Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:18 πμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 11:01

Ναύπακτος: Παλαιά χριστιανική εκκλησία φέρνουν στο φως οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Παπαχαραλάμπους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχετικά με τα ευρύματα της πλατείας Παπαχαραλάμπους που έρχονται στο φως από τις εργασίες ανάπλασης που εκτελούνται αυτή την περίοδο,είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε παλιό χριστιανικό ναό.

Ο ιερός αυτός ναός βρισκόταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το άγαλμα του μεγάλου μας εθνικού ευεργάτη Δ.Παπαχαραλάμπους.Μάλιστα,είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Πρόκειται για τι τζαμί του Ομέρ Εφέντη, όπως το περιγράφει τ ο1876 ο Σαλβατόρ. (ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ 9/1977, σ. 287). Γι’ αυτό τη θεωροῦσαν μιασμένη. Δεν ίσχυσε όμως τούτο για τον Άγιο Δημήτριο που ήταν προηγουμένως τζαμί.

Ο Σαλβατόρ γράφει: Εάν ανέβει κανείς πιο ψηλά απ’αὐτήν την πύλη(τη Δυτική) βρίσκει κοντά στα ερείπια της μισογκρεμισμένης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου τα περισσότερα όμορφα τούρκικα σπίτια. ( . ).

Ὅπως ἀναφέραμε, τά ἐρείπια πού ὑπῆρχαν στήν Πλατεία Παπαχαραλάμπους, ἀποδίδονται στόν Ἅγιο Νικόλαο. Ἑπομένως δύο ἐκκλησίες στόν ἴδιο ἅγιο σέ μικρή ἀπόσταση δέν εἶναι λογικό νά ὑπῆρχαν.

Εάν οι αναφορές αυτές είναι σωστές, πρέπει να σκεφτοῦμε ότι κάποια από αὐτές καταστράφηκε ή μετατράπηκε σε τζαμί και μετακινήθηκε στην άλλη θέση. Πιθανότερη όμως είναι η εκδοχή να ταυτίζονται με τον Όσιο Λουκά και να δόθηκε στον Σαλβατόρ εσφαλμένη πληροφορία.

Πβλ καί Γ. Παραλίκα, Ἐν Ναυπάκτῳ τῆ…..σ.174-176.

nafpaktianews.gr

Διαβάστηκε 1236 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.