Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:04 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 12:11

Συνεχίζονται οι δράσεις για την αναβάθμιση της ελαιοπαραγωγής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στοχευμένες ενημερωτικές συναντήσεις - εκπαιδεύσεις για την καλλιέργεια της ελιάς από την Ένωση Αγρινίου.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ με ελαιοπαραγωγούς, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του Συνεταιρισμού για την προστασία και αναβάθμιση του προϊόντος στην Αιτωλοακαρνανία.

Η τελευταία τέτοια συνάντηση έγινε χθες το απόγευμα στο Αγγελόκαστρο, ενώ η επόμενη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στο συνεδριακό χώρο του υποκαταστήματος της Ένωσης στην Αμφιλοχία. 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, που τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ανάλογες εκδηλώσεις σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, μέσω της όλης προσπάθειας επιδιώκει για ακόμη μια φορά να σταθεί δίπλα στον παραγωγό, ενημερώνοντας τον για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τα νέα φάρμακα και συνολικά, τους καταλληλότερους τρόπους διαχείρισης του προϊόντος του.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση είχαν να κάνουν με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης – πιστοποίησης του προϊόντος, αλλά και με τεχνικές συμβουλές θρέψης και φυτοπροστασίας της ελιάς.

  • Ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών συναντήσεων γεωπόνος κ. Γεράσιμος Χρήστου ενημέρωσε τους παραγωγούς για την κατάλληλη διαχείριση της κάθε ποικιλίας ελιάς, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η παραγωγή, για τις ασθένειες και τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισής τους, τη λίπανση κλπ, ενώ στους ελαιοπαραγωγούς μοιράστηκαν και σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια με χρήσιμες πληροφορίες για φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών και γενικά, λεπτομέρειες για τη διαχείριση της παραγωγής τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως ο κ. Χρήστου τόνισε, η Ένωση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στους, παραγωγούς παρέχοντάς τους τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, καθώς επίσης σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της παραγωγής τους.

Ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών συναντήσεων, γεωπόνος, κ. Γεράσιμος Χρήστου.

“Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, αφού αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και τα εφόδια, ενώ ενημερώνονται για τους πλέον σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της παραγωγής τους.

Αν οι παραγωγοί ακολουθήσουν τα βήματα και τις συμβουλές που η Ένωση Αγρινίου τους υποδεικνύει μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα μπορέσουν να επιτύχουν μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να πετύχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους ίδιους μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Τέλος, βασική προϋπόθεση της συνολικής προσπάθειας είναι η ενημέρωση για την τήρηση των κανόνων Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Σ.Ο.Δ.) με απώτερο σκοπό τη παραγωγή ασφαλών και πιστοποιημένων προϊόντων”, επεσήμανε ο κ. Χρήστου.

Να σημειωθεί ότι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις αυτές αναδεικνύουν και τη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι Ομάδες Παραγωγών που έχει συγκροτήσει η Ένωση Αγρινίου, μέσω των οποίων οι ελαιοπαραγωγοί έχουν την εγγύηση διάθεσης του προϊόντος στην καλύτερη δυνατή τιμή, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που συνολικά αναβαθμίζουν την παραγωγή.

Οι ελαιοπαραγωγοί είχαν στο τέλος τη δυνατότητα να θέσουν μια σειρά από επιμέρους ερωτήματα, για θέματα που τους απασχολούν στην πρακτική διαχείριση των ελαιώνων τους.


Διαβάστηκε 1595 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 12:35
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία