Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  2:31 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 10:10

Στο πλευρό του Δήμου Ξηρομέρου η Greenpeace για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όλοι πληροφορηθήκαμε προσφάτως ότι ο Δήμος Ξηρομέρου ξεκίνησε την διαδικασία δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, με το πρώτο βήμα από τα πολλά που απαιτούνται να γίνεται και να είναι η έγκριση του καταστατικού της Ενεργειακής Κοινότητας από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακολουθούν στο άμεσο μέλλον τα υπόλοιπα απαραίτητα βήματα, ώστε αυτή η προσπάθεια να τελεσφορήσει.

Είναι μία κίνηση αναμφίβολα θετική, που δείχνει ότι ο Δήμος Ξηρομέρου ακολουθεί το προδιαγεγραμμένο μέλλον, όπου η πράσινη οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη, το σταμάτημα της απομύζησης των φυσικών πόρων του πλανήτη, η παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω των Α.Π.Ε., με περιορισμό των δαπανών σε ενέργεια και γενικά η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική, θα είναι τα μεγάλα ζητούμενα για όλους μας πολύ σύντομα, για να μην πούμε ότι είναι ήδη στην καθημερινή ατζέντα της συζήτησης και του προβληματισμού.
Κινούμενος στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ξηρομέρου ήρθε και σε επαφή με το Ελληνικό γραφείο της Greenpeace και ξεκίνησε μία επαφή και συνεργασία, καταρχήν για το σχέδιο του για σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, αλλά και για γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα.
Το Ελληνικό γραφείο της Greenpeace, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, εκφράζει την στήριξη του στις προσπάθειες του Δήμου Ξηρομέρου για δράσεις που ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση, τον ενημερώνει ότι είναι ο 9ος Δήμος που  στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ενέργειες όσον αφορά το ηλιακό του και το κοινωνικό του αποτύπωμα (https://iliemou-iliesou.gr/municipality/dimos-xiromerou/), τον συγχαίρει και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τις ενέργειες του προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναγνώσατε την επιστολή της Greenpeace παρακάτω:
Προς: Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλάκη.
Θέμα: Στήριξη στην πρόθεση του Δήμου για σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας.
Αγαπητέ κ. Τριανταφυλλάκη.
Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας, με την οποία μας ενημερώνετε για την πρόθεση του Δήμου σας να προχωρήσει σε σύσταση Eνεργειακής Kοινότητας, μέσω της οποίας θα επενδύσετε σε φωτοβολταϊκά συστήματα, με τη χρήση του ενεργειακού συμψηφισμού. Ως Greenpeace έχουμε στηρίξει κατά το παρελθόν και συνεχίζουμε να στηρίζουμε παρόμοια έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα για αυτόν τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://iliemou-iliesou.gr/, μέσω της οποίας οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές αρχές ζητώντας τους να στραφούν σε επενδύσεις ηλιακής ενέργειας, μεταξύ άλλων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Θεωρούμε, δεδομένη την υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει με έμπρακτο τρόπο παρόμοιες πρωτοβουλίες, καθώς και να παράσχει τις κατάλληλες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, ιδιαίτερα όταν τα έργα αυτά συνδυάζονται με κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (και κατ’ επέκταση η χώρα μας) άλλωστε έχουν αποφασίσει τη μετάβαση σε μία καθαρή οικονομία απαλλαγμένη από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η πρόσφατη ανακοίνωση για ένα Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό Green Deal, έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόθεση αυτήν και να δώσει σαφέστατο στίγμα για την κατεύθυνση των επενδύσεων.
Η ενεργειακή μετάβαση σε μία καθαρή οικονομία, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Πιστεύουμε, δε, ότι οι ΟΤΑ οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.
Ως εκ τούτου, σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία να επενδύσετε σε έργα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Ελπίζουμε οι προσπάθειές σας να ολοκληρωθούν με επιτυχία και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.
Με εκτίμηση

Τάκης Γρηγορίου
 
Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής
Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace
 
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο της επιστολής του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace, προς τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη.
 
mytikaspress.gr
Διαβάστηκε 895 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.