Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 20:34

Βούληση χρειάζεται, όχι επιτροπές…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πριν μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής για την εκπόνηση του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία.

Η Επιτροπή αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής. Πρόεδρος της Επιτροπής τοποθετήθηκε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LondonSchoolofEconomics, Βραβείο Nobel Οικονομικών το 2010) .

Τις προάλλες η εν λόγω Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία από τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Όπως έγινε γνωστό το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες, στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης….

O Χριστόφορος Πισσαρίδης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο μας σε δύο μέρη κυρίως. Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που -όπως έχετε πει- είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή».

Πριν γίνουμε Ολλανδία ή Δανία θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και δεν το ξέρουμε; Και δεν μας το έχουν πει δεκάδες εκθέσεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΑΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των οίκων αξιολόγησης; Δεν ξέρουμε ότι χρειάζεται δουλειά για την πάταξη της γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς;Ότι χρειάζεται ένα σύστημα που να απονέμει δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο και όχι μετά δέκα χρόνια; Δεν ξέρουμε ότι χρειάζονται αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, όπου σήμερα δεν μπορεί να επικοινωνήσει η μια υπηρεσία με την άλλη; Δεν ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε άνοιγμα επαγγελμάτων και γενικότερα λιγότερο κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία;

Ουδείς δεν δικαιούται να μην γνωρίζει τι χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά, γιατί μας το λένε όλοι οι οικονομικοί και αναπτυξιακοί δείκτες, στους οποίους πατώνουμε στην κυριολεξία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα προκειμένου να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Εμείς όμως κάναμε μεταρρυθμίσεις αλά γκρέκα, αντί να αντιγράψουμε τις καλές πρακτικές χωρών, όμως η Ολλανδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Εσθονία, που πρωτοπορούν…

«Χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία πιστεύω πως υπάρχει» είπε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά ο νομπελίστας κάνει λάθος. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να «σπάσει αυγά»…  «Σπάει» μόνο όσα «αυγά» δεν έχουν ιδιαίτερο πολιτικό κόστος.  Όμως έτσι η χώρα δεν αλλάζει. Και δυστυχώς η συγκρότηση Επιτροπής για την εκπόνηση του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης σημειολογικά τουλάχιστον αυτό δείχνει. Αν θες να κάνεις κάτι δεν συγκροτείς επιτροπές. Το κάνεις. Δυστυχώς η συγκρότηση μια τέτοιας Επιτροπή για αυτό το σκοπό μοιάζει σημειολογικά περισσότερο με αυτό που έλεγε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής  Νίκος Βαμβακούλας: «να μαζευτούμε 5-6 άτομα να κάνουμε μια τριμελή επιτροπή»

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2188 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.