Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:30 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 10:58

Επίδομα γέννας: Ποιους πετάει εκτός η εφορία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στο epidomagennisis.gr για να λάβετε το επίδομα γέννας – Τι ρόλο παίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και πώς μπαίνει «κόφτης» από την εφορία.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι καταθέσουν αίτηση στο epidomagennisis.gr για το επίδομα γέννησης καθώς στο εισοδηματικό όριο λαμβάνονται υπόψη τα τεκμήρια ενώ παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μη ολοκλήρωση της αίτησης δεν σημαίνει απόρριψη της αίτησης απλώς απαιτείται διασταύρωση των στοιχείων που έχουν καταθέσει.

Μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές ο αιτών παραπέμπεται σε Κέντρο Κοινότητας της επιλογής του για τη διεκπεραίωση της αίτησης του, η οποία προϋποθέτει την υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε έγχαρτη μορφή μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., είτε από τον ίδιο τον αιτούντα είτε μέσω εξουσιοδοτημένων χρηστών των Κέντρων Κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι ο αιτών έχει προθεσμία δύο μηνών για να υποβάλει στο Κέντρο Κοινότητας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η εν λόγω προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της αίτησης με βάση τα στοιχεία που διαθέτει.

Κατά περίπτωση μπορούν να ζητηθούν τα εξής δικαιολογητικά από τα Κέντρα Κοινότητας:

  1. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.
  2. Αντίγραφο των απαιτούμενων πράξεων διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, καθώς και των απαιτούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
  3. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του.
  4. Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Οι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  5. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει αποβιώσει ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει επιπρόσθετα ληξιαρχική πράξη θανάτου της μητέρας. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ομογενής αλλοδαπός προσκομίζει επιπρόσθετα ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς.
  6. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετική Συνομοσπονδία ή σε άλλο κράτος πλην των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα άδεια διαμονής για πολίτη χώρας.
    Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.
  7. Σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική Δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
  8. Σε περίπτωση ύπαρξης δικαστικής απόφασης ή διαταγής ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
  9. Σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου προσκομίζεται επιπρόσθετα η συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου.

Παράλληλα σε ότι αφορά το εισόδημα τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής :

  • Μόνη μητέρα χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο)– ετήσιο εισόδημα έως 60.000€
  • Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) – ετήσιο εισόδημα έως 70.000€
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) – ετήσιο εισόδημα έως 70.000€
  • Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) – ετήσιο εισόδημα έως 80.000€
  • Μονογονεϊκή με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) – ετήσιο εισόδημα έως 80.000€
  • Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) – ετήσιο εισόδημα έως 90.000€
  • Μονογονεϊκή με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) – ετήσιο εισόδημα έως 90.000€
  • Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) – ετήσιο εισόδημα έως 100.000€

Για κάθε επόμενο ανήλικο παιδί στην οικογένεια – μονογονεική ή ζευγάρι – το όριο αυξάνεται κατά 10.000€. Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ελέγχονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου σε συνδυασμό με τα ισχύοντα κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης στοιχεία του Φορολογικού του Μητρώου.

Επίσης σε ότι αφορά τις διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ εξέδωσε απόφαση για την εύρυθμη λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία αναφέρει πως η ΗΔΙΚΑ θα χρησιμοποιεί τα διαβιβαζόμενα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοιχεία για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να ελέγχει τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος γέννησης στους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με την απόφαση οι διαβιβαζόμενες μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας πληροφορίες και στοιχεία που χορηγούνται με την προϋπόθεση της συναίνεσης του αιτούντος πολίτη και είναι οι εξής για τον αιτούμενο ΑΦΜ:

  • Εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό που προκύπτει από τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των πηγών και τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος, αλλά και τα απαλλασσόμενα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, από τα οποία εξαιρούνται το επίδομα παιδιού, εφάπαξ χρηματικά ποσά, επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, αναπηρικά επιδόματα, επίδομα ανεργίας και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
  • Συνεχή έτη φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4659/2020.
  • Ένδειξη κατοίκου εξωτερικού από το Μητρώο Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Ένδειξη εξαρτώμενου μέλους στη φορολογική δήλωση για το αιτούμενο έτος.
  • Ένδειξη εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης για το αιτούμενο έτος.
  • ΑΦΜ συζύγου ή έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εφόσον είναι ενεργή η σχέση κατά την υποβολή της αίτησης.
  • Στοιχεία εξαρτώμενων τέκνων και συγκεκριμένα ΑΦΜ εξαρτώμενου τέκνου, ΑΜΚΑ εξαρτώμενου τέκνου και έτος γέννησης εξαρτώμενου τέκνου.
  • Στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας από το Μητρώο Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εφόσον υπάρχει ένδειξη κατοίκου Ελλάδας.

dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 817 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.