου είχε θέσει στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ το θέμα των υπηρεσιακών αποτιμήσεων κι εκτιμήσεων ζημιών, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ελαιοπαραγωγή, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγικό κεφάλαιο της περιοχής. Παρ’ όλα αυτό μέχρι στιγμής οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους.

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Αιτωλοακαρνανία Παναγιώτης Παπαευθυμίου μιλώντας στην «Σ» τόνισε ότι: «οι ελαιοπαραγωγοί δικαίως διαμαρτύρονται, δεν διαμαρτύρονται μόνο αυτοί στο Μεσολόγγι, αλλά σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Οι εκτάσεις που είχαν πληγεί είναι χιλιάδες, τόσο στο Μεσολόγγι, όσο και στον υπόλοιπο νομό, αλλά οι εκτιμητές είναι ελάχιστοι. Η διαδικασία των εκτιμήσεων φυσικά και έχει ξεκινήσει, αλλά με τις δυνατότητες που έχουμε θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα περίπου. Δυστυχώς δεν έχουμε την δυνατότητα και την δικαιοδοσία να προσλάβουμε προσωπικό, ώστε να τελειώσει νωρίτερα η διαδικασία. Η ζημιά εντοπίζεται κυρίως στις ελιές Καλαμών. Οι ελαιοπαραγωγοί το μόνο που μπορούν να κάνουν να αφήσουν κάποια δένδρα ως «μάρτυρες» της ζημιάς, να μην τα μαζέψουν κάνοντας έτσι την δουλειά των εκτιμητών πιο εύκολη. Μόνο αυτό μπορούμε να πούμε, μόνο αυτό μπορούμε να συμβουλέψουμε τους ελαιοπαραγωγούς».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος ανέφερε επί του θέματος: «Την περίοδο Οκτωβρίου 2019 με τις φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα στις αρχές του μήνα, εκτός από τις καταστροφές σε οικίες και δρόμους, είχαμε σοβαρές ζημιές και στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Συγκεκριμένα οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις ακολουθούμενες από ισχυρούς ανέμους δημιούργησαν τις ακόλουθες ζημιές:

  1. Πτώση ελαιοκάρπου από ελιές επιτραπέζιες και ελαιοπαραγωγής. Εδώ θα πρέπει να εξειδικεύσουμε στο γεγονός ότι την περίοδο που συνέβησαν οι καταστροφές (αρχές Οκτωβρίου) δε είχε αρχίσει ακόμη η συγκομιδή με συνέπεια όλος ο καρπός να είναι πάνω στο δέντρο.
  2. Καταστροφή υπαίθριων κηπευτικών (ευτυχώς σε μικρό ποσοστό)
  3. Ζώα που παρασύρθηκαν από την υπερχείλιση ρεμάτων ή πνίγηκαν λόγω πλημμύρας.

Οι ζημιές στον ελαιόκαρπο έλαβαν χώρα σε όλη την έκταση του Δήμου, με περισσότερο χτυπημένες τη Δημοτική ενότητα Μεσολογγίου (Μεσολόγγι, Άγιος Θωμάς και Ευηνοχώρι), τη Δημοτική ενότητα Οινιάδων και κυρίως την περιοχή Λεσινίου (όπου είχαμε και πνιγμούς ζώων) και στην Δημοτική ενότητα Αιτωλικού πρόβλημα αντιμετώπισε η Τοπική κοινότητα Χρυσοβεργίου.

Ο Δήμος άμεσα ενημέρωσε τον ΕΛΓΑ, ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών. Επιτροπές του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν όλα τα σημεία όπου δηλώθηκαν ζημιές, καταγράφηκαν και ήδη βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας ενώ αναμένεται η κοινοποίηση των πορισμάτων».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1749 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία